iPon Hírek

Közeleg a közvetlen munkára fogott napfény kora?

Dátum | 2009. 06. 10.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Érdekes, bár még további fejlesztésre szoruló, közvetlen napenergia-hasznosítási eljárást fejlesztettek ki a Kaliforniai Egyetem kutatói, amely magát a fényt fogja munkára anélkül, hogy előbb hővé vagy elektromossággá alakítaná.

Ezt egy ún. "molekuláris nanomotorral" oldották meg, amelyet egyetlen DNS-molekula és egy fényre reagáló vegyi komponens (azobenzén) felhasználásával alkottak meg. Előnye a dolognak, hogy a rendkívüli egyszerűsége miatt igen könnyű lesz fejleszteni, legyártani és a legváltozatosabb területeken is alkalmazni, hátránya azonban, hogy a parányi mérete miatt a teljesítménye is parányi, így rendkívül sok kell belőle ahhoz, hogy érdemi teljesítményt mutathassanak fel együtt.

Egy ilyen "motor" mindössze 2-5 nanométer méretű összenyomva, és 10-12 nanométer kinyújtva, működési elvének lényege pedig annyi, hogy intenzitásuktól és energiaszintjüktől függően az "őt" érő fotonok összehúzódásra vagy épp kinyúlásra tudják bírni. A mozgás folyamatossága tehát biztosított, és a beérkező fény sokkal nagyobb hányadát is tudja ily módon hasznosítani, mint más eszközök, csak épp egyelőre még fejlesztendő hatásfokkal.

A működési elv illusztrációja
Az új technika különböző gyártási eljárásoktól egészen kezdve egészen az emberi testbe injektálható orvosi eszközök kifejlesztéséig gyakorlatilag bármire alkalmas; ez az utóbbi variáció például mesterséges sejtjavítást vagy erőteljes vírus- és baktériumelhárítás is lehetővé tenne. Emellett teljesen tisztán is működik, salakanyagokat se termel, és még a fent említett probléma ellenére is a leghatékonyabb a jelenlegi napenergia-hasznosító eszközök közül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. raiden
2009.06.10. 16:53
VISSZA A HIRHEZ

Ezt még nem nagyon értem, de majd idővel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sr4c
2009.06.10. 16:55
Jól hangzik ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gebana
2009.06.10. 17:55
lehet így mászkálnak valamelyik sivatagvan azok a kövek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. drauthev
2009.06.10. 17:58
Például lehetne azt csinálni, hogy sorba kötnénk valamennyit, így a mozgásuk összeadódna, az így létrejövő szálakból pedig aztán párhuzamosan is összekötni "néhányat", úgy pedig az erejük adódna össze. Szóval végső soron csinálhatnánk ilyenből egy amolyan lapkát, aminek az egyik oldalát rögzítjük valamihez, a másikon pedig egy mágnes lógna, egy tekercs belsejében. Kezdetnek nem is rossz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MassKilla
2009.06.10. 22:29
ööö és mivan ha gyógyászatra használják? minden nap meg kell kerültni a földet, mert mindig követni kell a napot, mert napfény nélkül nem működik a pácienst életbentartó cuccos?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Gabriel
2009.06.11. 13:06
Elvileg sima fény is elég hozzá, tehát akár lámpáé is. Gondolom, rövid távú, tehát mondjuk pár perces vagy órás kezelésekhez használnák, azt meg meg lehet oldani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. taripocok
2009.06.12. 12:47
hát,én inkább nem vállalkoznék arra,hogy ieneket tegyenek belém,akármien beteg is vaok....:S öööö,am az még senkinek nem jutott eszébe,ha pl benne van a testedben,akkor honnan fog napfényhez jutni a cucc?...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!