iPon Hírek

Közelgő OnLive megjelenés

Dátum | 2010. 11. 18.
Szerző | dragon83
Csoport | JÁTÉK

Az elmúlt évek egyik legérdekesebb technológiája mindenképpen az OnLive, az a speciális mikrokonzol, melynek segítségével képesek lehetünk mindenféle drága konzol és számítógép nélkül játszani a legújabb játékokkal, mindezt lagmentesen, magas részletesség mellett (elméletileg). Ezt úgy próbálják megvalósítani a fejlesztők, hogy maguk a játékok óriási szerverparkokban futnának, a felhasználóhoz pedig csak a streamelt kép és hang érkezne. A bétateszt már hónapok óta folyt az Egyesült Államokban, ma azonban megtudtuk, hogy december 2-tól a vásárlók számára is elérhetővé válik ez az újfajta hardver, 99 dolláros áron. Ezért az összegért kapunk egy mikrokonzolt, egy játékvezérlőt, egy HDMI kábelt, illetve egy kupont, melyet be lehet váltani egy tetszőleges játékra. A probléma az egésszel az, hogy ez csak az USA-ra vonatkozik, máshol egyelőre nem lesz kapható az OnLive (bár a madarak már egy jövő év végi, angliai megjelenésről csicseregnek, majd utána további terjeszkedésről az EU-ban).

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem mindenkit vett le a lábáról ez az újfajta lehetőség, mivel elég komoly technikai problémákba lehet belefutni vele, amik akadályoznák a zavartalan játékot. A Joystiq magazin munkatársai azonban kipróbálhatták a cuccot, és véleményük szerint az OnLive igenis működik, 99 dolláros áron pedig végképp megéri ezt a kis befektetést. A tesztelő újságírók nem tapasztaltak komolyabb lagot, és a játékok sebessége is csak ritkán esett le, ráadásul mind a kipróbált Assassin’s Creed 2, mind a Dirt 2 elég jól nézett ki rajta. A Batman: Arkham Asylum képminősége már hagyott kívánnivalót maga után, de ezzel együtt nem okozott csalódást nekik.

Érdekes módon a problémát inkább a játékvezérlő okozta, ami gyakran nem volt szinkronban a mikrokonzollal, remélhetőleg a gyártó hamar kijavítja ezt a hibát. A vezeték nélküli kontroller egyébként egyesíti az Xbox és Playstation vezérlők vonásait, van benne cserélhető akksi, erő-visszacsatolás funkció, illetve pár extra gomb is található rajta a videó lejátszás funkció használatához.


Ami a játékfelhozatalt illeti, a gyártó cég vezérigazgatója szerint jelenleg közel 100 cím van tervbe véve, és ez a szám csak növekedni fog, ha sikerül a szkeptikus kiadókat meggyőzni arról, hogy a rendszer tényleg működik. A jövőben megjelenő programok közül a Duke Nukem Forever, a FEAR 3, az új Ghost Recon, Deus Ex, Assassin’s Creed és Driver játékok vélhetően az OnLive rendszerén keresztül is játszhatóak lesznek. Az árakról jelen pillanatban nem rendelkezünk pontos információkkal, de a legtöbben arra tippelnek, hogy az a PC-s játékok szintjén fog mozogni. De nem csak vásárolni lehet majd a szoftvereket, hanem pár napos próbaverziót is igényelhetünk belőlük.

Mi még egyelőre kicsit szkeptikusak vagyunk az OnLive-val és a hasonló kezdeményezésekkel kapcsolatban (pl. GAIKAI), de ahogy fejlődik a technika és hárulnak el az akadályok egyre jobb lehet, és ki tudja, egy nap talán mindenki ilyesmin játszik majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. YuGabe
2010.11.18. 21:40
Oké, de nem kis netkapcsolat is kell hozzá, hogy HD felbontású videót streameljen az ember.
És ugye akkor valószínűleg mást nem csinálhat a családból senki neten, mert akkor "Anyaaa, kapcsold már ki a torrentet!!" meg a hugi nem tud facebookozni, meg egyebek lesznek
Ha a kontrollernek ez a végleges verziója, akkor meg mind az MS, mint a Sony részéről perre számíthatnak, az általános design (a gombok elrendezése, elnevezése, egyebek) a 360-é, a D-Pad egy-az-egyben PS3 (amit meg szabadalom véd), szóval nemtom, extrém mód szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban.
Majd talán 10 év múlva, amikor ingyen lesz a net, és az is sok gigabites/terabites optikai net lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. PoganyPtR
2010.11.18. 21:46
Kár, hogy tőlünk nem működik még Demókat szívesen kipróbálnám ezen át, mert letölteni nem szoktam őket a méretük miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. XtreemX
2010.11.18. 21:48
Hmm.. érdekes. Nálam ez eleve bukó,3.5 mbites nettel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bbankrablo
2010.11.18. 22:00
A rendszer működik. Bár a konzolt passzolom. PC-n már elég jól megy a cuccos!
5 megás nettel nemigazán akad meg. Egyelőre csak annyi a baj h szakadozik.
Persze csak SD felbontásban. Már magyarországról is működik, csak stabil net kell hozzá.
Igaz jó lenne ha a közelbe is hoznának egy szerverparkot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. PoganyPtR
2010.11.18. 22:22
Hát nekem mindig kiírta, hogy túl nagy a pingem, szóval nem sikerült játszani vele. Pedig egyáltalán nem nagy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. shaddam
2010.11.18. 22:50
Olvastam róla teszteket, és nyilvánvaló hogy a képminőség bőven hagy maga utn kívánni valót.Az meg a másik dolog hogy csak pc-re megjelenő játékokkal lehet majd játszani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. bbankrablo Pogan...
2010.11.18. 22:55
Egy ideig nekem is azt csinálta. Sokadszorri eröltetés után vszínű beadta az unalmast mert elindult! Volt amikor csak figyelmeztetett hogy nagy a ping, volt hogy nem engedte hogy induljon. Ezért lenne jó hogy ha a közelbe is hoznának szerverparkot.
Dirt2 odab*sz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. XtreemX
2010.11.18. 23:38
SD felbontás? Mi ez gyerekek 90-es évek? Ez a gáz vele... Ahhoz meg hogy fullhd legyen a dolog nagyon gyors,szabil netre van szükség ahol meg már szerintem ha valakinek arra van pénze hogy fizesse havonta akkor konzolra is van pénze... méghozzá 2-3 éven belül jön a következő box és a ps4,ahol mondanom sem kell a fullhd alap lesz.És akkor még net sem kell hogy játszhass.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. noherczeg
2010.11.19. 13:33
@XtreemX

Gyors nethez mióta kell pénz?? Csak jó helyen kell lakni (Nem úgy, mint a lakosság 99%-a) és ott a 80/25 3000 kemény pénzért. Nembaj, talán rájönnek a szolgáltatók lassan, hogy nem azzal kellene szopatni a buta ügyfelet, hogy lehúzzák a szolgáltatásaikkal horribilis áron, hanem remélhetőleg lassan versenyezni is kívánnak majd.......
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!