iPon Hírek

Közel az engedélyezéshez a háromszülős megtermékenyítés

Dátum | 2015. 02. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Egyesült Királyság Képviselőházának tagjai egy múlt heti szavazással gyakorlatilag engedélyezték a mitokondriumcserének és háromszülős mesterséges megtermékenyítésnek is nevezett orvosi technika bevezetését, amely lehetővé teheti, hogy egyes genetikai rendellenességeket hordozó anyák ne adják tovább örökítőállományuk hibáit gyermekeiknek. A döntéssel az Egyesült Királyság válhat az első olyan országgá, ahol a mitokondriális problémák küzdő nők petesejtjének magját új, egészséges petesejtbe ültetik át. A mitokondriumnak nevezett sejtszervecskék a sejtek erőművei, és mivel kulcsszerepet játszanak szervezetünk alapelemeinek energiaellátásában, saját genetikai állományuk hibája súlyos következményekkel járhat, különösen az olyan nagy energiaigényű szövetekben, mint az izmok és az agy állománya. A becslések szerint minden 5000 gyermekből egy érintett valamilyen mitokondriális kórképben. A sejtszervecskét mindenki saját anyjától örökli, és sok nő hordoz olyan genetikai elváltozásokat mitokondriumában, amelyek neki nem okoznak panaszokat, utódjuknak továbbadva azonban súlyos következményekkel járhatnak. A szavazással még nem került automatikusan engedélyezésre a technika, hiszen azt még a Lordok Házának is meg kell szavaznia, a politikai szakértők szerint azonban valószínűtlen, hogy a felsőház az alsóházzal ellentétesen szavazzon ebben a kérdésben. Ha ez a döntés is pozitívnak bizonyul az eljárás törvénybe iktatása októberre történhet meg.
Az eljárás két lehetséges módja
Még ekkor sem végezheti el bárki a nagy szakértelmet igénylő beavatkozást, hiszen a terápiára csak azokban az intézményekben kerülhet sor, amelyeknek az Egyesült Királyság emberi mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatos és embriológiai kutatások felügyeletéért felelős szervezete, a HFEA engedélyt adott erre. A kezdeti időszakban az engedélyeztetés valószínűleg eseti szinten, és nagyon szigorú feltételek mellett zajlik majd. A mitokondriális betegségek átörökítésének elkerülését lehetővé tevő technika az egészségügyi szakértők számításai szerint több mint 2000 leendő anyát érdekelhet az országban. A módszert a kétezres évek elején egy Newcastle-i kutatócsoport kezdte kidolgozni. Az eljárás lényege, hogy a megtermékenyített petesejt magját egy egészséges mitondriumokkal rendelkező, másik nőtől származó petesejtbe helyezik át, amelyből előzőleg eltávolították annak saját sejtmagját. (A másik fajta megoldás során a megtermékenyítés csak az átültetés után történik meg, ahogy a mellékelt ábrán is látszik.) Az ilyen technikával létrehozott embriók tehát gyakorlatilag három genetikai szülővel rendelkeznek, hiszen sejtmagi DNS-ük egy férfi és egy nő genomjának kombinációjaként jön létre, mitokondriális DNS-ük pedig egy második nőtől származik. Az eljárást az elmúlt évtized során kizárólag kutatási célokra lehetett használni, és helyi törvények szigorúan tiltották, hogy tényleges emberi utódokat hozzanak létre a módszerrel. A technika emberi mesterséges megtermékenyítésben való alkalmazásának kérdése hosszas tudományos, etikai és jogi viták után jutott el az engedélyezés küszöbére. A történelmi jelentőségű döntés az eljárást kidolgozó kutatók reményei szerint más országokban is felgyorsíthatja a bevezetés folyamatát.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. zorrd023
2015.02.09. 17:51
De ha még nem tesztelték, hogy kifejlet egyedekkel sem lesz probléma a módszerrel akkor lehetnek nem várt veszélyei a dolognak nem ? Meg akkor 3 féle dns-ből épül majd fel a szervezete az utódnak, és biztos hogy nem lesz semmi rendellenessége? ( Evolúció a mutációkkal lép előre akkor ezzel megszüntetik a dolgot. ) Gondolom egereken meg hasonlókon tesztelték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. dzsuz87
2015.02.09. 18:03
A sejtmagi és a mitokondriális DNS az két különböző dolog. Az előbbi határozza meg a szemed színét például, meg úgy majdnem minden egyéb tulajdonságodat. Ez keveredik a két szülőből. A mitokondriális DNS csak az energiaellátásban játszik szerepet, tehát a sejtek alapvető energiatermeléséért felel. A kinézetedről, az agyi, izomzati, metabolikus stb. rendszereidről az eddigi kutatások alapján nem hordoz információt. Sokkal rövidebb is a sejtmagi DNS-hez képest.

Sajnos néha ez a génállomány is mutálódik, ami rendszerint komoly kórképekhez vezet, mert a sejtek energiaellátásának hatékonyságát rontja. Eddig reménytelen volt ezeknek a betegségeknek akár a megfelelő kezelése is, ezzel a módszerrel viszont ezek a bajok megelőzhetőek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim dzsuz...
2015.02.09. 19:53
Jogos az az észrevétel, miszerint minimum pár generációnyi egeret ki kellene először tenyészteni az eljárással, de jó lenne úgy, hogy az így született in vitro egyedek természetes úton született utódait is szemügyre veszik.

Mivel nem 100%-ig ismert dologról van szó, lehet több buktatója is, nem csak az örökítőanyag. Mi van például, ha a mitokondriális és sejtmagi DNS között van valami egyelőre felfedezetlen nagyon finom egyensúly az anyagcserét illetően, ami miatt az átültetett idegen sejtmagi DNS-hez alkalmazkodnia kell(ene) a mitokondriumnak, és ha ez nem történik meg, egy sor újabb élettani abnormalitás üti fel a fejét?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Renhoek Asagr...
2015.02.09. 23:59
Kétezres évek eleje óta használják kutatási célokra. Azalatt kitenyésztettek már pár egérgenerációt, ezen ne aggódj Plusz ebben az esetben nincs dns rekombináció. (A genetikai betegségek "nagyban" sokszor itt keletkeznek, és itt dőlhet el ki mekkora adagot örököl és miből) Férfi esetben nincs mt továbböröklődés, női gyermek esetében pedig a saját ép mt-jét adja tovább. Tehát az általad említett mt implantált szülők gyermekei eszerint alakulnak.

A mitokondrium teljesen különálló kis lényecske bennünk saját DNS-el. Saját maga is osztódik. Ha ilyesmi "kommunikáció" lenne amiről beszélsz, annak lenne nyoma. Annyira ismerjük már a sejtbiológiai folyamatokat, hogy erre még feltételezés sincs.

1. Rhesusmajmoknál tökéletesen működik a módszer. Jelenleg 5 évesek ezek az állatok implantált mtDNS-el.

Végül ez csak egy elnevezésbeli dolog, hogy 3 szülős megtermékenyítés. Inkább mitokondrium implantálásnak kéne hívni. Egyszerűen a beteg mitokondrium helyett kap egy egészségeset már a kezdetektől fogva. Ebben persze lehetnek komplikációk, de épp ezért csak az egészséges verziókat ültetik be már a méhbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek Renho...
2015.02.10. 01:23
Illetve olyan szinten van "harmónia", hogy a sejtmag szintetizál mt alkotó fehérjéket. Viszont az mt működése magas szinten konzervált emberben, ezért lényegében mindegy kitől kapjuk.
Az mt protein alkotórészeit nagyrészt a sejtmag szintetizálja, tehát ilyen szempontból van "harmónia" sejt és mt között. DE! Minden mt-nek ugyan azokra az erősen konzervált proteinekre és jelátviteli útvonalakra van szüksége, amiknél nem fordulhat elő mutáció. Tehát nincs olyan, hogy egy adott sejtmagi genom nem kompatibilis az mtDNS-el. Az mt kémiailag mindenkiben ugyan úgy kell működjön, ilyen szempontból nincsenek eltérések. Ha eltérés van, akkor egyszerűen nem fog működni. Ha egy korai sejtvonalban ez a hibás mt elkezd osztódni, az okozhat mt betegségeket. Na pont ezt szeretnénk megelőzni azzal, hogy korán egy jó mt-t ültetünk be. Ennyi a lényeg.

Úgy kell elképzelni mint a PC-ben a tápegységet Szabványos csatlakozón kapja a lap az áramot minden PC-ben, és annak ellenére, hogy más az alaplap márkája, együtt tudnak működni - és gond nélkül cserélheted.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Renho...
2015.02.10. 01:55
Köszi a felvilágosítást, így már világos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vardar
2015.02.12. 17:27
De egy sejt mitokondriumai sem azonosak, mindegyik önálló génkészlettel rendelkezik, így lehet egy petesejt mondjuk 20%-os "beteg" vagy 80%-os "beteg" is. A tökéletes megoldás a hibátlan mitokondriumok mesterséges szaporítása lenne, amiket beültetnénk a betegséget hordozó petesejtbe, az eredetieket pedig kivennénk, ezzel megszűnne az emberi tényező. Kicsit Szép új világ, de inkább olyan mint egy védőoltás, mintsem egy GMO növény. Ha a világ minden gyerekét lehetne tökéletes mitokondriumokkal kezelni, akkor egy generáció alatt megszűnne, az összes mitokondriális betegség. Kivéve az új, spontán mutációkat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!