iPon Hírek

Következő generációs optikai lemezek, legalább 300 GB-os kapacitással

Dátum | 2013. 08. 03.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Sony és a Panasonic szakemberei együttműködésbe léptek egymással annak érdekében, hogy a két cég erőit és tudását egyesítve 2015 végéig együttes tervezéssel olyan következő generációs optikai adattároló korongot fejlesszenek ki, amely legalább 300 GB-nyi adat tárolására képes. Az új optikai adattároló korong főként a professzionális piacot célozhatja meg. Adattárolás hatékonyan, megbízhatóan, lehetőleg kedvező áron Hogy miért esett a választás éppen az optikai adattárolókra? Nos, azért, mert ezek a korongok remek tulajdonságokkal rendelkeznek ahhoz, hogy ellenálljanak a különböző külső hatásokkal, például a porral és a vízzel szemben, sőt, ezek az adathordozók a hőmérsékletben és páratartalomban történő változásokat is jól tűrik - persze csak bizonyos kereteken belül. Az optikai adattároló korongok mellett szólhat az is, hogy a régi korongokat az új technológiát alkalmazó optikai meghajtók mindig tudják olvasni, azaz biztosított a generációk közötti átjárás, így az eltárolt adatok sokáig hozzáférhetőek maradnak - még akkor is, ha közben nagy léptékkel fejlődik e szegmens. Az optikai korongok tárolásánál az alapvető szabályokat azért be kell tartani, és akkor senkit sem ér kellemetlen meglepetés. A felsoroltak miatt az optikai adattároló korongok ideális megoldásnak minősülnek hosszabb távú adattárolás céljára.

Az elmúlt hónapok, illetve évek során mind a Panasonic, mind pedig a Sony mérnökei készítettek Blu-ray kompatibilis termékeket, ám a vállalatok felismerték, hogy az optikai adattároló korongok esetében a jövőben sokkal nagyobb adattároló kapacitás biztosítására van szükség, mint amit a Blu-ray nyújt, ugyanis a közeljövőben az archiválás területén hatalmas tempóban fognak növekedni az adattároló kapacitás iránti igények, így a cégek a kihívás hatékony teljesítése érdekében együttműködési megállapodást kötöttek egymással. A nagy adattároló kapacitást biztosító következő generációs optikai adattároló korongok érkezésére tehát sajnos még sokat kell várni, de a munka már megkezdődött. Egyik vállalat sem tétlenkedett eddig, és ezután sem fognak Érdekesség egyébként, hogy a Sony 2012 szeptemberében mutatta be optikai lemezekre támaszkodó archiváló rendszerét, ami a vállalat XDCAM sorozatú professzionális műsorszóró termékeihez készült. Ez az adattároló megoldás kazettás rendszerű, egyetlen kazettában pedig 12 darab optikai adattároló korong lapul. Az egyes lemezek legalább 25 GB-nyi adattároló kapacitást kínálnak, így a vállalat a rendszer segítségével 300 GB és 1,5 TB közötti adattároló kapacitást tud kínálni partnereinek. Persze a Panasonic sem tétlenkedik, hiszen idén júliusban bemutatta LB-DM9-es adattároló rendszerét, ami ugyancsak optikai adattároló korongokból áll. A rendszer 20,8 milliméter vastag egységekből épül fel, amelyek egyenként 12 darab optikai adattároló korongot tartalmaznak, így egységenként 100 GB-os adattároló kapacitás biztosítható. Egy adatarchiváló rendszerben maximum 90 darab ilyen adattároló egység kaphat helyet, ami 180 TB-os adattároló kapacitást jelent. Ezzel együtt a vállalat egy frissen kifejlesztett adattároló-váltó rendszert is készített, ami a RAID technológiával karöltve akár 216 MB/s-os adatátviteli sebesség biztosítására is képes. A rendszer persze nem csak gyors, de ezzel együtt biztonságos is, ugyanis segít az adatok hatékony védelmében. A fejlődés elkerülhetetlen Az újfajta optikai adattároló korongokra egyébként azért lesz szükség, mert a műsorszórásban, a videó feldolgozó iparban és a mozgókép iparban egyre növekszik majd az adattároló kapacitás iránti igény, de ezzel együtt a felhő alapú adattároló központok is egyre komolyabb mennyiségű adat tárolására kényszerülnek, hiszen a hálózati szolgáltatások elég gyors tempóban fejlődnek, így egyre több adat keletkezik. Reméljük, rövidesen ismét hallunk az új kezdeményezésről.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

51. deviant01
2013.08.03. 20:12
Az ODD sajnos évek óta mérföldekkel a HDD kapacitások után kullog. 300GB az most sem számítana kiemelkedőnek a 1,5 - 2 TB-s HDD-kkel összevetve. 2015-re ígérték, mire abból megfizethető kereskedelmi termék lesz, az minimum 2017 környéke. Egyszóval
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
50. Tyrel
2013.08.03. 20:28
Először inkább a Blu-Ray horror árával kezdenének valamit...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. j.panzer
2013.08.03. 20:51
deviant01
Ja-ja, csak sajna mostanában a HDD fejlődési is iszonyatosan lelassult. Talán pont emiatt.

Amúgy ha jól értem 2015-re csak a szabvány lesz kész. Az még +1-2 év, mire termék lesz, legalább 3-5 év, mire lemegy az ára (bár ha Blu-rayt nézzük, még 10 év sem lesz elég), szóval 2020, mire lesz ebből valami. Addigra talán a HDD-k fejlődése is magára talál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Terror
2013.08.03. 21:32
Ha két winyóra ráfér az összes létező cuccom, akkor nem látom, hogy hol a létjogosultsága ennek, hacsak nem ezen akarnak majd ultra HD videót árulni, de ahhoz meg drága lesz érzésem szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Phantomstr...
2013.08.03. 21:40
Nekem már a Blu Ray is kimaradt. Hónapok óta nem, talán már egy éve is megvan, hogy utoljára optikai tárolót látott a gépem és egyelőre várhatóan nem is fogok.

Jelenleg egy 1000GB-os HDD 16 FT/GB aránnyal bír, ami kenterbe veri az optikai tárolókat. Emellett sok téren sokkal praktikusabbak. RAID-ban már a legtöbb szempontból biztonságosabb is.

És akkor a felhőről nem is ejtettem szót. 25-50GB tárhely ingyen. A jövőben ez kevesebb biztos nem lesz. Ugyan ennél többért havidíjat kell fizetni, ami kb. egy Blu Ray lemez ára, de biztonságban verhetetlen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. attee0002
2013.08.03. 21:48
A Panasonic adattárolójáról szóló résznél el lett írva: ,,Earlier this month, Panasonic launched the ‘LB-DM9 series’ of optical disk storage devices, which can house twelve 100GB optical disks. A maximum of 90 magazines can be stored, providing a total storage capacity of 180TB.''

Tehát 12 db 100 GB-os kapacitású lemez. (De az angol leírás se az igazi, mert 12 x 100 GB x 90 = 108 TB.)

Egyébként otthoni felhasználásra már nem látom értelmét az optikai eszközöknek, de cégeknél, ahol sok adatot kell hosszabb távon tárolni, ott jól jöhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. myckie2
2013.08.03. 21:50
Phantomstranger teljesen egyetértek. Én se tudom már mikor használtam utoljára optikai meghajtót. Amit anno kiírtam azok nagy része is megkarcolódott és a fényképes lemezt se találom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. arin
2013.08.03. 21:58
Hát szerintem is igaz, hogy ezt az otthoni dolgot minek erőltetik. Ha egyszer megvan a szabvány meg a termék, az oké. Utána meg majd leadják a minőséget az alapanyagoknál, aztán imádkozhatok, hogy 2 évig kibírja a diszk...és itt 300 Gb-ról lesz szó, ami valószínűleg nem csak annyit tesz majd, hogy elrottyanik egy film vagy egy játék, ha tönkremegy a cucc.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. dobko
2013.08.03. 22:00
Nem látok valami nagy fantáziát a dologban. Elég egy rossz mozdulat, egy erős karc, aztán 300 GB kuka ?

Mondjuk okosan is lehet csinálni, pl több biztonsági másolat készítésével, már ha a lemez nem csillagászati áron lesz.

Lehet rosszul képzelem el az egészet, de szerintem ennek nem lesz nagy sikere akkor se ha megvalósul. Manapság a különféle külső adattárolók sokkal jobbak.

A jövőt nem úgy képzelem, hogy 300 GB-os lemezekkel fogunk szaladgálni, hanem lesz NAS minden háztartásban, felhő, stb amit csak el lehet képzelni. Adatainkhoz hozzáférünk mobil, asztali rendszereinkkel, TV, anyám tyúkja, minden szinkronizációban lesz. A hálózati forgalom is gyorsulni fog, stb stb
Nekem ebbe a képbe ez a lemez technológia valahogy nem illik bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. Asagrim
2013.08.03. 22:11
Akik nem olvasták a hírt a második mondatig se:

"Az új optikai adattároló korong főként a professzionális piacot célozhatja meg."


Fordítok:
Ezen fognak érkezni a 4K filmek! Nem te írsz rá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. dobko
2013.08.03. 23:07
#Asagrim

A cél piac igazából lényegtelen, a jövőben szerintem elavult lesz akkor is.
Lesz online piac, aztán ha valami kell megveszi az ember és letölti pár pillanat alatt. Ehhez még PC se kell, gondolok csak a smart TV-re. Lesz azokban is vmi adattároló, vagy egy külső, hálózati adattárolóra lementeni, akármi.

Ajándékba is manapság mit ad az ember? Ajándék kártya egy kisebb összeggel. Lesz valami ajándék kupon rendszer, aztán a fa alá már nem maga a film kerül egy lemezen, hanem, egy kód.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Phantomstr... dobko
2013.08.03. 23:48
"PC se kell, gondolok csak a smart TV-re. Lesz azokban is vmi adattároló, vagy egy külső, hálózati adattárolóra lementeni, akármi."

Még az sem kell feltétlenül. Mire ebből lesz valami, már nem csak az USA-ban fognak tudni HD minőségben filmeket streamelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. budspencer
2013.08.04. 00:25
Majd ha a netszolgáltatók megnyírbálják a sávszélességet akkor visszasírjátok majd a jó öreg DVD-ket. A felhő alapú tárolás tévút. A sávszél biztosítása egyre nehezebb. Én szó'tam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. No.1.
2013.08.04. 02:48
Ja, mert mindenhol csak a warez megy.. Csak ugy ropkodnek a 10-20-50Mbit-ek haztartasonkent.
Igaz en sem sirok a sebesseg miatt, mert 4MB felett toltok.
DE!! Es most jon a nagyobbik baj. 80GB/ho 52$+13% afa.
Maximum csomag amit itt lehet kapni - es nem csak egy szolgaltatonal, hanem az osszesnel - az 230$, es ezert 500Gb-t kapsz havonta. Utana azt hiszem 2$/GB.
Tehat ha a sebesseggel baj lesz, szerintem mindenki be fogja vezetni a korlatos netet, es nem lesz nagy felho, nagy stream, es 100Mbit-en torrent hegyek.
Es akkor mondja mindenki, hogy persze mert kulfoldon ez meg az van, nagyobb net, olcsobb vagy ilyen arert dupla.. Ja.. Csak nem korlatlan.
Igaz itt az ember nem letolti a jatekot, hanem elmegy a boltba es megveszi..
Arban majdnem hasonloak a cuccok, lsd pc vagy haztartasi dolgok..
10-20%-al olcsobb mint otthon, de a fizetes 2500-3000$ korul mozog.
Epp most szeretnek egy gepet ossze tenni itt kint, es egy 3970x-el olcsobban itt kijon a vege..
De jol elkanyarodtam a tematol..
Tehat szerintem ez a felho alapu megoldas, mint ahogy elottem is irtak, nem lesz ellenfele itt a hdd-s tarolasnak, es mondhatni semmi sem.
Most az ember megvesz egy 2TB-s vinyot, (arat nem tudom de legyen 25k)
Abbol mennyi lemezt vesz az ember? 100-150? Mennyu helyet kap azert az arert, mennyi ido azt mig kiirja, mennyit ront el iras kozben? mert nekem 10/1 altalaban nem sikerul, a lezarasnal vagy picivel elotte sokszor hibat irt ki.
Uj iro, jo gep, uj lemezek es mindenfele..
Es a legfontosabb.. Hogy kell ra vigyazni, ne karcolodjon, ne seruljon a lemez?
Ha valami kell, atnyalazza az ember, vajon mit hova tett. Igaz ott a catalog prg, de akkor is.
A vinyot megirod, ha olyan dolog van rajta amit nem hasznalsz, akkor lekotod a geprol, hogy ne menjen, vagy beteszed egy nas-ba, ami ha hasznalaton kivul van, kikapcsolsz.. Fenyevekkel tovabb tart..
Tehat ennek a lemeznek nagy ertelmet nem latom, mint ahogy a DL vagy a BD lemezeknek sem lattam, plane olyan erert.
Bocs a hosszu irasert, de eleg sok minden eszembe jutott igy az arakkal, internettel meg mindennel kapcsolatban..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. Szefmester
2013.08.04. 08:39
A felhő szerintem is halott dolog. Nagyobb méretben mire feltöltöd a cuccot addig eltelik egy év... Én nem bízom bennük. Rühellném ha azért veszteném el az adataim mert valaki azt mondja hogy kihúzzuk a dugót, akkor már inkább a hanyagságom miatt veszítsek el pár fájlt a karcok miatt! Mellesleg van egy rakat régi cuccom ami lemezen van, újra megvenni nem fogom őket hogy felhőzzek, másolni nem lehet ezeket, ha pedig a fényképes lemezt veszem az ismerősökkel és rokonokkal, akkor helyből megvan az hogy van dvd lejátszó de nincs számítógép. Fészbúkra nem fogok feltölteni semmit, meg nincs is, szal nekem ott nem tudnak megosztani semmi hogy nézd meg de jó képek... Akkor biza marad az ODD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. DogTheDog
2013.08.04. 09:08
a mai napig hasznalok dvd-t heti rendszeresseggel.fenykepek mentesere.
Igazabol ket vinyon,cd-n vagy dvd-n es a memoria kartyan is megvannak.eddig a lemezek vezetnek megbizhatosagban.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. Phantomstr...
2013.08.04. 09:09
Na a sávszélesség csökkentéstől, korlátozástól nem kell tartani szerintem. Ezt a nagy cégek nem hagynák. Steam, Origin, Uplay, PSN, Xbox Live, Netflix, Hulu, Google Play, Apple Store, OnLive És ezek csak a legismertebbek. Ezek a cégen egyszerűen nem hagynák a sávszélesség/adatforgalom korlátozást. Olyan cégek vannak ezek között, akik ha kell, zsebből vesznek vagy alapítanak internetszolgáltatót, már ha nem részvényesek már most is.

Ami a felhőt illeti, erős net kell a feltöltéshez, igen, de nem fogják csak úgy kihúzni a dugót. Minimum küldenek egy figyelmeztető levelet, hogy mentsd le az adataidat. A cégek érdeke, hogy megbízzanak a szolgáltatásaikban. Máskülönben lehúzhatják a rolót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. gamerod
2013.08.04. 09:38
A kazettának, cd-nek, dvd-nek leáldozott akármilyen újítással jönnek elő. Még Bluray meghajtót se nagyon lehet pc-be szerezni nem is láttam senkinél. Az enyémben egyáltalán nincs semmilyen. Pendriveról fél pillanat alatt feltelepül egy oprendszer tehát még erre se kell. Másra pedig van külső vinyó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. pdx06
2013.08.04. 09:50
3TB-os külső vinyót lehet kapni egy 10 darabos bluray lemez áráért. Tehát buktaszagot érzek. Elég szar az üzleti érzékük a gyártóknak. Fillérekért kéne adni, ehhezképest 5 éve ugyanolyan brutálmagas árakon adják a blurayt. Normális esetben már rég elterjedtnek és olcsónak kéne lenniük, de akkor se nagyon kapkodnák. Sérülékeny, drága és vannak jobb alternatívák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. tibaimp
2013.08.04. 09:53
Elég sovány ez a 300GB már most is, nemhogy 2015-2017-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Jimmy9082
2013.08.04. 10:10
szerintem azért van erre szükség mert hülyén nézne ki vinyón meg pendrive-n árulni a filmeket meg lassan a játékokat is.bár nekem a merevlemez zsimpibb megoldás lenne csak az meg lassú,inkább ssd.optikai lemez meg nem érdekel mert amt otthon irsz meg az 1-2 év és ugyis vége még a jobb minőségű dvd-nél is 7-8 év max.ezért nincs is meghajtó sem a gépembe.inkább kibírom steamról leszedni a játékot mint feltenni dvd-rőől
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. palacsa
2013.08.04. 10:10
azoknak jó lesz akik az ide-s 40 meg 80 gigás vinyókat használják. nekik aranyat fog érni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. Asagrim palac...
2013.08.04. 10:25
Aki olyat használ annak szüksége sincs nagyobbra.

Tegnap javítottam egy újságíró gépét akinek 80-as Maxtor IDE merevlemeze volt a 8 éves gépében 22GB foglalt hellyel, ebből 3 GB ideiglenes fájl volt, 4 giga meg egy igencsak feldagadt Windows XP.

Mivel IDE merevlemezzel nem tudtam helyettesíteni a dögledező sajátját, SATA merevlemezt kellett beleraknom, abból is használtat, de így is hülyén néz ki, hogy 160 GB-os merevlemezen 149 formázott kapacitásból, 132 szabad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. rendesadam
2013.08.04. 10:46
Úgy látom a többség csak a címet olvasta el :]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Szefmester
2013.08.04. 11:14
pdx06: Legalább baromságot ne szajkózz egy olyan oldalon ahol megnézheted az árakat is. Találtam külső helyen 550-ért BD lemezt, de itt is 1500 Ft, míg a legolcsóbb külső 3TB-s vinyó 37738Ft. Matekozz egy kicsit aztán mehet a papagájkodás...

Ha csak sima backupolni kellene adatokat akkor szalagos adatkártyát vennék. jelenleg olyan 3000Ft körül van a 800GB-s verzió. a random elérése botrányos ugyan de ha egy komplett adatbázist kell lementeni azt gyorsan teszi, és gyorsan is olvassa vissza.

A cikkben szereplő rendszerek meg leginkább a szalagos tárakat akarják lecserélni.

Amúgy pedig arányaiban több hdd-m és flashdriveom döglött meg mint lemezem (a hanyag kezelés miatti karcokat nem számolva).

Az adataimhoz pedig szeretnék akkor hozzáférni amikor én akarok és nem amikor a netszolgáltatóm engedi. Sajnos volt rá példa egy egy szolgáltatónál hogy 1-2 napig nem volt net, vagy olyan 2-4ezres ping körül és gyökkettes sebességgel. Ezek után egy DVDnyi adatom gyorsabban írom ki, töröm össze és írom ki megint mint sem fel és letöltsem egy páracsomóba...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. SzAdamAndy
2013.08.04. 11:17
Szóval Sony készül a jövőre, Persze egy idő után majd te is vehetsz olyan írót amivel 4K-s filmet tudsz e lemezre írni.Blue-Ray is úgy volt nem írok én arra semmit, minek, és most hol tarunk ??? De mire ez gyártásra is kerül addigra jön egy újabb konzol generáció amit meg akkora sem leeht megoldani degitális letöltéssel meg clouddal csak ha szerverparkosítják a Szaharát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Inquisitor
2013.08.04. 11:28
Én 3600 forintért vettem 10 darab Pana BD-t. Na igen, meg volt vagy 500 forint posta is... Bár így utólag egy 3 terrás winyónak jobban örültem volna ezért a pénzért!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. zsolt200
2013.08.04. 12:31
Azért én megnéznék PS6-hoz, egy ilyen 300gb-os lemezre, éppen hogy csak ráférő játékot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. asdsa
2013.08.04. 14:00
@Phantomstranger
Szerintem hagyjuk a felhőt, amikor a legtöbb olcsó - közepes előfizetésben alig néhányszáz kilobájtos feltöltést kapsz. Most akkor félperc-perc legalább, mire egy zenét feltölt. Akkor egy filmről már ne is beszéljünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. ZoliS
2013.08.04. 14:14
Szerintem csúnyán leragadtak a múltban. Manapság a HDD és a lemezek is lejártak. Inkább speciális pendriveokat kéne gyártani. A korral fejlődik a tárolókapacitásuk és minden eszközhöz kényelmesen csatlakoztathatóak USB-n keresztül. A tálca ki-be mozgatás, meg az egész mechanizmus egy vicc. Ugyanez a HDD-nél. Ma már nem az a kérdés, hogy mennyi adatot tárolunk, hanem az, hogy milyen gyorsan tudjuk azt elérni. Tehát én inkább a pendrive - SSD párosban hiszek. A többi nekem olyan, mintha azon gondolkodnánk, hogy hogyan növeljük a floppy tárkapacitását.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. DogTheDog
2013.08.04. 14:43
A sok HDD,SSD es pendrive hivonek remelem lesz szerencseje elbeszelgetni Mr Corrupted Data tanar urral.Remek tanar,egyszeruen magyaraz,konnyu megerteni amit mond.Van neki egy segitoje is,rendszeresen tartanak egyutt orakat adatkezelesbol,ot pedig Mr Would you like to Format it Now-nak hivjak.
Valaki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Szefmester
2013.08.04. 15:50
ZoliS: A gyorsaág magánembernél csak opcionális luxus. Cégeknél pedig a nagy adatbázisok nem nagyméretű fájlok, míg egy rendszer backupja jóóóó nagy tud lenni, és ott te már nem keresgélsz hanem lemented-helyreállítod. Oda meg a szalagos adattár is bőven elég lenne.
A saját SDD-HDD tárhelyem két kazettára le tudnám menteni kompletten. Onnan visszaállítani pedig megint nem túl sok idő. Keresgélésre pedig jó a mostani sebesség is. Egyrészt mert rendszerezve tárolom a dolgaim, másrészt erre való az indexelés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. crowly
2013.08.04. 16:42
Második bekezdéssel úgy ahogy van nem értek egyet. Szerintem nem a kedvező tulajdonságai miatt esett az optikaira a választás. Jól bírja a port meg a vizet? Egy gumiborítású pendrive is. Sőt az ütést, napfényt és a karcolódást is jól bírja. Generációk közti váltás? Pendrive! Ugyanabba a lyukba dugom az új usb3.0ás 16 gigásat ahová korábban az usb2.0ás 1 gigásat és működik! Sőt még új meghajtót se kell venni. Tehát nem csak vissza de előre kompatibilitás is van. Ugyan nem lesz olyan gyors, de ingyen meg van oldva a kompatibilitás. Hosszabb távú adattárolás? Ez sem jellemzi különösebben az optikai lemezeket. Ugyan nem rosszak, de nem is tartanak évtizedekig. A jó minőségű eredetiek kihúzzák a 10 évet. A házilag készültek meg előfordul, hogy csak a felét. Bár a TDK talán kivétel. Ráadásként az optikai lemezek használata a legkörülményesebb.

Szerintem azért választották ezt a technológiát mert relatív olcsó továbbfejlesztési lehetőséget láttak benne és a gyártási költségek is kedvezőbbek mint más megoldásoké.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. prohlep
2013.08.04. 17:30

"a fa alá már nem maga a film kerül egy lemezen, hanem, egy kód"

aztán már fa sem lesz, hanem a naptárban egy kód, hogy időszerű egy fára godolni ...

... több százezer magyar fiatal pedig szintén csak a gondolatban létezik, mert mégsem születtek meg

Van értelme annak, hogy egy kifejezetten jóminőségű (tartalom és felvétel) filmet az ember minden mástól elkülöníthetően is, a maga 300 gigájával, elérhetően tarthasson.

A háló ugyan gyors, de még egy jó ideig nem annyira, hogy emberek milliárdjai, esténként és fejenként 300 gigás filnézésre használják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. dobko
2013.08.04. 22:06
#prohlep

Nem is a közeljövőre gondolok, hanem kicsit későbbi időkre, mondjuk 15-20 év múlva.
Most volt valami cikk is, hogy a fényt meg tudták állítani, aztán ez majd az optikai hálózatokban is jelenhet fejlődést, stb, fejlődnek a rendszerek, idővel a hálózat mindent el fog bírni, csak gondoljunk bele, hol voltunk 10-20 éve hálózati sebesség terén, és most hol.

Sajnos lehet ez lesz, hogy fa se lesz már, ezt én se szeretném. Pl nálunk műfenyő szóba se jöhet, annak nincs meg az illata, meg a szépsége.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. pdx06
2013.08.04. 23:28
Szefmester 500 forintos BD lemeztől ne várj túl sokat. Azért 550 forint mert gyengébb anyagból készül. Egy szónak is száz a vége, halott dolog ez. Ha akkora igény lenne ezekre akkor mindenki gépében lenne bluray is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. pdx06
2013.08.04. 23:32
Mennyi ideig fog tartani az írása? 2 nap?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. pdx06
2013.08.04. 23:51
Szefmester, azt is számold ki hogy ha valóban 550 forint egy BD akkor még annak árával számolva is mennyibekerülne 3 terrabájtnyi darab. Mielőtt oltogatjátok egymást egykét mellékszereplővel győződjetek meg ti is az igazatokról.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Szefmester
2013.08.05. 09:00
pdx06: Nem tudom emlékszel e még erre: "3TB-os külső vinyót lehet kapni egy 10 darabos bluray lemez áráért." Azt hiszem a frissen szerzett matektudásoddal már nem mosod le magadról ezt a benyögést.

Mellesleg én még mindig inkább vesztek el karcok miatt 1-200megát vagy egy 100GB-s lemezt mintsem ugyanazzal a mozdulattal 3 teljes terát. Persze ha te annak örülnél jobban akkor szíved joga.

Megint mellesleg az ár valahogy nem releváns, arányaiban több jó írást produkáltam itthon a legolcsóbb hengeres megoldásra, mint az annál jó 3-4x drágább márkás lemezre.

Harmadrészt.. egy hsz-be már nem tudtad volna leírni igaz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Phantomstr... Szefm...
2013.08.05. 09:19
"Legalább baromságot ne szajkózz egy olyan oldalon ahol megnézheted az árakat is. Találtam külső helyen 550-ért BD lemezt, de itt is 1500 Ft, míg a legolcsóbb külső 3TB-s vinyó 37738Ft. Matekozz egy kicsit aztán mehet a papagájkodás..."

Ezt ugyan nem nekem írtad, de a legolcsóbb 3TB-os merevlemez ez. 30455FT, vagyis 10,2FT/GB.
Egy 10-es henger 25GB-os BD-R itt 9182FT, vagyis egy lemez 918FT, ami 36,7FT/GB. Ez több mint három és félszer annyi, vagyis ennyi pénzből már veszek egy 3 HDD-s RAID tömböt és egy szünetmentes tápot. Emellett kényelmesebb, gyorsabb, és így már a biztonságra sem lehet panasz. Igaz ez a HDD nem külső. Annál csak 12,5FT/GB-ra jön ki, ami csak majdnem harmada a BD-nek, és fele a ki tudja honnan kupizott 550FT-osnak, vagyis még annál is tarthatod két független tárolón az adataidat, ugyanannyi pénzért, egy 40db-os DVD táska helyén.

@asdsa #29
Sokáig tart a feltöltés, tisztában vagyok vele, nekem 70GB-om van felhőben, viszont, ha egyszer felment, akkor az ott is marad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Phantomstr...
2013.08.05. 09:27
Nekem az átlagosnál gyorsabb netem van, ezzel elméletileg is három és fél óra egy BD25 film letöltése, ha van normális seed. Ez nem sok, de ha kitalálom, hogy meg van két szabad órám, megnézném xy filmet, mire lejön, már megnézni nincs időm.

És vannak olyan filmritkaságok, rétegfilmek, amiket mégis jobb megtartani, mert közel sem biztos, hogy mindig lesz hozzá feltöltő. Szóval nem, nem beteg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zodiac83
2013.08.05. 10:53
Az optikai korongoknak archiválási szempontból ott van létjogosultsága, hogy a mágneses/elektromos elven működő adathordozókkal szemben más jellegű igénybevételnek áll ellen. És nem elsősorban helyettesítő, hanem inkább kiegészítő megoldásként. Pl. tök jó a HDD/SSD/pendrive, csak egy EMP után kukázhatod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DogTheDog
2013.08.05. 11:20
Ocsabi,pedig egyszeru ez.Aki olyat tarol a gepen,amit mas keszitett,hozott letre,azt annyira nem erdekli az adatvesztes,max ujra letolti.
Akik a sajat rajzaikat,fenykepeiket,csaladi videojukat,vizsgamunkajukat,stb taroljak a gepen,azok kozul az okosabbja kiirja,es meg el is menti mindenhova,ahova tudja.A butabbjaval pedig napi szinten talalkoznak a szervizesek,jonnek nagy kerek konnyes szemmel,hogy csak a xy dologot mentsek meg a gepukrol,a tobbi nem szamit.
Ez ilyen egyszeru,nem kell hozza matek Phd.Ha csak egyszer jartal ugy,hogy vmelyik adathordozodrol eltunt fel evnyi munkad gyumolcse,akkor nem tartanad betegesnek az elovigyazatossagot.A cloudrol meg annyit,hogy mindegyik kozli apro betusben,hogy barmilyen feltoltest csak a sajat felelossegedre,semmifele adatvesztesert nem vallalnak garanciat.
Atment mar a kezem kozott nehany recovery progi,szart sem ernek.Egy HDD-m jo sok keppel meg mindig itt figyel mukodeskeptelenul a fiokomban.Nem dobom ki,hatha egyszer olcsobb lesz a profi adat-visszaallitas.Addig meg varok.Ha az ki lett volna lemezekre irva,nem fajna miatta most a fejem.
Szamomra az a beteges,hogy tomik a gepeket 3-4 TB-os HDD-vel,na ha az bekullant amikor jol tele van,nem cserelnek az arcokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Terror
2013.08.05. 13:03
Ezért kell RAID-ben tolni, és még így is olcsóbb, mint az optikai tároló ugyanannyi térhellyel. Plusz megspórolod a macerát az írással meg a lemezek ki-be pakolgatásával. Most két darab 3 terás van a gépben, az azon lévő anyaghoz hány darab blu-ray kéne, hogy kiírjam mindet, ráadásul két példányban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DogTheDog
2013.08.05. 13:33
Latom Terror te is ellentetes oldalrol kozelited a dolgot,de hogy legyen kezzelfoghato peldad is a gondolkodashoz:
Ket het alatt jon ossze egy DVD-re valo anyag.Tehat kethetente kiirok egy lemezt,es elrakom.Ez mellett RAID-ben is megvan,sot mint korabban irtam az eredeti rajta marad a CF kartyan is,amit szinten archivalok miutan megtelik.
Nem vagyok egy nagy profi fotos,mert azok meg durvabban mentenek,es a pro gepuk arat rendszeresen tullepi az egy evben elfogyasztott HDD-k szama.Ugyanis a tenyleg PRO-k nem torolnek.Lehuzzak a RAID minden tagjat,es elteszik,uj HDD be es indul a menet elolrol.
Amennyiben egy ilyen "kicsi" iparagban ekkora az adatvesztes megelozesere forditott figyelem,vajon mi lehet egy komolyabb studional?
Vagy,hogy ne menjunk at absztraktba,tobb jatekos vonatkozasu hirben is szerepelt,hogy azert nem lehet xy jatek HD valtozatat megcsinalni,mert egeszben vagy reszlegesen hianyzik a forraskod.Kivancsi lennek,hogy egy komolyabb jatek studionak egy AAA projectje alatt vajon mennyi back up keletkezik,es azt mire archivaljak?Van egy erzesem,hogy nem HDD-SSD a valasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Terror DogTh...
2013.08.05. 14:17
A komolyabb cégnél egész szatyrokat töltenek meg winyóval, de optikai lemezt írni, na azt még soha nem láttam őket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nferi1
2013.08.05. 19:56
Miért nem vagytok képesek elolvasni, értelmezni a cikket mielőtt, irreleváns dolgokat írogattok?
Nem otthoni, hanem professzionális felhasználásról van szó.
Teljesen mások az igények és a "mértékek".
Azt meg honnan vettétek, hogy manuálisan 1-essével "tálcás módszerrel" mentenek, mentenének?
Jelenleg is van optikai lemezeket tartalmazó kazettás kivitel, ami több terrát képes tárolni, kezelése könnyű, automatikusan kezeli a lemezeket, legkisebb sérülés esélye nélkül használható. Hogy tudnátok megkarcolni egy tokban?
5-10 év max korong élettartam? Igen, amit boltban átlag userek megvesznek. De van olyan gyártó aki 100 évig szavatolja az adatbiztonságot.
Ezekkel az újabb lemezekkel már könnyen elérhető a 4-10 Terra kazettánként.
Mágnesszalag mellett ez is életképes.
Honnan veszitek hogy jelenleg a szervertermekben pendrive-ra, winchesterre, ssd-re, végzik az archiválást? Szatyorban?

Otthoni felhasználóknak teljesen mások az igényeik és a menteni való adatok mennyisége, fontossága.
De pl. raid sem nyújt 100% biztonságot, mivel elég egy túlfeszültség és máris egyszerre mennek tönkre a winyók. Utána lehet reménykedni, hogy csak az elektronika ment tönkre.
Legtöbb átlag usernél adatbiztonság szempontjából a raid 1 valósítható meg, de ekkor dupla annyiba kerül 1 GB tárolása. Lehet használni költséghatékonyabb raideket is, de elég kevés usernek van több egyforma winyója.
Otthon a fontos, pótolhatatlan adatokat külön, géptől független adattárolón, adattárolókon kell biztonságos helyre több példányban elrakni.

Kezeljétek helyén a dolgokat és vegyétek figyelembe a felhasználási területét.
Nem azért találták ki, hogy otthon 300GB anyagot lementsen az átlag user.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Phantomstr... nferi...
2013.08.05. 20:46
"De pl. raid sem nyújt 100% biztonságot, mivel elég egy túlfeszültség és máris egyszerre mennek tönkre a winyók."

Ezért írtam szünetmentest is. Lásd lentebb.

"Legtöbb átlag usernél adatbiztonság szempontjából a raid 1 valósítható meg, de ekkor dupla annyiba kerül 1 GB tárolása."

És még ezzel együtt is olcsóbb az optikai tárolóknál. Lásd lentebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nferi1
2013.08.05. 22:45
Túlfeszültség, táphiba ellen szünetmentes?
Minőségi táp alkalmazásával minimalizálható a táp meghibásodása miatti más alkatrészek tönkremenetelének esélye, de nem lehet kiküszöbölni.
Egy normális túlfeszültség védő rendszer kialakítása nem megvalósítható (legalábbis nem olcsón) otthoni felhasználók számára.

Nem írtam sehol, hogy otthon olcsóbb optikai lemezre menteni. Adatbiztonság szempontjából nem az ár az elsődleges. Ezért a fontos anyagokat érdemes akár minőségi lemezre is kiírni. Csak kérdezd meg azokat akik kénytelenek voltak elmenni egy céghez az elveszett adatok miatt és kicsengettek 250-400 ezret a visszaállításra.
Egy átlagos usernek otthon mennyi fontos adata keletkezik amit archiválni kell? Szerintem bőven belefér az a néhány DVD.
De nem muszáj DVD-t használni, lehet más adathordozó is, de a raidet beállítani atombiztos módszernek nagyon felelőtlen, mert sokakat megvezethet.

De ez a cikk a szervertermi, professzionális felhasználási területről szól. Egy komplett mentőegység, kazetták áráról nem tudunk semmit. És a BD lemezek árából nem lehet kiindulni, remélem tudod hogy miért.
A szervertermi környezetben a mágnesszalag jelenleg verhetetlen.
3 Terrás winyó:37738Ft (és ez egy "gagyi" kategória, sokkal komolyabbat, gyorsabbat, drágábbat szoktak szerverekbe rakni)
4 Terrás mágnesszalag:15000Ft. Olcsóbb, könnyebb tárolni, nem annyira érzékeny a külső behatásokra, bírja a hosszútávú "mozdulatlanságot".....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gamerod
2013.08.06. 06:00
Szefmester elmehetsz mostmár a p.csába a metektudásoddal. Rendben vannak árintervallumok de a drágább 10 darabos BD lemezek és az olcsóbb 3TB HDD-k ára pontosan egy szinten van. Ne csak az itteni árlistát vedd alapul.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nferi1
2013.08.06. 12:25
gamerod
Adott ez a cikk és a te hozzászólásod:"A kazettának, cd-nek, dvd-nek leáldozott akármilyen újítással jönnek elő. "
Mielőtt másokat küldesz el valahová, neked nem kellene baromságokat írogatni.
CD, DVD: Ha újítanak valamit akkor az már nem CD, DVD lesz. Amiről a cikk ír, lehetőség lesz 4-10TB, optikai lemezeket tartalmazó mentőegység/kazetta létrehozására. Aminek az áráról nem tudunk semmit, így nem lehet előre leírni.
Kazetta: Ha csak a GB/FT-ot nézzük, akkor is a kazettás mentés költsége harmada a winyós mentésnek. Ráadásul az adattárolót is tárolni kell valahol, nagy különbség van a kazetta és a winchester tárolási helyigénye és módja között, a szalag javára.
Újításokról (amik szerinted feleslegesek, életképtelenek):
Már 2010-ben létezett olyan szalag ami 35TB képes tárolni. Jelenleg a 125TB fejlesztése folyik ami el fog férni egy 10x10x2 cm tokban.
Én még soha nem láttam normális nagyobb cégnél központi pendrive-s, winyós archiválást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!