iPon Hírek

Közeleg a fényes jövő

Dátum | 2009. 01. 30.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Két hasznos újításról is beszámolhatunk a hatékony és energiatakarékos világítási megoldások terén: egyrészt a Cambridge-i Egyetem kutatói munkásságának köszönhető egy LED-alapú előrelépésről, másrészt pedig a Panasonic fényérzékeny fényerősség-szabályozójáról. Külön-külön is remek dolgok ezek, de ha egyesítik őket a jövőben, az kétségkívül mindennél hatásosabb lesz.

No de haladjunk sorjában: az újszerű LED-es izzó legfőbb jellemzője, hogy $3-ba kerül darabja, viszont a hagyományos égőknél 12x, az alacsony fogyasztásúaknál pedig 3x hatékonyabb. Bekapcsolást követően azonnal teljes fényében tündököl, a várható élettartama pedig 100.000 óra, vagyis 4166 nap, vagyis 11 év, ami valóban szép értéknek mondható.

Ami pedig a fogyasztását illeti, bármely adott háztartás villanyszámláját a háromnegyedére csökkentheti, ha az összes izzót ilyenre cserélik a házban - ha pedig globálisan is minden izzót ilyenre cserélnének, úgy 5-től akár 20%-ig terjedő világszintű energiafogyasztás-csökkenést is lehetségesnek tartanak.

Maximálisan környezetbarátak is az új izzók, mivel semmiféle mérgező anyagot sem használnak az előállításához, csak gallium-nitridet. Ennek az előállítás mindeddig igen drága volt, miután zafírostyákon kellett növeszteni őket, ami így $28-ra emelte az izzók darabonkénti árát, ám a kutatóknak most sikerült szilíciumostyákkal is megoldaniuk a növesztést, ami így máris lehozta az árakat a már említett $3-ra.

És hogy ezek az izzók mikor kerülhetnek forgalomba? Már akár két éven belül is, miután a prototípusok gyártása már folyamatban is van.

Ami pedig a Panasonic "Auto-eco Light-control Twin Pa"-ját illeti, azt egy fényérzékelővel (ami kb. 3 méter átmérőjű körön belül figyeli a fényviszonyokat), valamint egy mikroprocesszorral szerelték fel, amely az érzékelő adataiból folyamatosan, másodpercről másodpercre pontosan kiszámítja, hogy mennyi fény is kell még a környezetbe a rendes látási viszonyokhoz (amelynek kívánt mértéke természetesen állítható is), és gondoskodik róla, hogy a lámpa valóban pontosan ennyit is bocsásson ki, és semmivel se többet.

Ez a lámpa ugyan nem LED-eket használ, hanem fluoreszcens, 89 vagy 74 wattos izzókat (és ennek megfelelően kerül $387 vagy $354-ba), de a hatékony alkalmazkodó-takarékoskodó technikájának köszönhetően a gyártó állítása szerint még így is 60%-os fogyasztáscsökkenést eredményezett - ami megint csak egy nagyon szép érték.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Magrathea
2009.01.30. 21:04
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. eXploRe4ct...
2009.02.02. 11:37
Ez egy rendkívül érdekes cikk! Nekem nagyon tetszik! Bár azt is csípem, hogy az iPon cikkírói mindig kombinálnak, ha két adott dolog egyszerre jelenik meg: Nem tartom túl valószínűnek, hogy a Panasonic kutatói erről a LED-ről olvasnak majd és máris rohannak érte, hogy ötvözhessék a két fejlesztést!

Persze elképzelhető, csak Szerintem valószínűtlen! Az ötlet egyébként nem rossz: sem Gabrieltől, sem a Panasonic-tól, sem pedig a Cambridge-i Egyetem kutatóitól!

Csak így tovább, lesz még fény a nap alatt...
eXploRe4ctor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!