iPon Hírek

Következő generációs szemmozgás-követő rendszer

Dátum | 2012. 03. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A Tobii Technologies, ami piacvezető a szemmozgás-követő rendszerek szegmensében, elkészült a Tobii IS-1 Eye Tracker utódjával. A Tobii IS-2 Eye Tracker több szempontból is komoly mérföldkőnek számít elődjéhez képest. Az új szerkezettől a vállalat azt várja, hogy segítségével új lendületet kaphatnak a szemmozgás-követésen alapuló alkalmazások, legyen szó akár profiknak szánt, akár átlagfelhasználókat megcélzó szoftverekről.


Az újdonság a jelenleg is zajló CeBIT-en megtekinthető és kipróbálható lesz. Aki nem jut ki a showra, az alábbi videó segítségével kaphat némi betekintést abba, hogy hogyan is néz ki az újdonság, illetve abba is, hogy nagyjából mire képes.
 


A Tobii IS-2 olcsóbban kerül forgalomba, mint elődje, ami rendkívül jó hír lehet a rendszerépítők számára. További jó hír, hogy az alacsonyabb ár mellé 75%-kal kisebb méret és 40%-kal alacsonyabb fogyasztás társul, azaz tényleg komoly előrelépések történtek a hardver esetében. A szemmozgás-követő rendszer komponensei egyetlen nyomtatott áramköri lapon foglalnak helyet, ami viszonylag kompaktnak mondható. A szemmozgás-követéssel kapcsolatos érzékelő feladatokat és az adatok feldolgozását rendszer-független módon végzi a kis kiegészítő, amit rengeteg területen lehet majd a jövőben alkalmazni.


A szem- és nézéskövető funkció segítségével az ember-számítógép interakció új szintre emelhető, ezáltal új lehetőségek nyílnak meg, amelyek az alábbi területeken hasznosíthatóak:


A rendszer nem csak a „nézőpont” megállapításához, hanem szemmozgás-követésen alapuló alkalmazásvezérléshez, illetve szemmozgáson alapuló diagnosztikai rendszerekhez is használható. Ez a funkció az alábbi területeken jöhet jól:


Az újdonsággal a jövőben valószínűleg a fent említett területek közül egyre több és több helyen tűnhetnek majd fel a szemmozgás-követő és „nézőpont-megállapító” rendszerrel ellátott konfigurációk, amelyek számos újítás bevezetését tehetik majd lehetővé.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. lorddiablo
2012.03.07. 13:35
Asszem az AH-64 Apache helikopterben már volt valami ilyesmi rendszer. A 30 mm-es gépágyú arra fordult, amerre a pilóta nézett, így nagy mértékben csökkent a célzáshoz szükséges idő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. toma187
2012.03.17. 20:09
lorddiablo - 2012-03-07 13:35:09

Nem teljesen igaz! Nem a szemet figyelte, hanem a fej mozgását, és azon belül is a sisak helyzetét. A fejről levéve is lehetett használni, csak a sisakot kellett megfelelő irányba fordítani!
Én így tudom, de ha nem jól, akkor javíts ki nyugodtan!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!