iPon Hírek

Közel az SSD-bővítés felső határa

Dátum | 2009. 05. 25.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Erre a sajnálatos tényállásra maga Eli Harari, a SanDisk első embere hívta fel a figyelmet; elmondása szerint a flash tárhelyek bővíthetősége azért fogja hamarosan elérni a plafont, mert egyszerűen "kifutnak az elektronokból".


Ami bizonyos szempontból nem is csoda, elvégre az elmúlt 14 év során eddig összesen 19 alkalommal duplázódott meg ezeknek a kis lapkáknak a tárolókapacitása, amíg elérte a jelenlegi 64 milliárd bitet - ami pedig azzal járt együtt, hogy a kezdeti cellánkénti kb. egymillió elektronból - amelyek az adatainkat tárolják - mára mindössze néhány száz maradt egy bitre.

További következménye a csökkenő elektronszámnak az is, hogy ezek az idő előrehaladtával egyre jobban "szétkenődnek", így a megbízhatóságuk is jelentősen leromlik. Ezért vélig tehát úgy Harari, hogy már csak két további duplázásra van lehetőség; amint a jelenlegi, 64 milliárd bites lapkákról továbblépnek előbb a 128, majd a 256-osra (32 GB), azzal már el is érték a technológia lehetőségeinek felső határát. Becslése szerint ez úgy öt évbe telhet még.

A rétegelés esetleg kínálhat még némi reményt e téren (eddig 4 és 8 között tudják variálni egy lapka rétegeinek számát), de azon még bőven van mit finomítani, sebesség és kezelhetőség terén egyaránt, így egyelőre a figyelmeztetés valóban megalapozottnak bizonyulhat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Insignia
2009.05.25. 19:40
VISSZA A HIRHEZ

5 év múlva ugyis a holografikus adattárolás lesz a menő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ddessew
2009.05.25. 20:00
Egyetértek. Miért ölnek pénzt olyan technológiákba, amelyek nem kecsegtetnek túl sokkal. Én átcsoportosítanám a kutatási összegeket a biológiai alapú, vagy a holografikus adattárolás lehetőségeit kutatókhoz. Egyszer legyek K+F miniszter
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. StevyXIX
2009.05.25. 20:04
"Ezért vélig tehát úgy Harari"
Ezért véli
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Parano1d
2009.05.25. 20:23
Ez szomorú hír, de figyelembe véve, hogy már ma is kapható 1 TB-os kapacitású SSD, azért annyira nem kétségbeejtő a dolog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Insignia
2009.05.25. 20:37
másik pont hogy ssd-t személy szerint csak az oprendszernek adnák főleg a kis mérete és magas ára miatt más adattárolásra inkább hdd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. shabbarule...
2009.05.25. 23:34
Azért még van egy kevés tartalék a nand flashekben. A nagy flash gyártók: Samsung, Toshiba és kisebbek is egy ideje fejlesztik a nano kristály flash megoldásaikat, így mire szükség lesz rájuk időben készen lesznek. Azonnak pedig a 20nm körüli korlát kitolható lesz 10nm-ig, így nyernek +2 generációnyi gyártástechnológiát és úgy +4 évet. Ez idő alatt pedig további fejlesztésekre marad idő, amivel később újra kitolhatják a határokat.

Továbbá ez idő alatt pedig az évtizedek óta tartó egyéb memória kutatások gyümölcse is beérhet. Van vagy egy tucat féle memória technológia, amit a flash helyére szánnak. Ezek sokféle oldalról közelítik meg a problémát és mindnek vannak előnyei és hátrányai is ahogy magának a flashnek is. Talán a két legígéretesebb flash-t leváltó megoldás lehet az RRAM vagy PCM.

Az RRAM-hoz közeli megoldása van a Unitynek, akik épp a napokban jelentették be hogy 2 éven belül már tömegtermelésbe akarják vinni a NAND flash-sel konkuráló megoldásukat, aminek igen jó adatsűrűsége van, sebességben is gyorsabb és skálázhatóság terén is tovább bírja mind a flash.

Unity rolls storage-class memory
http://www.eetimes.com/news/latest/showArt...cleID=217500734

IM Flash is possible partner for Unity's RRAM manufacture
http://www.eetimes.com/news/semi/showArtic...cleID=217600580

Unity Product Roadmap
http://www.unitysemi.com/applications-products-roadmap.html

A PCM megoldások is elkezdenek beindulni, először a NOR flashek leváltása a cél, de idővel mire a NAND flashek is életciklusuk végére érnek a további fejlesztésekkel akár NAND fronton is felnőhetnek a feladathoz. A PCM-et egy ígéretes technológiának tartanak ilyen fronton és igen jó a skálázhatósága, akár 5nm alatti tartományba is.

A címmel ellentétben még egyáltalán nincs közel az SSD felső határa. Az SSD nem azonos a NAND flash-sel, csupán egy szilárd test alapú memória. Ez pedig a jelenben jellemzően NAND flash, de idővel ez cserélődhet még akármilyen más technológiára, jelöltekből akad bőven, így a további skálázódásnak egyáltalán nem látni a végét.

A félvezető gyártás egyik jellemzője hogy adott technológia szint mellett a "jővőbe látás képessége", az hogy mit tartanak megvalósíthatónak csak korlátozott mértékben kivetelezhető. Úgy egy 10 évnyi időablakra lehet előre viszonylag "biztosabb" prognosztizációkat mondani, utána már erősen elméleti kutatásokon alapuló következtetésekre lehet építeni. Ez pedig azt eredményezi hogy mindig van egy épp aktuális elvi korlát ami átléphetetlennek tűnik, amiben egyesek mindig a fejlődés végét látják bekövetkezni. Ez már vagy 40 éve így megy és furcsa mód még ma fejlődünk, magunk mögött hagyva olyan korlátokat amiket korábban átléphetetlennek tartottak. Ahogy az idő előre halad és a kutatások új eredményeket szülnek a 10 éves "időablak" által belátott terület is kitolódik, vele együtt a határok is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. TescoZsomi
2009.05.26. 09:32
Ez az egész nem jelent semmit. A hír címe rossz. Ahogy shabbarulez is írta, nem az SSD-k bővíthatősége közeleg a végéhaz, hanem a Flash-memóriáé.
Lesz SSD a Flash után is, max eleinte nem lesz olcsó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Parano1d
2009.05.26. 15:28
Na nem mintha most olcsó lenne ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TJZ83
2009.05.27. 01:56
Én egy kicsit félek: mindíg úgy voltam vele majd jövő hónapban veszek valami Flash-drive-ot és most elérik a határt... na most így jártam... legalább olcsó lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Parano1d
2009.05.27. 14:14
Ha elolvastad volna a hozzászólásokat, akkor rájönnél, hogy nem érik el a "határt", mostanában legalábbis biztos nem. És valóban egy PCI-slotba illeszthető SSD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!