iPon Hírek

Középkategóriában nyithatnak az Ubuntu okostelefonok

Dátum | 2014. 03. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A tavalyi év egyik legjobban várt, mobilokra és táblagépekre szánt operációs rendszere kétségtelenül az Ubuntu volt, ám végül eléggé visszafogott sikere lett az őszi bemutatónak, ami arra vezethető vissza, hogy hardver híján vált mindenki számára elérhetővé.
A The Inquirer lap riportere a napokban lehetőséget kapott, hogy egy interjúban elbeszélgessen Mark Shuttleworth-szel. Az Ubuntu és ezzel egyben a Canonical alapítója elárulta, hogy hamarosan már tényleg kereskedelmi forgalomba kerülhetnek az első Ubuntut futtató okostelefonok. Az újdonságok a középkategóriától fognak indulni, és idővel a csúcsszegmensben is gyökeret eresztenének, ezzel együtt pedig valóban az iOS, az Android és a Windows Phone méltó riválisává válnának. Shuttleworth elmondása alapján valószínűleg 200 és 400 dollár közé szorított gépekre kell első körben számítani. Ez egyébként az a piaci rés, ahol a legtöbb okostelefon talál új gazdára.
Kíváncsian várjuk, hogy mit sikerül nekik kalap alá hozni a hardvert szolgáltató partnerekkel. De kik is ezek? Nos, kettő konkrét vállalat neve merült fel ezidáig a mobilizált Ubuntu mellett. Az egyik ilyen a Meizu, ami kicsi távol-keleti gyártóként kezdte, mostanra azonban igen ismerté vált, a másik partner pedig a BQ Readers. A BQ nevével korábban nem sűrűn találkozhattak az olvasók, azonban a spanyol székhelyű vállalat termékpalettája ettől függetlenül a legkevésbé sem szerény. Szép számmal van jelen a portfóliójukban okostelefon és táblagép egyaránt, ráadásul a tabletek között még a Windows 8 is felbukkan. A BQ Readers kínálata általában olcsó modellekből épül fel, így vélhetően tőlük fog érkezni a 200 dolláros árhoz közelítő ubuntus mobil, míg a Meizu feladata lesz a minden igényt korlátlanul kielégítő gép elkészítése. Állítólag egyébként a Meizu MX3-mal rokoni szálakat ápoló vasra kell számítani. Érdekesség, hogy annak ellenére, milyen kedvező árakról beszélnek jelenleg, igen erősnek kell majd lenniük a gépezeteknek. Shuttleworth szavai szerint mindegyik Ubuntuval felvértezett mobilnak elég erősnek kell ahhoz lennie, hogy asztali gép formájában, billentyűzet, egér és nagyobb kijelző csatlakoztatását követően is helyt álljanak.
A Canonical alapítójának viszont vigyáznia kell, hogy mire kéri az érdeklődő partnereket, egyszer ugyanis már belefutottak egy lehetetlen küldetésbe, és bizony a fenti is ennek a határát súrolja ilyen formán "papírra vetve". Korábban az Ubuntu Edge okostelefon lett volna az első kész hardver, de a közösségi finanszírozás keretében létrejött terv végül elképesztően drága lett. És még ha össze is jött volna a kívánt összeg, a végeredmény akkor is igencsak nehezen lett volna kivitelezhető. Zafír üveggel álmodtak meg a masinát, valamint a leggyorsabb központi processzorra, és sok gigabájtnyi rendszermemóriára épült volna, ráadásul olyan technológiát akartak használni az akkumulátor esetében, ami még jelenleg is csak kísérleti stádiumban van. Ha megint olyan elvárásokat támasztanak, amit szinte lehetetlen összeegyeztetni, akkor nem sok jóra számíthatunk a közeljövőben sem. Mindezek mellett pedig az idő is ellenük dolgozik, és ezt is szem előtt kell tartania a Canonicalnak és Mark Shuttleworth-nek. Hamarosan a Tizen operációs rendszer is bekerül a kalapba, mint újabb vetélytárs, és ott van a Sailfish OS is, ami szintén erősödhet idővel, mert elég jó pillanatnyilag a Jolla Mobile megítélés. Végül nem árt számolni azzal sem, hogy a Firefox OS is fejlődik, és nem kizárt, hogy egyszer fentebb szeretnének majd lépni az alsókategóriából.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. drenenerd
2014.03.14. 22:21
Nagyon várom.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. kopibagoly
2014.03.14. 23:08
Eléggé elhúzódik az Ubuntus telefonok megjelenése. A piaci bevezetésekor valószínűleg sok gyermekbetegsége lesz. Kíváncsi leszek, mikorra érik be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Meteorhead
2014.03.15. 12:33
Szerintem már túlságosan is elhúzták. Az Ubuntu lehetett volna az első, aki megcsinálja a transzparens átmenetet egy desktop és egy mobil között, azonban mire elkészülnek, addigra a többiek rég meg fogják csinálni.

Tovább nehezíti a helyzetüket, hogy míg a többi platformra való fejlesztésben egyre nagyobb tapasztalatot szereznek a programozók, addig Unity8-hoz felületet illeszteni még senki nem tud igazán, és akiktől a legnagyobb löketet kaphatná a platform ezen a téren, az opensource közösség, ők alapvetően idegenkednek az egész Ubuntus MIR erőltetéstől, és egyre inkább Marktól is, személyesen.

Baromi jó lenne, ha sikerülne nekik, de szerintem nem fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pdx06
2014.03.15. 14:11
Ubuntu is linux alapú meg az android is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. drenenerd Meteo...
2014.03.15. 14:58
Nem tudom, hogy mások elkészülnek addig azzal, - amire mondjuk személy szerint én vágyok - hogy egy telefon, és le van tudva a gépigényem. Otthon dokkoló, net, munka, esetleg kis játék, majd zsebretesz, munkahely, ugyanaz pepitában, a kettő között meg telefon.
Ha ez bejönne nekik, boldog Ubuntu telefon tulaj lennék. A többi platform sem tudja ezt szerintem, és még csak közel sem állnak hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim drene...
2014.03.15. 15:18
Erre már egy mai telefon is képes, megfelelő memóriával.

Egy Polaris Office például alap szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre simán alkalmas, bár hirtelen nem tudom hogyan lehetne egyetlen microUSB porttal egy Androidos készülékre egyszerre külső monitort, egeret és billentyűzetet is varázsolni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller
2014.03.16. 07:17
Meteorhead:

Teljesen igazad van, kevesen nézik jó szemmel az opensource világában hogy az Ubuntu annyira elkülönül. A Mir-nek pl semmi értelme, miért kellett a Wayland-ot forkolni? Csak azért hogy "saját" fejlesztés legyen?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop... Asagr...
2014.03.16. 17:05
microUSB-vel nem nagyon, de thunderpolt porttal már simán.

Ezért is sajnálom, hogy ezt hanyagolják a gyártók.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nemlehet thede...
2014.03.16. 17:52
Nem véletlen hanyagolják a gyártók, mert sokszorosába kerül egy USB 3.0-nak. Amúgy amíg még mindig USB 2-vel jönnek az új csúcstelók is addig nem látok túl sok esélyt Thunderboltra.

Amúgy van egyáltalán dokkoló ezekhez? Mert mind szép és jó, hogy elvileg a rendszer alkalmas erre, de kapható és megfizethető dokkoló nélkül eléggé esélytelen az elterjedés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. twollah
2014.03.16. 23:53
Szerintem a telefon nem lesz tobb az Ubuntu geekek jatekszerenel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. chris-v
2014.03.17. 08:43
Motorola atrix 2 és a Motorola atrix 4G
Ezekhez van dokkoló, van laptop dokkoló is.
Szóval ez már létezik évek óta, hogy köss rá egeret, monitort és egyebet. Igaz az atrixokon van hdmi kimenet is.
Itt igazából az ubuntun lenne a hangsúly szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani nemle...
2014.03.17. 19:05
SGS5 és Note 3 is MicroUSB 3.0-lal van szerelve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!