iPon Hírek

Közeleg a gondolatvezérlés kora

Dátum | 2007. 07. 19.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Jelenleg a technikai fejlődés egyik talán leginkább áhított célja a gondolatvezérlés megvalósítása - hogy végre megszabadulhassunk egértől és billentyűzettől, és pusztán gondolatainkkal irányíthassuk a számítógépünket. Ezen a téren a legújabb előrelépést a Neural Impulse Actuator neve fémjelzi, amelynek a prototípusát a Computex 2007 alkalmával mutatták be: ez az interfész ugyanis billentyűleütések helyett ténylegesen a gondolatainkat figyeli.

Az OCZ ezen alkotása jelenleg 11 gondolati jelre "tanítható meg", amelyek aztán egyes billentyű- vagy egérgomb-parancsokat helyettesíthetnek. Ez a ránézésre egy egyszerű fejpántnál alig többnek látszó eszköz valóban forradalmasíthatja a játékplatformokat.

A szerkezet három, a felhasználó homlokán elhelyezett érzékelővel figyeli meg az agy, a szemek és az arcizomzat permutációit. Mindössze néhány perc alatt "megtanítható" a megfelelő parancsok felismerésére - és már akár az idei év végére piacra is dobhatják.

Ez tehát az egyik legújabb lépés a gondolatvezérelt számítógépek felé az olyan hasonló fejlesztések nyomdokaiban, mint a német g.tec csoport BCI kit-je. Eleinte az ezirányú kutatások sokkalta magasztosabb célok felé törtek a pusztán ámulatba ejtő játékélménynél: a 2006-os berlini CeBIT-en bemutatott "mentális írógép" például arra hivatott, hogy az agy-számítógép interfész segítségével egy teljesen lebénult személy számára is lehetővé tegye a kommunikációt bármiféle billentyűzet használata nélkül. Ez pedig valóban nagyban javíthatja sokak életminőségét.

Az ezirányú kutatások egyben az agy-számítógép átvitelt sokkal megbízhatóbban és jóval kevésbé szembetűnően megvalósító, beültethető eszközök kifejlesztésének előfutárai is; így például az amerikai Cyberkinetics cég BrainGate tervezete is egyre egyértelműbben mutat ama bizonyos jövő felé, amikor is még jobban elmosódik majd az emberi biológia és a számítógépek áramkörei közti határ.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.07.18. 23:45
Jelenleg a technikai fejlődés egyik talán leginkább áhított célja a gondolatvezérlés megvalósítása - hogy végre megszabadulhassunk egértől és billentyűzettől, és pusztán ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!