iPon Hírek

Kőzetbolygók végnapjait kapták lencsevégre

Dátum | 2012. 05. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Warwick Egyetem asztrofizikusai négy olyan fehér törpe csillagot találtak, amelyeket bolygók összetört darabjai és törmeléke vesz körül. A törmelék anyagi összetétele nagyban hasonlít a Földet alkotó elemekre, így könnyen elképzelhető, hogy bolygókkal nagy hasonlóságot mutató valamikori exobolygók maradványairól van szó.

A Hubble űrteleszkóp segítségével végzett vizsgálat során körülbelül nyolcvan fehér törpe légkörének (amely a vörös óriás állapot maradványa) kémiai összetételét elemezték, és ezen négy csillag körül oxigént, magnéziumot, vasat és szilíciumot találtak. Ez a négy összetevő a Föld anyagának nagyjából 93 százalékát teszi ki. Ennél lényegesebb azonban, hogy kis mennyiségben szén jelenlétét is kimutatták a törmelékben, nagyjából olyan mértékben, amely a Földre és általában a központi csillagukhoz közel keringő bolygókra jellemző.

Ez az első alkalom, hogy fehér törpék légkörében ilyen kis mennyiségben jelenlevő szenet sikerült kimutatni. Ez pedig egyértelmű bizonyítéka annak, hogy ezek a csillagok valaha legalább egy szilárd felszínű bolygóval rendelkeztek, amelyet a megfigyelés időpontjára gyakorlatilag felemésztettek.

A fehér törpék légköre elsődlegesen hidrogénből és/vagy héliumból áll, és minden ezeknél nehezebb bekerülő elem napok alatt eltűnik a magban a csillag anyagának erős gravitációja miatt. Ennek tudatában tekintve a mostani felfedezésre, a csillagászok gyakorlatilag „élőben” figyelték meg ezen világok utolsó napjait. Egy bolygórendszer halálának ezen fázisában másodpercenként millió kilogrammnyi anyag záporozik a központi csillag felé.


A PG0843+516 jelű csillag közelebbi vizsgálata további információkat árul el a pusztítás menetéről. Ez a fehér törpe némiképp kilóg társai közül, mivel légkörében relatíve nagy mennyiségű vasat, nikkelt és ként mutattak ki. Vas és nikkel a Föld-típusú bolygók magjában található meg nagy mennyiségben, mivel a bolygó formálódásának idején a gravitáció hatására ezek a nehéz elemek mélyre süllyednek. A kén kémiailag kötődik a vashoz, így ez is a magban található a legnagyobb mértékben.

Ebből arra következtetnek a kutatók, hogy a PG0843+516 jelű fehér törpe a megfigyelés idején éppen egy Föld-típusú bolygó magjának darabkáit nyelte el, egy olyan bolygóét, amely „életében” kellően nagy méretű volt ahhoz, hogy planetáris differenciálódáson essen át, és ennek végeredményeként a bolygónkéhoz hasonló öves szerkezetre tegyen szert.

Boris Gänsicke, a kutatás vezetőjének elmondása szerint a távoli jövőben hasonló sors várhat a mi naprendszerünkre is. Amit ezeken a pár száz fényévnyire található fehér törpéken megfigyelünk, az tulajdonképpen egy pillanatfelvétel a Föld jövőjéről, mondja a kutató. A Naphoz hasonló csillagok életük vége felé, amikor felélték belső energiatartalékaikat, vörös óriásokká fúvódnak fel,. A méretnövekedés során bekebelezik a legbeljebb keringő bolygókat, esetünkben ez nagyjából egymilliárd év múlva várható, és a Merkúrra, valamint a Vénuszra szinte biztosan ez a sors vár. Bizonytalan, hogy a Földig is elér-e majd a vörös óriás, de ha nem is terjed ki idáig, a felszín a hő hatására mindenképp kiég.

A következő fázisban a vörös óriás fehér törpévé zsugorodik össze, eközben tömegéből elveszít egy nagy mennyiséget. A folyamat nagy valószínűséggel destabilizálja a bolygópályákat, az égitestek összeütköznek egymással, és darabokra hullanak, nagy mennyiségű kisbolygót létrehozva a folyamat során. Ezek közül egyesek az eredeti bolygók felszínének anyagait hordozzák magukban, mások a mag anyagaiból állnak. A mi rendszerünkben a Jupiter a legbelső bolygó, amely túlélheti a csillagfejlődés ezen szakaszát, mondja Gänsicke, és ez utóbbi is a fehér törpe felé fogja terelgeti az újdonsült aszteroidákat, amelyeket rövid időn belül elnyel az elöregedett csillag, ahogy ezt a PG0843+516 esetében is megfigyelhették a kutatók.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. He-ell
2012.05.05. 11:35
Furcsa ezekről az eseményekről teljesen más idő léptékből olvasni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!