iPon Hírek

Közeledik egymáshoz a HDD-k és SSD-k ára

Dátum | 2009. 11. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az SSD meghajtók piacán egyre több kedvező árú termék jelenik meg, amik a felhasználók többségének sajnos még mindig elég drágának minősülnek. Az SSD adattárolók megjelenése óta már sokat csökkentek a gigabájtonkénti árak, de ezek a meghajtók még mindig jelentősen drágábbak, mint a klasszikus merevlemezek, amelyek egy SSD áráért cserébe rendszerint többször akkora adattároló kapacitást kínálnak.

Az OCZ technológiai csoportjának vezetője, Ryan Petersen egy meglehetősen érdekes interjút adott az X-bit labs munkatársainak, amelynek keretein belül azt fejtegette, hogy az elkövetkező évek folyamán egyre közelebb kerülnek majd egymáshoz a merevlemezek és az SSD meghajtók árai. Mr. Petersen véleménye alapján az SSD-k hamarosan átveszik a fő adattároló szerepét, míg napjainkban inkább kiegészítő adattárolóként működnek együtt a hagyományos merevlemezekkel, hogy így a rendszer számára alacsonyabb boot időt biztosítsanak, valamint az alkalmazások indítását felgyorsítsák. Ez a szakember véleménye szerint három-öt éven belül meg fog változni, ugyanis nagyjából ennyi idő kell majd a piacnak ahhoz, hogy az SSD-k és a HDD-k gigabájtonkénti ára szorosan megközelítse egymást és az SSD-re történő átállás folyamata jelentősen felgyorsuljon.

Annak ellenére, hogy manapság a NAND Flash chipek piacán kisebb mértékben áremelkedés tapasztalható, hosszabb távon a chipek olcsóbbá fognak válni, ahogy a technológia fejlődik és előállításuk egyre kevesebb költséggel jár majd. Az OCZ illetékesei bizakodóan tekintenek a jövőbe: szerintük pár éven belül sokkal nagyobb adattároló kapacitással rendelkező SSD-k piacra dobására nyílik lehetőség, mindezt pedig kedvező áron tehetik.

Az SSD meghajtók előnye az alacsony fogyasztásban, a mozgó alkatrész nélküli felépítésben és a hangtalan működésben rejlik, ám az is igen lényeges szempont, hogy a termékek sokkal alacsonyabb átlagos elérési idővel rendelkeznek, mint a merevlemezek. A Windows 7 megjelenésével és a gyártók firmware-einek folyamatos fejlődésével egyre inkább kiaknázhatóak az SSD-kben rejlő előnyök, ám az egységek tömeges elterjedésének egyelőre egy rendkívül komoly akadálya van: a valóban jó írási- és olvasási sebességet kínáló példányok ára még mindig igen magas, az adattároló kapacitásuk pedig ehhez képest igen-igen alacsony.

A SanDisk első embere, Eli Harari egy kissé pesszimistán látja a jövőt. Szerinte 2011 és 2013 között, ahogy a fejlődés hatására csökkennek a NAND Flash chipek árai, a memóriachipek gyártói csökkentik majd gyártással kapcsolatos befektetéseiket, azaz nem építenek majd új gyártósorokat és üzemeket. Ahogy a NAND Flash chipek iránti igények ezidőtájt fellendülnek, a fent említettek miatt komoly hiányra lehet majd számítani a chipek és így az SSD meghajtók piacán is. Így vagy úgy, az OCZ illetékesének véleménye sokkal optimistább, ám Mr. Harari jövőképes sem tűnik elképzelhetetlennek. Rövidesen kiderül, hogy mit hoz a jövő.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. shabbarule...
2009.11.09. 13:36
"Ez a szakember véleménye szerint három-öt éven belül meg fog változni, ugyanis nagyjából ennyi idő kell majd a piacnak ahhoz, hogy az SSD-k és a HDD-k gigabájtonkénti ára szorosan megközelítse egymást és az SSD-re történő átállás folyamata jelentősen felgyorsuljon."

Ilyen hülyeséget "szakember" biztos nem állít, vagy ha állít akkor nagyon messze áll attól hogy szakembernek lehessen nevezni, maximum hülyeségeket beszélő marketingesnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Banzin
2009.11.09. 14:06
Lehet, hogy hülyeséget mondott, de legyen igaza. Csak ne fordítva süljön el, és a merevlemez árak emelkedjenek az SSD mellé.

Én inkább ezzel nem értek egyet:

"a fejlődés hatására csökkennek a NAND Flash chipek árai, a memóriachipek gyártói csökkentik majd gyártással kapcsolatos befektetéseiket, azaz nem építenek majd új gyártósorokat és üzemeket."

Szerintem nincs olyan cég, ami a tömeggyártás miatt ne fejlesztene és beérné a már meglévő gyártósorral. Ha van ilyen, akkor az idióta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX
2009.11.09. 14:48
Nem régen memória chipeket is veszteséggel árulták, szóval ki tudja lehet ebben is igazság, ne legyen túlkínálat lehet a kicsik inkább nem mennek bele, bár az is igaz, hogy költségeket csak fejlesztés révén lehet csökkenteni, vagyis ez egy olyan ördögi kör, mindenki fejleszt termel, egyszer csak a kínálat elhagyja a keresletet így veszteséggel fogják eladni ezeket, így ki tudja 3-5 év se hülyeség, lefolyása viszont már nem lesz túl jó ha ez bekövetkezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. gylovag
2009.11.09. 14:57
2009 végén ez nagyon fontos hír nekem, hogy 3-5 év múlva az SSD-k megközelítik a HDD árakat. Repes a szívem az örömtől. (irónia)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_
2009.11.09. 16:44
Ez csak kamu szöveg - majd jövő nyáron térjünk vissza e hirre egész meglepő dolgok látnak napvilágot ... most még húzzák a bőrd, de elfogy a hájas tészta és érdekes módon nagyon közeliek lesznek árak - sosem ültem fel ilyen hireszteléseknek... és nagyrészt igazam is lett


ui.: smile-ok lehettek volna jobbak is - nem bejövősek , holott kisezer létezik. ráadásul még mindig nem lehet módosítani főoldalon , pedig egy 5 perces idővallum erejéig jó lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mtrx220
2009.11.09. 17:19
szerintem sem kell megijedni az áraktól.
minden úgy fog alakulni ahogy eddig is alakult.
ssd még mindig újnak számit, de 1 maximum 2 év múlva már jóárasitva lesz ez is.
azt meg hogy vmit veszteséggel árulnak nem kell elhinni, nagy habos szöveg.
sirni kell hogy megkajálja a fogyasztó, közben meg széthúzni. erről szól a marketing
kicsi árat engedni amikor már nem a legújabb a cuccos - mert ez egy jogos igény, a legújabbon is csak 10-15%-ot gyorsitani hogy ne röfögjön senki. persze a legújabb a legdrágább,de sebaj mert sokáig úgysem tart hiszen jön a következő még jobb, még, még, még.
igy megy ez, ez az igazi ördögi kör.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Csaber
2009.11.10. 08:56
igaza van mtrx220-nak most egy rövid példát írok le nektek monitorra vetítve Samsung 226 BW (22"LCD 1680*1050 ,2ms ,3000:1 )megnézitek 100-110K volt az ára 2007-elején (akkor jelent meg) most meg 24990-ért árulja a helyi bolt lehet hogy volt rajta egy " picike " haszon...(mondjuk ezen elgondolkoztam hogy megvegyem , de nekem kicsit túl nagy a felbontása )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!