iPon Hírek

Következő mozdulatunkat kitalálva nyújt segítséget egy új robot

Dátum | 2013. 05. 29.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Cornell kutatóinak köszönhetően egy lépéssel közelebb került hozzánk az a jövő, amelyben a robotok tényleges, azonnali segítséget képesek nyújtani mindennapi tevékenységeink ellátásában, és akár a sört is pótolják kiürült poharunkból. A kutatók által kreált rendszerben a robot egy Kinect-szenzor segítségével figyeli mozdulatainkat, és ezek alapján igyekszik megjósolni következő lépésünket. Ebben egy nagyjából 120 háztartási tennivalót bemutató videótár is segíti, amelyben olyan cselekvések szerepelnek, mint például az étel mikrohullámú sütőbe vagy hűtőbe helyezése, evés, fogmosás, a reggeli müzli elkészítése, és igen, a sör kitöltése is. Ezek alapján a rendszer pillanatnyi mozgásunkból próbálja kitalálni, hogy a következő másodpercekben mit teszünk, és ehhez mérten igyekszik segítséget nyújtani, kinyitja például a hűtő ajtaját, vagy megfelelő folyadékot tölt az elénk helyezett tányérba vagy pohárba. A projekt egyik fejlesztője, Ashutosh Saxena elmondása szerint a jelenlegi robot jelentős előrelépést jelent a korábbi modellekhez képest, ugyanis az éppen zajló cselekedetek alapján vonja le következtetéseit, az előző változatok pedig az eddigi, tehát a múltban történt akciókat használták alapul a jövő előrevetítésére.
A robot maga ugyan még nem szerezhető be a piacon, a rendszer rövid távú jövőbe látását biztosító szoftvert azonban a tervezők már szabadon hozzáférhetővé tették. Az algoritmus lényegileg egy nagyon is emberi képességgel látja el a robotot: lehetővé teszi, hogy az nagy pontossággal igyekezzen megtippelni a segíteni kívánt személy következő mozdulatát. Mi magunk is ugyanezt tesszük mindennapjaink során, amikor például egy ajtó felé közeledő embertársunk számára kinyitjuk azt, az illető haladási irányából és sebességéből arra következtetve, hogy valószínűleg át szeretne jutni az útjába kerülő akadályon. A technológiának számtalan alkalmazási területe lehet, hiszen olyan robotokat teremt, amelyek − némi továbbfejlesztéssel persze – közel emberi szinten képesek együttműködni velünk, így tényleges, hozzánk és hirtelen döntéseinkhez abszolút alkalmazkodni képes segítséget jelenhetnek a kórházak, gyárak, irodák dolgozói, vagy éppen a maguk ellátására egyedül nem teljesen képes embertársaink számára.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. atti2010
2013.05.29. 18:12
Csak az a baj hogy mire odaér hogy kinyissa a hűtőt én 10x letenném az edényt kinyitnám betennem és be is zárnám, és mennyivel olcsóbban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bszoke88
2013.05.29. 18:43
én azt nem értem, h minek a robot. a hűtő nem tudja érzékelni, h oda megyek?? milyen vacak má
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. NovaTerra
2013.05.29. 18:49
Nyilván itt még csak az elv a lényeg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. YellowFlas...
2013.05.29. 19:03
Nekem ezzel csak annyi bajom van, hogy 2013-ban miért kell 360p-s videót nézni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nyerek01
2013.05.29. 19:43
Mert van olyan ember aki nem 1 mp alatt nyitja ki a hűtőt, veszi ki a 5 kilós fémedényt teli töltött káposztával, majd zárja be. (persze ti ilyen ügyesek vagytok) Aki nem értené még mindig annak: Nem minden ember olyan szerencsés mint te, hogy egészséges vagy! (gondolkodni meg ...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dongo84
2013.05.29. 20:02
Ami azt illeti a gyerek is elég gépiesen mozog... nézzétek meg mikor kihátrál a hűtőből. Még a robot mozgása is emberibb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010 nyere...
2013.05.30. 08:26
Egy ilyen szerkezet árából egy egész szolgálósereget vehetsz mellé, általában azok az emberek még a hűtőig sem tudnak elmenni tehát tárgytalan az ügy, nagy gondolkodó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller
2013.05.30. 09:55
Majd arra leszek kíváncsi hogy amikor 90 évesen 3 infarktus után fél testre bénán hogyan fogod 1mp alatt kivenni a hűtőből a kaját

Emellett nem ártana különbséget tenni a demo, proof of concept meg a tényleges kész termék között...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!