iPon Hírek

Következő generációs Intel lapkakészletek PCIe 3.0-val?

Dátum | 2014. 07. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel lapkakészletei évek óta PCI Express 2.0-s hubbal érkeznek – még akkor sem történt meg a várva várt váltás, amikor az Intel processzoraiban található PCI Express 2.0-s hubot PCI Express 3.0-sra cserélték.
Egy korábban kiszivárgott dia
A jelek szerint már nem kell sokáig várni a PCI Express 3.0-s vezérlőt alkalmazó Intel lapkakészletekre sem, legalábbis a VR-Zone erről számolt be. A valódinak látszó Intel dokumentumok szerint – amelyek nemrégiben szivárogtak ki – a következő év folyamán érkező 100-as sorozatú lapkakészletekben PCI Express 2.0-s helyett végre PCI Express 3.0-s vezérlő kap helyet.
A dolgok jelenlegi állása szerint a 100-as sorozatú Intel lapkakészletek között a Z170 tölti majd be a zászlóshajó szerepét – ez a PCH (Platform Controller Hub) összesen 20 darab PCI Express 3.0-s sávot kínálhat a rendszer számára. Ez a mennyiség elsőre hihetetlenül soknak tűnik, ám a diagramot megnézve kiderül, hogy a PCI Express alapú bővítőkártyák számára mindössze hat sávot kínál a PCH, a többi 14 sávon pedig a lapkakészlet Ethernet vezérlője osztozik majd az USB vezérlőkkel, illetve a SATA vezérlőkkel.
A PCI Express 3.0-s szabvány által kínált extra sávszélesség alaposan kibővíti majd a lapkakészletek lehetőségeit. A Z170-es PCH az újítás jóvoltából például maximum három darab PCIe alapú adattároló portot, három darab SATA Express portot, valamint 10 darab USB 3.0-s portot kezelhet. A PCIe alapú adattároló portok egyenként maximum 4 darab PCIe 3.0-s sávot foglalhatnak le, a SATA Express portok azonban továbbra is csak két PCIe sávval gazdálkodnak – utóbbi persze a PCIe 2.0-s implementációhoz képest így is kétszer nagyobb adatátviteli sávszélességet jelent. A szabadon felhasználható PCIe 3.0-s sávok további adattárolókat is fogadhatnak, ám a szoftveres támogatást ebben az esetben már az operációs rendszer, illetve a harmadik fél által készített driver biztosíthatja.
Csak úgy, ahogy a korábbi lapkakészletek, a 100-as sorozat tagjai is többféle kivitelben érkeznek, ahogy az a fenti adatokból is kiderül. A 100-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapok várhatóan a következő év folyamán, az év második negyedévében mutatkoznak be. Az új lapkakészletek a Skylake-S platform részei lesznek, és a DDR4-es memóriatámogatással ellátott Skylake processzorokat fogadják majd. Ezek alapján a frissített Haswell processzorokat váltó Broadwell egységeknek nem szán hosszú pályafutást az Intel. Utóbbiak, azaz a Broadwell processzorok még nem a 100-as, hanem a 8-as, illetve 9-es sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapokban kaphatnak helyet. A 100-as sorozatú lapkakészletek már csak és kizárólag a Skylake processzorokkal lesznek kompatibilisek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Terror
2014.07.16. 15:06
Most egy év alatt lezavarják akkor a Broadwellt meg Skylake-et is? Elég nagy a hercehurca...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kajafun
2014.07.16. 15:07
Amilyen drágák lesznek eleinte a ddr4-et támogató alaplapok, szerintem alap hogy ingyen adnak bele ramot! De nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Terror
2014.07.16. 15:14
Ajándék Furmarkkal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asdsa
2014.07.17. 12:49
Minek memória, amikor a GPGPU-é a jövő és a PC ipar lángoló szárnyas lova beleállt a földbe?
Ráadásul azt még furmarkozni se lehet, pedig lassan itt van a ddr5...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!