iPon Hírek

Kötelező iPaddel kezdhetik a tanévet Belgiumban

Dátum | 2012. 08. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az egyik belgiumi iskolában, és a hozzá tartozó kollégiumban meglehetősen radikális lépésre szánták el magukat az intézményvezetők. A határozatuk szerint minden egyes nebulónak saját iPaddel kell rendelkeznie, mire becsengetnek a tanévkezdésre.

A Blankenbergeben található iskolában így összesen 710 tanulónak kellene beszereznie egy iPadet a következő napok során, mivel a tanévkezdés vészesen közeleg. A szeptember 3-i csengőszóra már mindenkinek a táskájában ott kell lapulnia az Apple táblájának a testület döntése alapján. Ezzel természetesen rengeteg szülő felháborodását váltották ki, sőt, többen az oktatási minisztériumhoz fordultak az ügyben.


A bíróság egyelőre a szülők pártját fogja, de a Sint Jozef üzleti iskola felebezett a döntés ellen, így egyelőre még semmi sem lefutott. Az intézmény vezetőinek az álláspontja az, hogy a táblagépek kötelezővé tételével nem nagyobb költség szakadna a gondviselők nyakába, éppen ellenkezőleg. A tananyagért, a könyvekért és a jegyzetfüzetekért már nem kell akkora összegeket fizetni, továbbá a digitális korba is könnyebben illeszkednének be a fiatalok (bár még ezt is beleszámolva, nem lehetnek túl jók matekból). Ráadásul az igazgató elmondása alapján a projekt már annyira előrehaladott állapotban van, hogy nem lehet visszafordítani.

A táblagépekhez két módon lehet majd hozzájutni, az egyik természetesen az, hogy egyszerűen megvásárolják, a másik pedig a "részletfizetés". Ennek a kereteiben mindenkinek az új iPad kerül a táskájába, melyért negyedévente 40 eurót kellene fizetni. Három évet követően pedig a diákok tulajdonába kerülne az eszköz.

Persze több kérdés is felmerül a táblagépek kapcsán. Ilyen például, hogy három év múlva mit ér majd egy mostani iPad, vagy hogy a gyerekek vajon tényleg arra használják-e majd az eszközöket az órákon, amire kellene, vagy az aktuális Angry Birds pályák végigjátszása lesz a cél.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

73. zord01
2012.08.28. 17:09
Én szurkolok, hogy az iskolának sikerüljön kötelezővé tenni az eszközt.
Ez ugyanis egy remek kísérlet lenne arra, hogy végleg eldőljön, ezek az eszközök segítik, vagy gátolják a gyerekek fejlődését. Ha ugyanis meredeken zuhanni fog a lurkók tanulmányi eredménye (és szerintem fog), akkor végre belátja a sok IT Fanakitkus, hogy iskolába nem való Ipad, tablet, és egyéb "okos" marhaság. Oda papír, toll meg kréta való. A renszer 5000 éve működik...

Jómagam arra tippelek amúgy, hogy hamar be is fog bizonyosodni a tézisem.
Szerintem ezek az eszközök csak rontják a gyerekek értelmi képességeit, és csak arra jók, hogy már 6 évesen számítógép függők legyenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
72. Terror
2012.08.28. 17:17
Én is drukkolok, de a rendőrségnek, hogy mihamarabb fény derüljön arra, hogyan működik az IT maffia Európában (kötelező Apple termékek, állami megrendelések a Microsoftnak - hazánkban is, stb).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
71. CyberPunk6...
2012.08.28. 17:21
Szerintem egy életre tönkreteszik ezeket a gyerekeket, mert olyan alapvető készségektől fosztják meg őket, amikre nagy szükség van.

Például a normális kézzel való jegyzetelés, a jó kézírás ami nagyban elősegíti az anyag rögzülését is...

Iszonyatos bukás lesz amire rá fog fizetni keményen rengeteg gyerek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
70. krisztian9...
2012.08.28. 17:33
Az azért vicc, hogy az egyik legdrágább táblagép a kötelező, szóval nem vehetsz egy wayteq vagy nemtom milyen táblát ami ott is kapható és gondolom bőven elég arra amire az iskola szerint használni kéne... Nem, természetesen ipad kell azért vicces.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
69. Cris99
2012.08.28. 17:35
én már régóta peczegetem ezt hogy egyszeri kiadás de utána nemkéne tanszereket venni meg könyveket, hosszútávon jobban megérné...

az más kérdés hogy apple-t SOHA! de androidos tablettel is jobb lenne!

tanárok átküldhetnék az anyagot stb.. rengeteg elképzelésem van ezzel kapcsolatban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
68. zord01
2012.08.28. 17:40
"Iszonyatos bukás lesz amire rá fog fizetni keményen rengeteg gyerek."

Pont azért szurkolok, hogy ennek az iskolának sikerüljön, mert inkább egyszer járjon pórul 710 tanuló, és egy életre legyen meg a tanulság, hogy kés, villa, olló, tablet, nem gyerek kezébe való, minthogy aztán millió és millió gyerek lássa kárát egy ilyen elmebeteg ötletnek...


Amúgy meg: "Három évet követően pedig a diákok tulajdonába kerülne az eszköz"

Három év alatt szerinte 5-6 tabletett leamortizál egy átlagos gyerek. Szünetben verekedésnél jól jön, plusz leejtik, leöntik kakaóval, kit hagyják tűző napon pár óráig... stb, stb.

Hülye ötlet ez, remélem ez most be is bizonyosodik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
67. kisharo
2012.08.28. 18:03
Komolyan mondom, hogy már a csapból az apple termékei folynak, herótom van már az almától.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
66. kukko
2012.08.28. 18:04
Nekem is egyből az tűnt fel legelőször, hogy a miért nem egy olcsóbb tablet-tel oldják meg (vagy ha a szegény gyerekek beérik fekete-fehér képekkel, akkor egyértelműen egy ebook reader lenne optimális).


"Ráadásul az igazgató elmondása alapján a projekt már annyira előrehaladott állapotban van, hogy nem lehet visszafordítani."
Szóval a szülők tudta nélkül, vagy annak ellenére, hogy bíróságon támadták meg ezt a rendelkezést, nem készült fel arra a lehetőségre, hogy nem tetszik majd mindenkinek az ötlet és a hagyományos módon kell elkezdeni a tanítást.

Pedig az elgondolás jó lenne, mondjuk középiskolában, ahol csak annyi kikötés lenne, hogy internetképes eszköz kötelező, ami támogatja a legelterjedtebb formátumokat, és a szülő/diák dönthet, hogy olcsó tablet, netbook, ipad, notebook, ultrabook az már az ő dolga.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
65. Atesh052
2012.08.28. 18:15
Kicsit félelmetes, hogy már itt tartunk...
Teljesen egyetértek zord01-gyel, iskolába csak a jól bevált, "hagyományos" tábla való. Főleg ebben a korban.
Ugyanakkor énis kíváncsian várom a fejleményeket, egyedül szegény gyerekeket és a szülőket sajnálom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
64. gyenesmart...
2012.08.28. 18:18
Nekem még nem is a táblagéppel van a bajom. Hanem azzal, hogy csak iPad-et lehet használni. Hiába Belgium, a legtöbb szülőnek ez szinte megfizethetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
63. Ragnarr
2012.08.28. 18:28
Szerintem meg jo otlet, csak az zavar benne hogy a legdragabb tablagepet kell beszerezniuk, de gonodolom ez azt a celt szolgalja, hogy minden diaknak egyforma gepe legyen. Nem eretm mit haborog itt mindenki, az nem altalanos iskola nem itt kell megtanulni kezzel irni. En szurkolok nekik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
62. gyenesmart...
2012.08.28. 18:30
Ez csak azt a célt szolgálja, mert az apple-nek kell a bevétel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
61. crowly
2012.08.28. 18:35
3 év múlva mit ér majd? Szerintem ha tanulásra használja akkor ez lényegtelen. Olvasni akkor is tud majd rajta ugyanúgy. Támogatnám az ötletet, hogy legyen a diákoknak táblája, ahelyett, hogy 10 kiló könyvet vetetnek kötelezően minden évben. Viszont azt nem, hogy megszabják, csak iPad lehet. Esetleg azt megadhatják, hogy minimum ezt és ezt tudnia kell futtatni. Vagyis egy minimum teljesítmény félét. De természetesen csak úgy ha tényleg nem jelent óriási extra költséget. Vagyis akkor a könyveket tessék hanyagolni. Mindenképp biztosítsák az anyag elérhetőségét a táblára. Sőt, ha akar akkor vehet notebookot vagy hasonlót is. Ha esetleg már valakinek van is egy eszköze ami alkalmas, akkor miért költene még egy iPadre?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
60. arin
2012.08.28. 18:58
Ez egy óriási baromság!!! Apple lobbi semmi más! Vagy én nemtom! Hát ez mi már? Már több helyen is olvastam ezt. Minimum úgy kezdeném, hogy ha az iskola kötelezővé akarja tenni, akkor vegye meg ő a diákoknak, ha már annyira iPad kell. Amúgy feleannyiért is lehet venni olyan tablet -et amin lehet olvasni, meg email -ezni.

Egyébként gondoljatok bele: a gyereketek suliba jár, és tesiórán benyögik, hogy mindenkinek a Nike cucc lesz a kötelező jövőre (táska, cipő, ruha, pulzusmérő, törölköző, sál, minden) és ráfogják, hogy a Nike cipő jobb a kölök talpának, a többi cucc is jobb valamiért mint a nem Nike, és te csengess ki ezért alsó hangon 100e ft -ot...elég vicces lenne. Még ha Belgiumban nem is számít annyira drágának az iPad.
(a példa talán egy kicsit szélsőséges volt, de akkor is)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
59. sanyix
2012.08.28. 19:32
kérdés vajon mennyit fizetett az apple az illetékeseknek. bár az is elképzelhető hogy csak egy hívő igazgatója van az iskolának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
58. Phantomstr...
2012.08.28. 19:54
Nem tudom hogy mennek Belgiumban a dolgok. Állami, vagy magániskoláról van szó?
Mert szerintem igen csak ráférne egy felülvizsgálat magukra a döntéshozókra is. Így kikötve, hogy csak iPadról lehet szó, nekem már ilyen messziről erős korrupció szagot áraszt. Ha még az Apple állna ki, hogy felszerel egy iskolát iPadekkel, azt úgy még megértem, mert nekik reklám, az iskolában meg lehetne kísérletezni az oktatás modernizációjával, de hogy a szülőknek teszik kötelezővé a gépek beszerzését, a cikkből ítélve az előzetes egyeztetés teljes hiányában, nem kicsit gyanús.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
57. Galanodel
2012.08.28. 20:34
Abba azért belegondoltak, hogy mit csinál egy átlagos ember tablettel a kezében? Játszik, netezik.. majd pont a diákság fogja az órán csak tanulásra használni.. Rémálom lehet ilyen helyen tanítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
56. stranger
2012.08.28. 20:34
Ez most megingatta az emberiségbe vetett hitem. Először feladják a kézírás tanítását, mert minek, úgyis gépelsz... Egy cetlit nem tudnak hagyni... Most meg ez, ráadásul tényleg a legdrágább gyártótól...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
55. mythbuster
2012.08.28. 20:39
Mi lenne ha mindenki nem a 80 -as években járna?

Szerintem tök jó lenne! Azt nem állítom hogy mindent nélkülözzön az iPad, de a könyveket át lehetne adni PDF -ben, esetleg azok rövid jegyzetét is! Mondjuk van egy 200 oldalas könyv amiből 150 oldal maszlag, elég lenne egy 30-40 oldalas jegyzetet(képekkel és grafikonokkal ami jól memorizálható) a kölök kezébe adni, azt tudja de kívűlről és ne azt a sok szart olvassa miközben elfelejti az előző oldalak lényegretörő részét! Drága az iPad? 50 ezerbe kerül egy használt de kiválló állapotban levő iPad az Expresszen! Mennyibe kerülnek a tankönyvek és mennyivel szennyezzük velük a környezetünket, aminek nagy részét 1x nem nyitjuk ki, és tartalmát a termetéből kifolyólag a sok maszlag miatt sokszor elfelejtjük. Amivel nem értek egyet az az írás, a gyereknek legyen az 50 ezres tablet melett két A4 -es füzet amiben jegyzetelhet, gyakorlatokat oldhat meg, az elméleti részét illetve a gyakorlat bizonyos részéhez meg használja a tabletet.

Aki jár egyetemre az tudja hogy a tananyag jelentős részét 90% -át az emberek pdf formátumban az előadás anyagaként diákban kapják, amiben szépen össze van foglalva a lényeg amit egyébként meg lehet kapni egy 600 oldalas kötetben is aminek a 90% szemét szófosás! A hallgató ez esetben az adott eljárást 50 oldalnyi szöveg helyett 10 oldalban kapja meg, ábrákkal, grafikonokkal és minimális de lényegre törő leírással. Szerintem igenis az elektrónikus jegyzet a jövő, egyszerűen olyan hatalmas mennyiségű tudománnyal rendelkezünk hogy 100 ezer oldalnyi szöveg nem lenne elég a szófosással való elsajátítására, arról nem is beszélve hogy a humán neurális hálózat kevés ennek a feldolgozására!

Vegyünk pl. egy anatómia órát, míg az emberi csontokról 30 oldal van egy könyvben addig azt egyetlen oldalban le lehet közölni, egyetlen csontváz, külömböző színekkel jelölve jelzik az adott csont nevét, ugyanis a fotómemória sokkal jobban megmarad mint a magolásos technikával elsajátított szöveges áradat. Olyan mint a vakktérkép, ha megtanultad mi hol van, akkor ránézel és ráírod a térképre a kért adatot. Ha szövegben leírod hogy mi mi melett van abból soha nem lesz a vaktérképből színes térkép!

Tehát igen a PDF -é a jövő, de nem elhanyagolható a füzet sem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
54. zord01
2012.08.28. 20:57
Én már olyat is hallottam, hogy az amcsi kereskedelmi járatokon is kötelezővé akarják tenni az Ipad-ot. Mert "állítólag" azon egyszerűbb a Check-List-et tárolni, meg a térképek könnyeben hozzáférhetőek, és az egész repülős kézikönyv nem 600 oldal, csak egy tablet... ez addig poén, amíg mondjuk a zuhanófélben lévő gépben ki nem ejti, és össze nem töri a pilóta az eszközt...

Aztán olyat is olvastam, hogy a kórházakba akarják a sebészeket felszerelni vele.

Azért az Apple mekkora marketink Hype már??? Oszt közbe egy nulla. Az egyetlen erénye, hogy minőségi anyagokból rakja össze a cuccait. Hogy azt távol keleti gyerekmunkások végzik, az már nem gond...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
53. CyberPunk6... zord0...
2012.08.28. 21:13
Ezek komolytalan szándékok. Ezek mind üzembiztos rendszerek kategóriába esnek, annak pedig biztosan alkalmatlan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
52. zord01
2012.08.28. 21:37
http://www.sg.hu/cikkek/86456/zold_utat_kapott_az_ipad_a_pilotafulkekben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
51. zord01
2012.08.28. 21:37
Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) megerősítette korábbi döntését, miszerint engedélyezi a táblagépek használatát a pilótafülkékben. A repülőgépek utasterében ugyanakkor továbbra sem lehet bekapcsolni a készülékeket.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. zord01
2012.08.28. 21:38
A cikk szerint a UAirlines már vásáROLT is 11 ezer ipad-et. Ez nem tűnik komolytalannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. CyberPunk6... zord0...
2012.08.28. 21:40
amikor a pénz fontosabb az életnél esete...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Balucsek
2012.08.28. 21:53
Egyetértek a többiekkel addig nincs gond, hogy legyen kötelező egy tábla, de ne egyetlen gyártó terméke...
Bár azért nem hiszem, hogy olyan sokat megspórolnak, mert vagy saját könyvet csináltat a suli és amúgy is filléres téma annak megvétele, vagy ugyan úgy meg kell venni a tananyagot elektronikus formában (persze eltekintve a neten fent lévő scannelt könyvektől ami nem épp legális) így a tábla árával együtt már nem lesz olyan olcsó mulatság, pláne nem egy ÁJPED.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. krisztian9...
2012.08.28. 22:07
Ha lehetne olcsóbb táblát venni mint pl. az itt megjelent cikkben levő concord a maga 24ezrével vagy valami hasonló már elég jó megoldás lenne. Ugyan még csak pár éve végeztem de gimiben már ingyen tankönyveseknél akkor is csináltak olyat, hogy volt x mennyiségű könyv amit nem konkrétan a diákok kaptak mindig meg hanem a könyvtár és az adta ki évről évre. Ilyen szempontból ha ez lehetséges volt az is lehetséges, hogy egyszer megveszik pdf formában a tankönyveket aztán csak ctrl-c ctrl-v bár lehet ezután a könyvkiadók ezt valahogy nem szeretnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. zord01
2012.08.28. 22:09
Szerintem a kompatibilitás, és az egyszerűbb oktatás miatt ragaszkodnak egy féléhez. Így a tanárnak is csak egyet kell ismernie, és gyorsan tudja javítani, ha a lurkó elnyomkodja. És hogy miiért az Apple?
Mert gizda, és mert nagy a marketingértéke. Pont. Az hogy ezzel 710 gyerek agyát barmolják szét, az nem számít.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. gabesz7630
2012.08.28. 22:20
Penge kis korrupcio szaga van a dolognak.
Buzlik mint egy klozet.
Vajon a lefitzetett emberek mennyi lovet kaphattak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. gabesz7630
2012.08.28. 22:27
Cris99 .
Ja szep lenne ha kotelezove tennek.
A cigoknak jo es biztos anyagi forras lenne az tuti.
Ott vognak acsingozni a sulik elott es elveszika kolkoktol eroszakkal vagy anelkul mert el lehet passzolni oket.
A konyv nem palya azzal nem tudnak mit kezdeni nem lehet eladni olvasni meg ugy sem tudnak meg nekik nem is alternativa....
Gondolkozz mar egy kicsit.
Az agyat fejleszti a kezzel iras. Nem beszelve az izomkordinaciorol.
Ezzel a huzassal a droidositas egyertelmuve kezd valni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. asdsa
2012.08.28. 22:30
Hülyeség nagyrészt..legalább valami olcsóbb e-inkest adnának a kezükbe, enm ezt.
Csak figyelemelterelésre, egy plusz nehezítő tényezőként működik ez az oktatásban és még írni sem lehet vele.És az általános/középiskola nem egyenlő az egyetemmel. Ott a gyerekek 90%-ban jegyzetből és könyvekből nyerik a tananyagot.
Tegyük fel, hogy megveszel hozzá minden szirt szart újan 150 ezer + a könyvekért ugyanúgy fizetni kéne legalább harmada negyede annyit, mint a rendes nyomtatott könyvnek.Emellett napi 6-8 órás használat mellett fogyó eszköznek számít egy gyerek kezében.
Emellett meg a kézírás is egy motorikus tanulásmód, vagy hogy is mondják, szóval jobban megjegyzi az ember, ha leírja, mint egy gépelést.
@mythbuster
a fanatikus hülyeségedért ismételten is gratulálok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. zord01
2012.08.28. 22:30
LoL, de amúgy ja!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. gabesz7630
2012.08.28. 22:35
zord01 :
Annyira minosegi a cucc, hogy ha leejted fel meterrol ripityara torik.
Ellenben az olcso cuccokkal....
Nem is tudtam hogy valami attol minosegi hogy serulekeny szar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. jozsefm
2012.08.28. 22:56
Szemét korrupt hivatalnok arra fele is van, az világosan látszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. sYs
2012.08.28. 22:57
Kell az ájped, mint szar a zsebbe!

@mythbuster:
Amúgy elektrónika? Nem inkább elektronika?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. bunfi
2012.08.28. 23:11
Leszarom a korrupciót, meg az apple konspirációt, habár utálom őket mit a szart. De miért PONT tablet? Azért mert újságot vagy egy regényt olvasni jó, akkor már tanulni is? Talán az [ILYEN] kezdeményezéseket kellene egy kicsit megsegíteni, mert ha tippelnem kellene akkor pénzhiány miatt nem tartják a határidőket. Egyszerű, olcsó, jó és nem tudja órán netezésre vagy játékra használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. laox
2012.08.28. 23:33
Én úgy tartom, hogy ez nem rossz ötlet. Haladni kell a korral, legyen mindenkinek tabletje. Azonban az biztos, hogy általános iskolában csak és kizárólag kézzel íratnék mindent, középiskolától kezdve vezetném be a tableteket, azonban akkor is maradna mondjuk egy "Írás" nevezetű óra naponta egyszer vagy hetente párszor, amikor csak az a lényeg, hogy kézzel írjanak a nebulók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. zord01
2012.08.29. 00:04
A korral haladni kell, az biztos, de az emberi agy evolúcióját, és működését nem lehet 2-5-10-50-100 év alatt megváltoztatni. Ezt a szerkezetet úgy találták ki, hogy koncentrálva képes elvont fogalmakat megérteni, megtanulni, megjegyezni. Tehát egy dologra kell figyelni. Egy eletronikus kütyü, amin 500 funkció van a fészbuktól kezdvea szkájpon, a gémélen, az engribördszön, a fullhádén, meg a jutúbon át és az emesenig bezárólag minden vacak elérhető, csak elfonja a figyelmet, nem elősegíti azt.

Már vannak felmérések, hogy pl a digitális táblával felszerelt iskolákban SEMMIVEL sem javultak, sőt némely esetben romlottak a tanulmányi eredmények. Akkor miért kell egy lapáttal rátenni a xarra?

Az a cél, hogy a gyerekek egyre setétebbek legyenek, akik már kézzel írni sem tudnak? És ha jön a 3 napos áramszünet meghalnak, mert lófaxszt sem tudnak a világról, mert azt nem tuják hogy kell egy konzervet kinyitni, hisz eddig mindig lehetett pizzát rendelni ájpeden???? Tök szánalom világ felé haladunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. stranger zord0...
2012.08.29. 00:11
Egyetértek, nem embereket nevelnek, hanem egy nagy csordát így, aminek minden tagja függ teljesen valamitől.

/Ezt nagyon zárójelesen: De már nem csak haladunk, ebben élünk, mint látod. Elég megnézni a TV műsorokat, amiket nyomatnak manapság kinn./
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. zord01
2012.08.29. 00:20
Szerencsére kb. 3 éve nem nézek TV-t. Totális színvonaltalanság. Utoljára 2007-8 körül néztem heti 1*1 órában Dr Houst, csak ott is meguntam, hogy minden nyáron, meg karácsonykor abbahagyják. Azóta semmi, néha híradó, egyre ritkábban. Hazudnak benne...

Amúgy azért azt hozzátenném még a cikkhez, hogy Belgiumban több az egy főre eső GDP mint pl Németországban, Franciaországban, UK-ban, Olaszországban, Svédországban. Tehát az életszínvonal nagyon magas. (Kb háromszor akkora, mint Magyarországon). Ott tehát egy ájpad nem egy összeg. Annyi, mintha itt nálunk 50 rugó lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. AxoPy
2012.08.29. 00:41
belgiumban a legnagyobb a minimalber egesz europaban, szerintem egy ilyen "olcso vacak" nem fog semmelyik csaladnak sem keresztbe tenni ha 3havonta 40 euroert is meg lehet venni -.- az kb 4000ft havonta 300ft/euroval szamolva, nekem senki ne mondja hogy az nekik sok, de meg itthon se...a masik hulyeseg hogy kezirni meg lehet rajta, kell egy 1000ftos stylust venni es lehet kezirni istenem, ilyet felhozni mint hatrany -.-' sulikezdesnel mennyi megy el kb magyarorszagon egy gyerekre?? 20ropi konyvek + 10-15 taska, fuzetek iroszerek, ehelyett kene fizetni havi 4000-et siman jobban jarnanak a csaladok, foleg a nem annyira "tehetosek", hogy nem egybe kell lerakni 30/gyerek!! szerintem ennek kevesebb hatranya van mint elonye, sot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. 5hR3kY
2012.08.29. 01:29
Nem tudom te hogy vagy vele, de szerintem a stylus-al iszonyat rossz írni! A tollhoz meg a ceruzához képest vicc az egész! Szerinted Magyarországon jó ötlet lenne ha egy ilyesmit bevezetnének? Gondolkodj egy kicsit! Ha a gyerek véletlenül leamortizálja, és kell másik, akkor a szülők évekig fogják majd fizetni a készülékek árát? Aktív használat mellett pár év alatt úgyis leamortizálódik, úgyhogy cserélni kell előbb-utóbb, illetve az akksi is lehal, amit cserélni kell majd, azokat a többletköltségeket is fizessék a szülők? Mivel ezek a készülékek értékek, mi van ha elkezdik lopkodni az arra hajlamos nebulók? Vagy ha a suliból kijövet a helyi bűnözésre hajlamos kisebbség már várja a gyerekeket, és elszedik tőlük! Mi van az órai munkával? Ellébecolják mert bluetooth-on keresztül átküldik egymásnak? Ugyanezt meg lehet csinálni a dolgozatoknál is!

Szerintem az sokkal életképesebb lenne ha az iskolák a használt jó állapotú könyveket visszavásárolnák, és lehetne azokból is venni! Megvenné a szülő év elején, és ha vigyáz rá a gyerek nagyon, akkor év végén visszavásárolná a suli! Ez költséghatékonyabb szerintem. Illetve emlékszem hogy sok olyan tantárgy volt ahol megvetették velünk a könyveket, de közben azt elő sem vettük, hanem a füzetből tanultunk, amit a tanár lediktált, úgyhogy ha az ilyen tárgyakból sem kell megvenni a könyveket, akkor még többet lehetne spórolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Axane
2012.08.29. 01:38
Iiiigen, és valószínűleg a 1x éves gyerek ha nemhogy nem tiltják, de egyenesen követelik tőle, hogy ezzel járjon iskolába, akkor tuti tanulásra használja majd. Hát persze.

@mythbuster
Jééé megint itt vagy hirdetni az igét? ki hinné...
Amúgy komolyan azt gondolod, hogy egy 200 oldalas könyvből, pontosabban EGYETEMI TANkönyvből 150 oldal maszlag? Érdekelne hol tettél Te sikeres anatómia vizsgát ezzel a hozzáállással...Lehet én tanulok rossz helyen, de nálunk örül az ember, ha 300 oldalból sikerül 30at "maszlag" néven kikukáznia, és még így is a jobb jegyért abba is belekérdeznek a szigorlaton, na mind1, biztos igazad van.
Az is biztos totál különc dolog nálunk, hogy előadáson bizony jegyzetelni kell, mert azért járunk oda, hogy olyat mondjanak el, ami nincs benne a könyvben (és nem feltétlenül teszik fel a netre, hogy legyen miért bejárni esetleg), de segít azt megérteni. Ha igaz lenne amit mondtál, akkor már rég nem lenne szükség egyetemre, mert letölteném a 90%-nyi PDFet és simán lediplomáznék itthonról.
Komolyan baromira érdekel, hogy melyik egyetem az ahol ilyen csodálatos állapotok uralkodnak, hogy 200 oldalból elég 50, és 50 oldalból elég 10? Valószínűleg pályát tévesztettem ha létezik ilyen.


Azt meg felejtsük már el hogy kinek mi a drága....
Én sem mondom azt, hogy csessze meg minden hülye aki szerint a Maserati Granturismo drága autó, pedig csak 15 M körül van a 6 éves használt verziója... pont jó bevásárlókocsinak.
Mindenki el tudja dönteni, hogy mi neki a drága és mi nem, ezért nem vesz mindenki agyonhypeolt appleszart, mikor más ugyanazt tudja feleannyiért.

@AxoPy
Azért nem ugyanaz stylussal írni, mint rendes ceruzával/ tollal, mint ahogy a dig.táblán való rajzolás is egész más, mint a papíros. De amúgy egyre több a totál 0 helyesírással rendelkező ember, ez majd biztos segít a helyzeten.
Ár: lásd fentebb.
Te milyen táskába hordod a cuccod ember ami 15 rugó ? Mellesleg ennek is kell 1, csak úgy mondom, meg az uzsi is be kell férjen, szóval táska kell így is. Könyvek szerinted nem kellenének így ? Mégis miért nem ? Tegyük fel, hogy a könyvek 100%-a elérhető PDFben, ami amúgy ki van zárva, legalábbis nem ennyi időbe telne, amég kiirtanák a könyv alapú oktatást, de tegyük fel, hogy megtörtént. Szerinted az írók és a kiadók nyilván ingyen adnák, ugye? csak mert ha van 1 Ájszarom akkor ez jár nekem? valószínű.


Szerintem hatalmas bukta lesz, legalábbis a diákok többségének. Egy gyerek nem fog tudni ellenállni a kísértésnek, hogy inkább a 100 000 más lehetőséget válassza tanulás helyett. Esetleg kitart a nap feléig, majd inkább tol 1 angry birds-t, majd még 1et, és egy utolsót, aztán 1 legutolsót...aztán vége a napnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Axane
2012.08.29. 01:45
@5hR3kY
így van. Az sem mind1, hogy itt az érték egy kötelező taneszköz lenne, így a hanyag gyereknek nem mondhatja a szülő, amit normál helyeken szokás, hogy: "nem vigyáztál rá, nincs új"... elég ciki lenne, egy évben hármat kicsengetni, csak mert a gyerek 1et kakaóval kínál meg, 1et meg kosarazni használ. És itt eljutunk ahhoz a részhez, hogy nevelési szempontból is érdekes lehet a hatása a nemtörődöm gyerekekre, akik nem tudják felfogni, hogy mi az érték, de ez már elég messze áll a témától.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Taranisz
2012.08.29. 02:17
@mythbuster & @AxoPy
"Fizetett hirdetést hallottunk."

Kicsit gondoljunk már bele... a kézzel írás nagyon fontos a tanulás szakaszában, mert azzal, hogy LEÍRJUK az anyagot egyben tanuljuk is, akkor még a kreativitás is előjön, hisz maga az írás folyamata és kialakulása hatással van a kreativitásunkra is (éljenek a droidok tudom...). Maga az írás is egy alkotási folyamat, hisz egy szépen leírt és rendezett jegyzetre büszkék lehetünk és amikor megalkotjuk akkor meg is tanuljuk azt amit leírunk, mert fokozottan figyelünk arra, hogy mit-hova írunk és hogyan.
Plusz a finom motoros mozgásokat is gyakoroljuk amik nem kicsit fontosak az életben.
A könyvekben pedig semmi sem maszlag... minden információ hasznos és hasznosítható, ez csak embertől függ, hogy képes-e azokat használni (óó igen ez célzás volt )! Abban egyetértek, hogy a nyomtatott tankönyv kissé ódivatú, de egyben az olvasás élménye az, hogy ott tartod a kezedben és érzed, hogy fogod/tapintod/szagolod az nagyon nem mindegy, mert így a tanulást megéled. Egy monitorról olvasva ez mind elveszik... és még a szemet is rontja (én még az e-tintában sem hiszek, mert nem adja vissza az sem az olvasás megélését).

Ám vegyük csak, hogy miért PONT az iPad... miért nem jó példának okáért, ha már ennyire ragaszkodunk a minőséghez és a tablethez például Nexus7-es? Minimum tud annyit, mint egy iPad ha nem többet...

Az, hogy mire használják a lurkók a készüléket meg halál egyszerű kontrollálni.
Csak be kell konfigolni, hogy csak azok a progik fussanak rajta amik a tanuláshoz kellenek és a lurkó egyből csak arra tudja használni amire kell. Kell egy belső hálózat a suliban amiben benne vannak a tananyagok (könyv/dia/kontrollált net hozzáférés) és szépen arra konfigolni újra a kis gépet, hogy csak azt a hálózatot tudja használni annyira amennyire az kell.

Az viszont már más kérdés, hogy az amortizáció a diákok körében igen nagy fegyver tény, egy könyvet/füzetet lehet dobni vagy épp védekezni vele amíg egy tablettel ez már erősen nem javallott...
Akárhonnan nézem, de ez az ötlet így "elégtelen".

Úgy tudnám elképzelni, hogy a tananyagot/könyveket és egyéb segéd anyagokat elektronikusan kapnának meg a diákok amit az iskolában és otthon a kis készüléken keresztül tudnának olvasni (ergo nem kell cipelni a több kiló könyvet), de egyben jegyzetelni kellene az órákon és kézzel kidolgozni a házikat/órai jegyzeteket stb. Így már használható az ötlet szerintem, de ehhez nem kell iPad, de még csak Nexus7 sem... egy mezei tablet is elég hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Atesh052
2012.08.29. 02:30
Szerintem a könyveknek akkor is megvan a maguk varázsa, amit lehetetlen pótolni digitális módon.
Azt meg ne mondja nekem senki hogy szegény gyerekek nem tudják suliba vinni azt pár tankönyvet. Elvégre nem 800 oldalas lexikonokról van szó... Értem én hogy újítani kell, meg hogy valami okot muszáj találni, na de kérem, ez az egész akkoris messziről bűzlik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. NKing
2012.08.29. 07:32
Nekem két dolog jutott eszembe:
1. Egy lusta/motiválatlan/gyenge szellemi képességekkel megáldott gyereknek nem kell iPad ahhoz, hogy totál másra figyeljen órán, mint a tanulás. Megoldja ő a régi jó ablakon kibambulással vagy a padtárssal való szórakozással/mások zavarásával

2. Hogy mennyire élünk technológiai függőségben, arról kár vitát nyitni - ma, ha hirtelen megszűnne az internetszolgáltatás mindenütt, akkor világ méretű káosz és pánik törne ki (a civilizált világban, megjegyzem). Nem a nyomtatott könyvek lecserélése fogja elhozni az apokalipszist. A fejlődést kár kritizálni, a jövő úgyis eldönti a létjogosultságát. A gyerekek jövőre való felkészítésének felelőssége pedig nem az eszközöké, hanem a tanároké!

Ez a "könyveknek megvan a maga varázsa" csak egy szentimentális marhaság. Akinek fontos, az szagolgassa a papírt, meg dörzsölgesse. A digitális fotózás korában biztos van még pár elhivatott, aki szerint a filmes fotózás, vagy a polaroid még mindig varázslatos. Vagy van, aki szeret lovaskocsin járni, míg mások száguldoznak. De csak ezért elvetni a fejlődés lehetőségét (és a hatékonyabb tanulásét)?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. NKing NKing
2012.08.29. 07:56
"A gyerekek jövőre való felkészítésének felelőssége pedig nem az eszközöké, hanem a tanároké!" Ehhez még annyit hozzátennék, hogy ÉS A SZÜLŐKÉ! Sokan ezt manapság elfelejtik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Turit
2012.08.29. 07:57
Általános iskolába nem való a táblagép. Elvonja a gyerekek figyelmét. Jön itt mindenki a kézírással , gondolom lesz füzet , abba írhatnak. Az ipad csak olvasásra lenne és teszt szerű dolgozat írására.

Az nem tetszik nekem se hogy csak Ipad...

Én egyetemre járok. Van táblagépem (Samsung), és bizonyíthatóm hogy 50%-kal jobban teljesítek azóta.
PDF formátumban ott vannak nálam a szükséges jegyzetek, könyvek, katalógusok. Sőt felhőben elérhető az összes dolgom amit összegyűjtöttem az adott témával kapcsolatban. Ja és előadáson azért kézzel írom a jegyzetem

Szóval lehet tanulásra is használni , de kell hozzá érettség , ami általános és középsuliban még sokaknál egyáltalán nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. franc0 Turit
2012.08.29. 09:04
"bizonyíthatóm hogy 50%-kal jobban teljesítek azóta"
Perszehogy, annyi puska van rajta, hogy már atombomba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Balucsek
2012.08.29. 09:28
Axane: mythbuster-nek annyiból igaza van, hogy gyakran vannak tárgyak, melyekből több száz oldalas könyvek, jegyzetek vannak kiadva és azt kb 10 oldalba összelehet foglalni úgy, hogy vizsgán megfeleljen. Nekem is volt több száz oldalas jegyzet és egy pörgőbe kitudtam gyűjteni a lényeget, ami bőven elég volt vizsgán, nem is csak a 2-eshez. Az más kérdés, hogy nem árt elolvasni, hogy fogalma legyen az embernek mi miért és hogyan van, vagy esetleg ha a tanár javítás közben rákérdez az apóbetűs részre akkor legalább valamit tudjon blöffölni az ember. Nah meg amíg kiírják a puskát addig is megtanulja az ember és a puska csak nyugalom kedvéért marad az embernél...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. zord01
2012.08.29. 11:19
Nah állj!

Akik támogatják ezt a borzalmat, keverik a dolgokat. Egy tablet segítheti a vizsgára való felkészülést, de a hosszú távú tanulást kifejezetten gátolja.

Turit kolléga azt állítja, hogy a 50%-kal nőtt a teljesítménye, mióta tabletet használ. Ez igaz? Igen lehet, hogy igaz. De ne feledjük, hogy a vizsgára való felkészülés nem egyenlő a hosszú távú tanulással.

Vizsgára felkészülni a tablet jó. Hatalmas anyagmennyiség (3-4-5 haver jegyzete, könyvek, elemzések, google, wikipédia, stb) ott az ember kezében. Ez arra jó, hogy az ember átolvassa, és 2-3 napig emlékszik rá.
De 5-10-20 év múlva semmire nem fog belőle emlékezni.
Miért?

Azért mert az emberi agy nem azt jegyzi meg, amit elolvas, hanem az olvasáshoz kapcsolódó élményeket.
És egy könyv, füzet bizony az összes érzékszervünkre hat, és méghozzá minden alkalommal másképp.
Érzet a könyv súlyát, ami mindíg más és más. Sokkal jobban fogsz emlékezni arra, hogy mit olvastál egy könyvben, ha emlékszel rá, hogy azt egy 300 oldala, keménykötésű könyvben olvastad, ami egy mázsa volt, vagy egy 50 oldala jegyzetben. Egy tablet mindig ugyan olyan súlyú.
A könyvek eltérő méretűek. Egy tablet mindíg ugyan akkora.
A könyveknek más a színe, anyaga. A papír minősége. A tablet mindig ugyanaz.
A könyveknek más a szaga. A tabletté mindig ugyanaz.

Egy könyvet össze tudsz gyűrni, jegyzeteket tudsz firkálni a szélére, ami szintén segít a memorizálásban. Az is emlékezetes lehet, ha egy könyvet annyiszor nyitsz ki ugyanott, hogy már magától ott nyílik ki.
Egy könyvet le tudsz önteni kávéval, ami szintén emlékezetes esemény, azt az oldal valszeg jobban megmarad benned.
Stb-stb.

Tehát Atesho52 véleménye, miszerint "Szerintem a könyveknek akkor is megvan a maguk varázsa" egyáltalán nem szentimentális baromság.

Ha az ember egy tabletten olvas ezekból a plusz infókból minden elvész, az egész egy ingerszegény, unalmas, monoton dologgá válik. Lapozásnál nem érzed a papír surlódását, nem tudsz kettőt lapozni véletlenül, nem hallod ahogy zizeg a papír.

És ezek a plusz infók azok, amik lehetővé teszik azt, hogy egy adott anyagra 5-10 év múlva is emlékezz. Sztem amit tablete tanulsz meg, arra már 2-3 hónap múlva sem emlékszel ennyire intenzíven.

Tehát igen, az átlagod javíthatja, a tudásod viszont nem lesz tőle nagyobb, sőt, csak ront a helyzeten.

Nincs mit tenni, az emberi agy már csak ilyen. Minél intenzívebb egy élmény, annál jobban megmarad. És egy tableten nagyon sok olvasással kapcsolatos plusz infó kimarad.
Egy tablet mindíg ugyan akkora, olyan nehéz, olyan szagú, a PDF szélei mindig ugyan olyanok, ha hozzáérsz a képernyőhöz az ujjaid is mindig ugyan azt érzik.
Elvész az élmény, elvész a tudás.

Még egy példa. Ha jegyzetelsz, sokkal hatékonyababn meg tudod jegyezni a dolgokat. Miért? Mert ha a tanár felrajzol valamit a táblára, és te lefényképezed, akkor is rendelkezésedre áll az infó, betanulod, elfelejted.
De ha ezt az ábrát lerajzolod, az sokkal intenzívebb agymunkát igényel. Jobban megmarad.

Személyes példa. Egy töri órán felvésett ábrát a nyelvcsaládokról egyszer elrontottam. Átsatíroztam az egésze, ott szentségeltem, és újra lerajzoltam.
7-8 évvel később, mikor felmerült a téma, már nem is emlékeztem az összefüggésekre, aztán... eszembe jutott, hogy hoppá, anno ezt csesztem el. Aztán beugrott az ábra, majd végül az is eszembe jutott, hogy melyik nyíl hová mutatott...

Hát ez a sok kis apróság, finom kis élmények elvésznek egy tablettel.

Hosszú távon tehát nem kielégítő.

Arról nem is beszélve, hogy pszichésen is rossz hatása van. Ha az ember tudja, hogy minden, de minden anyag itt van a zsebemben, akármikor előszedtehtem, kevésbé hajlamos megtanulni. Mondván, minek azt?

Olyan ez, mint mikor az ember rá akar gyújtani. Ha egy egész doboz gyufája van, oda se figyel, de ha csak egy darab gyufád van, nagyon megnézed miként gyújtod meg, nehogy eltörd, elfújja a szél, stb. mert akkor nincs cigi...

Na nem mintha a dohányzást támogatnám, csak szerintem ez szemléletes példa.
Lásd Ötödig elem - egy szál gyufa vs a Tűz eleme...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. bodocz70
2012.08.29. 11:59
Látok benne lehetőséget, de önkéntes alapon és nem iPad-del. Az én lányom nyáron a kötelező olvasmányokat táblán olvasta.
Középfokú intézményben vagy annál magasabb oktatási rendszerben lenne létjogosultsága. Főleg, ha azt nézem, hogy 45k volt a tankönyv ára. Ezért a pénzért tanulásra alkalmas tablet-et lehet kapni és nem kell minden évben kifizetni.
Persze a tankönyv nyomtatásban érdekeltek nem támogatnák az ötletet.
De ez is olyan mint minden eszköz, amit eddig feltaláltak: nem ördögtől való, ésszel kell használni !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. _DiEGO_
2012.08.29. 12:17
Az egyik belgiumi iskolában, és a hozzá tartozó kollégiumban... nem országosan elrendelt Szinte egy tesz jellegű suli , ahol pont az lehet a cél , hogy hogyan és milyen eredménnyel tudnak helytállni ... az meg hogy épp egy iPAD... pont mert NEM akarták azt hogy egyik ilyen a mások meg amolyan eszközt használjon ... ezeket egységesen tudják majd kontrollálni . Egy merész ámde akár sikeres módszer is lehet... majd a tanév végén meglátják eredményét .

Nem kötelezó pont oda menni akinek nem tetszik ... szinte olyan mint egy katolikus vagy református iskola ... nem kötelező , akinek bejön oda megy... nálunk is átlehet még jelentkezni más suliba ... mindenre van lehetőség .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. CyberPunk6... zord0...
2012.08.29. 12:21
Igen ez igaz.

Tipikus eset amikor eszedbe jut, hogy melyik oldalon, melyik címben a lap melyik részén volt a válasz, csak az a hülye válasz nem jut eszedbe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. krisztian9...
2012.08.29. 13:35
Miért lenne baj ha mindeninek más gépe lenne? Szerintem ez a legnagyobb gond ezzel, hogy nem azt mondják legyen egy xy fájlformátum kezelésére és netezésre alkalmas x col méretű táblád hanem azt mondják, hogy vegyél Ipad-et. Lehet ott ez tényleg nem gáz ha jobb az anyagi helyzetük de ez akkor is sántít, hogy kifejezettek csak és kizárólag 1 márkát szabad venni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zord01
2012.08.29. 16:25
Szerintem, ha ezt bevezetik, nem egy év alatt lesz igazán mérhető a hatása, hanem inkább 2-3-4-5. Tehát jó lenne, ha a pillanatnyi helyzetkép helyett akár korosztályos összehasonlítást is végeznének.

Tipikus példa. Sosem voltam jó matekból. Általában 3-as, néha 4-es. Olyan keményen készültünk az érettségire, hogy azt hittem, nem fogok átmenni. 82%-ot írtam.

Eltelt 8 év abból egyetem 1-2 után már nem tanultam matekot. Tehát 6 év nulla matek után a kezembe került a haverom öccsének érettségije. 8 feladatból 7-et hibátlanul megcsináltam. Annyira könnyű volt, hogy, azt hittem szórakozásból valami kamu érettségit adott oda. Nem akartam elhinni, hogy ennyivel könnyebb lett 8 év alatt. Neten megnéztem, és tényleg.

Tehát nem feltétlenül csak azt érdemes megnézni, hogy a lurkók adott évben hogy teljesítenek, hanem pl, hogy egy 8-10 évvel korábbi feladatsort milyen színvonalon írnak meg.

Mert az irodalmi anyagon meg sok humán tantárgyon lehet változtatni, de a matek az matek, és azon nagyon jól le lehet mérni az aktuális évfolyam szellemi állapotát.

Nekem amúgy ez után az érettségi után az volt az első gondolatom, hogy ebből az országból menni kell. Ha valahol ennyire visszaesik az értelmi színvonal, onnan pucolni kell, mert ennek az országnak nincs jövője. Csupa neurotikus, agyatlan birkát képeznek a mai iskolák, ahol a gyerek csak azt tanulja meg, hogyan kell megverni egy tanárt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. asdsa
2012.08.29. 16:44
Ja ezt meg kihagytam:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. AkosAkos
2012.08.29. 20:07
Még én is tanuló vagyok és az első reakcióm az volt,hogy "WOW ez szuper lenne",de aztán rájöttem,hogy az iskolában írni jó,legalább itt írjon,ráadásul így nem tudna a tanulásra figyelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. AkosAkos
2012.08.29. 20:39
Mondjuk az ottani szülőknek biztos nem nagy teher venni egy iPad-et,szerintem ez az iskola nem a szegénynegyedben van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. NKing
2012.08.29. 20:45
zord01: Egy baj van az elméleteddel - ma már öngyilkosság hosszú távra tanulni. A szakmák jó részében az ismeretek avulási ideje 1-2 év, IKT szektorban fél év is lehet. Ezzel párhuzamosan a szükséges ismeretek mennyisége megsokszorozódott. Egyetemen (kivéve talán az orvosi kart) kizárólag ALAPOKAT és alap gondolkodásmódot adnak át - ezzel senki nem tud kezdeni semmit. A gyakorlati tudás máshogy épül be. És az egyetem 3-5 événél közel 2x több időbe tellik, hogy valaki egy szakmában a szakértő szintre tudjon fejlődni.

Tudom, ez nem igazán kapcsolódott a könyv VS digitális információ témakörhöz, de azért át lehet érezni, hogy miről beszélek. Az meg megint egy más dolog, hogy szükség van-e egyáltalán a mindent átfogó tudásra egy ember agyában, amikor a felhőalapú informatika hamarosan elhozza nekünk a világ méretű kollektív tudástárat, valamint a hálóelméleti kutatások olyan vívmányokkal jönnek elő, amelyek teljesen feleslegessé teszik a régimódi oktatás egészét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. zord01
2012.08.29. 21:06
NKing

Hujjuj. Szerintem nem az én elméletemmel van baj, hanem a tiéddel. Azt aláírom, hogy egy szakma és annak az anyaga akár gyorsan is változhat, pl a számtech ipar pont ilyen, de ott is igaz, hogy mire mennének alapok nélkül. Egy programot nem tudnának megírni.

Nah most mire megy egy gyerek alapok nélkül. Írni nem fog tudni.
Igen, talán egyetemen már nem érdemes annyira tanulni, de ha nem tantíjuk meg rendesen írni olvasni a gyerekeket, akkor hova jutunk.

Amúgy meg az ember nem feltétlenül a szakmájának tanul. Hanem magának.
Bármennyire is tagadod, vagy elképzelhetetlen számodra, az olvasás, a tudás birtoklása nem fölösleges hülyeség. Minél többet tanul valaki, annál jobban képes alkalmazkodni az új dolgokhoz, kreatívabb lesz, és jobban megérti a világ dolgait. Sikeresebb is lesz. Nem véletlen, hogy aki tanul általánosban, középsuliban, egyetemen, az később általában jobban kereső munkában tud elhelyezkedni, mit az, aki 6-ban kibukik és megy aszfaltmunkásnak.

Az általad meg annyira vizionált univerzális felhő, ami mindent megold, egy rakás hulladék, rosszabb mint az atombomba.

Először is, ha már csak a felhőben tároljuk az adatokat, akkor az azt irányító embernek, cégnek, korlátlan hatalma lesz a világ felett. Könnyen elképzelhető, hogy egy klikkel kitörlik a holokausztot a történelemből.
És hova lesz a fasza nagy tudásod egy áramszünet alatt?

Egyébiránt felhívnám a figyelmedet arra a nem annyira közismert tényre, hogy ebben a te szép, tökéletes digitális világodban egész Európa szerte NŐ!!! a funkcionális analfabéták száma.

A gyerekek egyre segghülyébbek pont azért, mert nem tanulnak, mondván, minden ott van a wikipédián. Hát ez borzalom.

De tudod mit? Ha te nem így gondolod, akkor éld úgy az életed, ahogy akarod, neveld a csodás elveid szerint a gyerekeidet, de ha netán totál droidok lesznek, ne csodálkozz rajta.

Én sosem voltam annak a híve, hogy az ember függjön valamitől. Kábítószertől, cigitől, áramtól, internettől, infomációtól. Nem szép dolog bármitől is függeni. A függés azt is jelenti egyben, hogy kiszolgáltatott vagy...

Én olyan gyereket szeretnék felnevelni, aki a jég hátán is megél, aki nem a facebookon éli az életét, hanem emberek között, aki nem a youtubron nézi meg, hogyan kell kinyitni egy konzerves dobozt.
Aki nem így látja lelke rajta. Maradjon csak analfabéta lólika show föggő csicska
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zord01
2012.08.29. 21:15
csak hogy jobban értsd, ez a legnagyobb tévedésed:
"hogy szükség van-e egyáltalán a mindent átfogó tudásra egy ember agyában"

Az átfogó tudás, az agynak olyan, mint a testnek a mozgás. Létszükséglet. Vagy annyira primitív marad, mint a kőkorszaki elme. Minél többet tanul, annál kreatívabb, alkalmazkodóbb, annál jobb lesz az asszociációs képessége. Általában ha megnézed, azok az emberek, akik hozzátettek a világhoz valami értékeset, kifejezetten komplex tudással rendelkeztek. Nem feltétlen voltak műveltek, de legalább egy területhez nagyon értettek, tehát azt annak idején MEGTANULTÁK. És nem azt várták, hogy majd a FELHŐ kitalálja, megoldja.


"a felhőalapú informatika hamarosan elhozza nekünk a világ méretű kollektív tudástárat"

És ha senki nem tanul meg annyira gondolkodni, hogy ezt a tudásbázist frissen tartsa, tovább fejlessze?


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. thedevelop...
2012.08.29. 21:39
Az egyetem nem egyenlő az általános- középiskolával. Itt a fórumon is meg lehet nézni, hogy sokan még gép segítségével sem tudnak helyesen írni. Mi lenne, ha egyik napról a másikra megszűnne az elektromos áram? Nagyon sokan meghalnának..

Az általános iskola arról szól, hogy a hülyegyerekekből értelmes emberi lényeket faragjon, akik képesek önállóan is helytállni az életben. Ilyen interaktív táblákkal, meg tabletekkel, (később gondolatolvasással) csak tompikákat gyártanak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zord01
2012.08.29. 21:47
Egyetértek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. NKing
2012.08.29. 22:55
Ez mind szép és jó, de én egy szóval nem mondtam, hogy a tanulás fölösleges vagy az lesz valaha is. Én annyit mondtam, hogy 1 ember úgyse lesz képes az összes tudást fejben tartani, és ez egyre inkább így lesz. A kollektív tudást régen a könyvtár jelentette, most majd a felhő jelenti. A tanulást nem fogja kiváltani, de maga a rendszer is képes lesz tanulásra, az azt kezelő emberek is. Az meg, hogy akinél a tudás, annál a hatalom... Hát ez még a kőkorszaki sámánok korában se volt másképp

Én pusztán arra céloztam, hogy a közeljövőben nagyon-nagyon át fog alakulni a tanulásról és a tudásról alkotott képünk. És ebben a digitalizálódásnak nagy szerepe lesz. Ez elkerülhetetlen! És gondoljunk bele, hogy nem is lehetne máshogy. Már most is csak azért használhatsz olyan szoftvert, amilyet, mert egyszerre a világ 20 pontján lévő agyak fejlesztik neked!

A függőségről írt rész meg no-komment. Az internettől való függés sem azért alakult ki, mert valaki úgy akart függeni . Ahogy a kocsitól vagy a kézmosástól, vagy az angolwc-től való függés sem. Attól, hogy valamilyen eszköz jobb, mint a régi verzió, még nem függesz tőle feltétlenül - de ez nem jelenti azt, hogy meg is lennél simán nélküle. Ha te a jég hátán való életre készíted a gyermekeidet, akkor éljetek a jég hátán Az mégis csak az igazi, nem? Milyen vicces, hogy ezt egy gép előtt ülve írod, a meleg szobából, tetővel a fejed fölött. Aztán a postás hó végén hozza a csekket, amin befizetheted a netet, és minden megy tovább. Üdv. a jég hátán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. NKing
2012.08.29. 23:02
" Itt a fórumon is meg lehet nézni, hogy sokan még gép segítségével sem tudnak helyesen írni." Erre van magyarázat: nem tanítanak az iskolában gépírást + lusta az illető átírni. Nomost akkor hogy is van ez? Mégis csak kéne az a gépírás oktatás. A lustaságról meg nem az internet tehet...

Ja, amúgy kíváncsi lennék egy olyan kutatásra, ami a minket érő információáradat elmúlt időben tapasztalható növekedését állítja szembe a funkcionális analfabetizmussal. Lehet érdekes eredményt kapnánk. Ma egy hírportál egyszeri átsikálásával több információt kap az agyunk, mint régen egy egész hetilap elolvasása közben... ez azért tanulságos. Kérdem én: miért ne jelentene gondot egyre több embernek az, hogy megbirkózzon ezzel a mennyiséggel? Az agy ilyen - igyekszik egyszerűsíteni. Az egyetemista ezért nem tanul meg 500 oldalt, hanem inkább ír 10-et puskába. És akkor még le se ült kicsit híreket olvasni a gép elé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zord01
2012.08.29. 23:05
Ezzel így már sokkal inkább egyet tudok érteni.

Ami azt illeti, hogy akinél a tudás, annál a hatalom, ez igaz, viszont régen sokkal diverzifikáltabb volt a tudás lokalizációja, így nem lehetett olyan könnyen uralni és birtokolni a tudást. Nehezebb volt a vele való visszélés. Ezt feladni a kényelmes felhő modell miatt badarság.

Ami pedig azt a véleményedet illti, hogy a közel jövőben át fog alakulni a tudásról és a tanulásról való képünk... nos remélem nem.
A tudásról való képet még van értelme átformálni, de a tanulásról alkotottat nem hiszem. Hisz az oktatási rendszer azért ilyen, mert bevált. Kikísérletezték, és az emberi agy működésének megfelelően dolgozták ki. Persze nem tökéletes a mostani rendszer sem, de egy silányabbra cserélni szerintem hiba.

De összességében ezzel a véleményeddel jobban egyet tudok érteni. Az előzőben eléggé úgy tűnt, hogy lefikázod a tanulást, és az általánson műveltséget, amit szerintem nagyon nagy hiba lenne lebecsülni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zord01
2012.08.29. 23:07
Nah mindegy... 100 szónak is egy a vége, ez a tabletesdi szerintem egy totál felesleges, és béna elgondolás. Egyetemen még csak-csak van értelme, de általános és közép suliban csak tönkre vágnák vele a lurkókat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2012.08.29. 23:15
Nos, réges régen még széket faragni tanítottak meg téglát készíteni és meg voltak győződve róla, hogy bizonyos rétegeknek ez bőven elég is. Aztán valaki kitalálta, hogy nem ártana oktatni mást is a köznek. Én azt mondom, hogy a MENNYIT kérdésnél fontosabb a MIT. Az se véletlen, hogy megfordult a fejekben a természettudományos tárgyak reformja, valamint az irodalomoktatásban a szépirodalmi művek (kötelezők) aktualizálása. Sérelmezni lehetne, hogy miért nem tanítanak naphosszat nagy görög filozófusokat, helyette meg megy a sok 19-20. századi költő. De hát ez van Ezért van az embernek érdeklődése, hogy megkeresse azt, amit meg akar tanulni. Ha valaki nem akar tanulni, az se baj. Belőle lesz az alacsonyan képzett szakmunkás. Ilyen is kell.

Majd pár év tapasztalata eldönti, hogy beválik-e a módszer. Hatástanulmányt azért készíthetnének
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Turit
2012.08.30. 11:11
@zord01

Valóban jobb lett az eredményem. De a táblagéppel igazából a jegyzetek nyomtatási költségét és cipelését váltottam ki. Mivel építészetet tanulok nálunk fontos a vizuális élmény, sok épületről tudtam rárakni képeket , amit enélkül csak otthon tudtam volna megnézni, nemcsak a jegyzetből pár vonallal ábrázolva arányaiban rossz méretben.

A legjobb tanulási módszer az ha az ember ott ül előadáson és figyel.
Szóval a kütyük csak kiegészíteni tudják a tanulási folyamatot. Szerintem a távoli jövőben lesz olyan agybővítő memóriachip amiben a tanult! tudás változatlanul és korlátlan számban megmarad.(bár lehet sokaknak egyszerűbb lesz rátölteni valamit )

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thedevelop...
2012.08.30. 12:05
NKing: "Erre van magyarázat: nem tanítanak az iskolában gépírást + lusta az illető átírni"
Az olyan hibák javítása, mint pl.: muszáj, utánna, stb.. nem a lustaságon, vagy a gépíráson múlik. Ők úgy tudják, hogy így kell írni ezeket a szavakat..
Sok analfabéta agresszív kismalac, valószínűleg egyikből sem lesz egy Einstein.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nextman
2012.09.03. 13:41
Felve kerdezem, szerinted a muszaj ebben a formaban hibas?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!