iPon Hírek

Kozmikus ütközés hozhatta létre a cseljabinszki meteort

Dátum | 2014. 05. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A tavaly Oroszország fölött felrobbant meteor a földet ért darabok elemzése alapján nagy valószínűséggel egy legalább 290 millió éve bekövetkezett kozmikus koccanás eredményeként keletkezett. A cseljabinszki meteor nagyjából 20 méter átmérőjű, és több mint 10 ezer tonna tömegű lehetett a légkörbe való belépése előtt. A robbanást követően nagyjából 4−6 tonna anyag érte el a felszínt, amelynek egy részét sikerült is összegyűjteni. A legméretesebb, 650 kilogrammos darabot a Csebarkul-tó mélyéről emelték ki a búvárok. A meteor szilánkjainak elemzése során anyaggal feltelt repedéseket azonosítottak a kőzetben, ami arra utal, hogy a meteor anyaga létrejöttét követően legalább egyszer magas hőmérsékletet és nagy nyomást állt ki. A japán Tóhoku Egyetem szakértői szerint a legvalószínűbb magyarázat erre az lehet, hogy egy ütközésen esett át, amely újból megolvasztotta a kőzetet.
A darabok vizsgálata során egy gyorsan kristályosodó ásványra is ráakadtak a kutatók, amelynek keletkezéséhez 3−12 gigapascal nyomásra és 1700−2000 °C hőmérsékletre van szükség. Korábbi kutatások során a 200 méter átmérőjű 2011 EO40 katalógusjelű kisbolygót azonosították, mint a meteor anyaobjektumát, vagyis valószínűsíthetően ebből az égitestből szakadt ki a szikladarab nagyjából 290 millió évvel ezelőtt. Az új adatok azt is elárulják, hogy miért: a kisbolygó egy másik, 150−190 méteres, 1400−5400 km/óra közötti sebességű aszteroidával ütközött. „A becsapódó test mérete és sebessége teljesen beleillik a kisbolygóövben zajló ütközések profiljába” – mondja Ozava Sin, a kutatás vezetője, vagyis a cseljabinszki meteor nem valamiféle véletlen, ritka baleset, hanem egy nagyon is gyakori esemény szülötte. A szakértő hangsúlyozza továbbá, hogy az ütközés során valószínűleg más darabok is leszakadtak a két égitestről, és elképzelhető, hogy ezek egy része a tavaly a légkörbe lépő égitesthez nagyon hasonló pályán kering. Lehetséges tehát, hogy előbb-utóbb más darabok is elérik bolygónkat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. I.Jozsef83
2014.05.27. 18:23
nagy valószínűséggel egy legalább 290 millió éve bekövetkezett kozmikus koccanás eredményeként keletkezett.

No az effajta állításokon csak mosolygok mindig

Amíg ide , azaz célbaért , volt ütközése az űrben elég sok ... tudott magára szedni sok ürszemetet , vagy űrtörmeléket , mindenki nevezze úgy ahogy tetszik .

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!