iPon Hírek

Kozmikus orkánok formálhatják a galaxisokat

Dátum | 2015. 02. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A NASA NuSTAR és az ESA XMM-Newton távcsöveinek legfrissebb mérési eredményei azt mutatják, hogy az általuk tanulmányozott szupernehéz fekete lyukból minden irányba rendkívül erős kozmikus szelek fújnak kifelé. A jelenség létezését eddig is sejtették a szakértők, igazolni azonban mostanáig nem sikerült. A távcsőpáros adatainak köszönhetően a kutatók először mérhették meg ezen ultragyors szelek erejét, és az eredmények megerősítették, hogy a fekete lyuk képes lehet arra, hogy megakadályozza saját galaxisában az új csillagok keletkezését. „Egy ideje már sejtjük, hogy a galaxis központjában helyet foglaló fekete lyukak anyagot nyelnek el, és a folyamat közben szelek képződnek, amelyekről úgy gondoltuk, hogy szerepet játszhatnak a galaxisok növekedésének szabályozásában” – mondja Fiona Harrison, a Caltech munkatársa, a NuSTAR-projekt vezetője. „A szelek sebességének, formájának és méretének ismeretében most végre tényleg megtudhatjuk, hogy mire képesek ezek.” A szupernehéz fekete lyukak erős röntgensugárzású, a fénysebesség közel harmadával száguldó szelekkel mossák át galaxisukat. A kutatók által megvizsgált PDS 456 katalógusjelű fekete lyuk 2 milliárd fényévre található tőlünk, és olyan szeleket generál, amelyek minden másodpercben több energiát hordoznak, mint amennyit egybillió Naphoz hasonló csillag kisugároz. A vizsgált fekete lyuk elképesztő mennyiségű anyagot vonz magához, amelyek felhevülve és felgyorsulva körülötte rendkívüli fényt biztosítanak számára. Az objektum annyira fényes, hogy túlragyogja galaxisának csillagait, így a kvazárok kategóriájába sorolják.
A NuSTAR és az XMM-Newton 2013 és 2014 folyamán összesen öt alkalommal figyelte meg párhuzamosan a PDS 456-ot. Az űrtávcsövek a röntgentartomány eltérő sávjaiban vizsgálódnak, és együttesen képesek lefedni majdnem az egész röntgenspektrumot. A XMM-Newton korábbi megfigyelési adatai alapján úgy tűnt, hogy a fekete lyuk kozmikus szelei pontosan felénk irányulnak. A teleszkóp gyorsan száguldó vasatomokat és más anyagokat észlelt, amelyek fekete lyukból indultak ki. A NuSTAR kiegészítő mérései aztán arra is fényt derítettek, hogy a vasatomok a tér minden irányába szétszóródnak a szupernehéz égitestből, vagyis a fekete lyukból fújó szél nem nyalábszerű, hanem közel gömb alakú. A csillagászok szerint a szupernehéz fekete lyukak és galaxisuk együtt fejlődve kölcsönösen befolyásolják egymás méretét. Erre bizonyíték például az a tény, hogy a megfigyelések alapján minél nehezebb egy galaxis magja, annál nehezebb a központi fekete lyuk is. A mostani felfedezés pedig megerősíti, hogy a fekete lyukból kiinduló kozmikus szelek óriási szerepet játszanak a galaxis életének alakulásában. A nagyméretű fekete lyukak gyakorlatilag kisöprik az gáz- és porfelhőket a csillagrendszerből, lelassítva a csillagképződés folyamatát, és a folyamat révén egyben saját anyagutánpótlásukat is elvágják. Ez azt jelenti, hogy a PDS 456 az erős szelek eredményeként egy idő után nem fog anyaghoz jutni, vagyis növekedése leáll és elhalványul. Mivel a PDS 456 csillagászati léptékben viszonylag közel van hozzánk, ráadásul kellően fényes is, nagyon jól vizsgálható. Általa abba távoli múltba nyerhetnek bepillantást a szakértők, amelynek során a galaxisok elnyerték jelenlegi formájukat. „A csillagászok számára a PDS 456 vizsgálata olyan, mintha egy paleontológus egy élő dinoszauruszt tanulmányozhatna” – mondja Daniel Stern, a NASA Sugárhajtású Laboratóriumának munkatársa.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. tibaimp
2015.02.23. 20:56
"..több energiát hordoznak, mint amennyit egybillió Naphoz hasonló csillag kisugároz..." -- ezek a számok szinte már felfoghatatlanok...

Érdekes, hogy ezek szerint van olyan anyag, ami el tudja hagyni a fekete lyukat, a fénysebesség 1/3-val, tehát ennyi a szökési sebesség onnan, de akkor a fény, fénysebességgel, miért nem tudja elhagyni??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. johny777 tibai...
2015.02.23. 21:43
Ha jól emlékszem ezt úgy magyarázták, hogy hirtelen nagy mennyiségű anyag ömlik a fekete lyukba aminek egy része kilökődik. Mint amikor a lefolyóba hirtelen nagy mennyiségű vizet engedünk, egyszerre az egész nem tud lefolyni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim tibai...
2015.02.24. 08:05
A röntgensugárzást leegyszerűsítve (nagyon leegyszerűsítve) az eseményhorizontnál mozgó anyag turbulenciája okozza, nem a fekete lyuk belsejéből szökik ki a fénysebesség harmadával.

(Aki ellenállhatatlan késztetést érezne aziránt, hogy felhívja a figyelmemet a magyarázatom pontatlansága, az ne tegye ... egyrészt tudom, másrészt nem érdekel, harmadrészt említettem, hogy "nagyon leegyszerűsítve".)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. partxxx tibai...
2015.02.24. 13:06
parittya hatás

a fekete lyuk felé haladó anyagnak tömege és sebessége van (lendület), majd a lyuk maga felé húzva felgyorsítja azt

ha a periapsis pontban eléri a szökési sebességet, akkor ki is fog jönni onnan (befele a gyorsító hatás hosszabb ideig tart a sebesség miatt mint a távolodó lassítás), viszont van olyan felület a fekete lyukon ahol már a fény sebessége sem elég a szökéshez

a vízen való kacsázáshoz tudnám hasonlítani

a nagy gyorsulás (ami nem is egyenletesen hat a testre) így is atomjaira tud szedni bármit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp
2015.02.24. 20:38
Köszi, érdekes magyarázatok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!