iPon Hírek

Közeli bolygója hatására cserélgetheti mágneses pólusait egy csillag

Dátum | 2013. 07. 08.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Viszonylag ritkának számít, hogy egy bolygó olyan közvetlen és jelentős hatást fejtsen ki központi csillagára, mint a tau Bootis A kísérője a szakértők szerint teszi. Az 51 fényévnyire, az Ökörhajcsár csillagképben található csillag az első olyan Naprendszeren kívüli égitest, amelynek esetében sikerült megfigyelni a mágneses tér periodikus átfordulását, amely a Napnál 11 évente következik be, így egy-egy ciklus összesen 22 évig tart (Hale-ciklus). Központi csillagunk esetében ez a ciklus szorosan összefügg a naptevékenység intenzitásával, amely mindig a pólusok tényleges kicserélődésének idején éri el maximumát. A tau Bootis A 2007-ben került a csillagászati érdeklődés középpontjába, amikor a St Andrews Egyetem kutatója, Rim Fares észrevette, hogy az égitest mágneses tere elkezdett átfordulni. A tau Bootis A esetében azonban a ciklus jóval rövidebb, mint a Napnál: a mágneses pólusok a megfigyelések kezdete óta négyszer cseréltek helyet. A kutatók elmondása szerint a ciklus pontos hosszának megállapítása érdekében még egy darabig figyelni kell a csillag viselkedését, de jelenleg úgy tűnik, hogy a tau Bootis A mágneses ciklusa legfeljebb 2 (földi) év hosszú, de az is lehetséges, hogy mindössze nyolc hónapig tart.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi okozhatja ezt a Naphoz képest rendkívüli gyakoriságú mágneses átfordulást, de a szakértők szerint a csillag nagytömegű bolygójának komoly szerepe lehet a dologban. A tau Bootis A egy kettős rendszer fényesebbik tagja, tömege 20 százalékkal nagyobb a Napénál. Társa, a tau Bootis B egy vörös törpe, amely 240 csillagászati egységre (Nap−Föld-távolság) található az A jelű csillagtól. Ez utóbbinak azonban akad egy jóval közelebbi kísérője is: a tau Bootis A bolygója a legkorábban felfedezett extraszoláris planéták egyike. A tau Bootis b katalógusjelű égitestre 1996-ban bukkantak rá. A bolygó tömege négyszerese a Jupiterének, és rendkívül közeli pályán kering csillagához, mindössze 3,3 földi nap alatt kerülve meg azt. A Nap esetében a Hale-ciklus egyik lehetséges okának azt tartják a csillagászok, hogy csillagunk felszíni rétegei az egyenlítői részeken nagyobb sebességgel forognak, mint a pólusokon (differenciális rotáció), ami mágneses dinamó-hatást vált ki. Ha valóban ez áll a pólusok átfordulásának hátterében, a tau Bootis A esetében még hangsúlyozottabban érvényesülhet, hiszen az óriási tömegű, közel keringő bolygó gravitációs hatása leginkább a hozzá legközelebb eső részeken, vagyis a csillag egyenlítői régiójának felszíni rétegein érvényesül. A gyors keringésű bolygó maga után vonja ezt az anyagot, még jelentősebbé téve a forgási sebességek különbségét az egyenlítő és a sarkok között. A kutatók más égitesteket is vizsgálnak a háttérbeli okok felderítése érdekében, az eredmények azonban egyelőre váratnak magukra, főként azért, mert mindeddig egyetlen más csillagnál sem sikerült olyan szabályos, egyértelmű mágneses ciklust megfigyelni, mint a Nap és a tau Bootis A esetében.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. rtagore
2013.07.08. 15:15
Jó nagy pokoli hőség lehet azon a bolygón. A csillagászok nem lehetnek nagyon magabiztosak, ha nem tudják megállapítani, hogy most két év, vagy nyolc hónap a csillag mágneses ciklusa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. KaiotEch
2013.07.08. 15:21
így egy-egy ciklus összesen 22 évig tart - Pitch Black?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. hengelhoff...
2013.07.08. 16:42
Majd 2 év, vagy 8 hónap múlva biztosak lesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. sosnuts
2013.07.08. 17:43
2 év az pont 3-szor 8 hónap. Ha jól sejtem abban nem biztosak, hogy 2 év alatt egy polaritást váltás történik-e (A-ról B-re), vagy 3 (tehát: A-B-A-B) mivel a végeredmény ugyan az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. axe
2013.07.08. 18:20
tudtommal a föld is váltogatja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim axe
2013.07.08. 18:22
Ja, az utóbbi 200 millió évben volt 30 fok eltérés összesen, és ez is csak hipotézis.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fofoka Asagr...
2013.07.08. 21:39
"Ja, az utóbbi 200 millió évben volt 30 fok eltérés összesen, és ez is csak hipotézis."

A tudomány jelenlegi állása szerint a Földön utoljára 780 ezer évvel ezelőtt volt pólusváltás és átlagban 200 ezer évente következik be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim fofok...
2013.07.08. 21:53
Forrás? Mert ezt nem hiszem el. Lehetőleg gov vagy edu oldalt linkelj, UFO magazinnak nem hiszem el azt se amit kérdez ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim fofok...
2013.07.08. 22:16
Találtam is:

http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012-poleReversal.html

Újabb példája annak, hogy nem szabad mindent elhinni amit wiki ír.

Elnézésedet kérem, te tudtad jól, én tudtam rosszul!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vageir
2013.07.08. 22:58
Wikipédián található ez a szöveg. Pontosabban: "A Föld mágneses tere pólusváltozásokat szenved néhány tízezer évtől néhány millió évig tartó periódusok során, átlagosan 250 000 évenként. A legutóbbi ilyen esemény az ún. Brunhes-Matuyama pólusváltozás volt 780 000 évvel ezelőtt."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!