iPon Hírek

Közös chipen dolgozik az Intel és a Nokia?

Dátum | 2010. 02. 19.
Szerző | Gabriel
Csoport | FŐ EGYSÉG

Bár hivatalos bejelentés még nem volt, morzsákat mindkét vállalat ejtett már el - egy ilyen közös projekt pedig valóban sokat lendíthetne mindkét vállalat helyzetén. Főként, hogy az együttműködési keret már adott kettejük között.

Tény az is, hogy a Nokia mindeddig nem mutatott különösebb érdeklődést a Qualcomm chipjei iránt, ami tökéletesen érthető is lenne akkor, ha valami alternatív megoldás is lenne a tarsolyukban. Egy, az Intellel közösen kifejlesztett chip pont ilyen lehetne.

A SemiAccurate jelentése szerint egész konkrétan egy 32nm-es gyártási eljársással készülő, Atom-alapú SoC-n dolgoznak, Penwell fedőnéven, amit leginkább a Qualcomm Snapdragon-jához, vagy az Apple A4-eséhez lehet hasonlítani.

Mi több, idővel a mobiljai mellett a Nokia egyelőre még gyerekcipőben járó netbook-üzletáguk is hasznát láthatná az ezirányú fejlesztéseknek, sokat tanulhatnak az Inteltől - és kétségkívül az Intel is lát lehetőségeket abban, ha a világ legnagyobb mobilgyártójával működhet együtt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. CarKiller
2010.02.19. 18:27
Én ígyis-úgyis el fogom felejteni a Nokiát, nem haladnak sehova, de azért lehet, hogy ennek van értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. somakb
2010.02.19. 18:31
Kár hogy az atom nagyon messze van fogyasztás szempontjából az arm alapú procikhoz, úgyhogy tényleg nem értem mit erőlködnek a nokiával... vagy adnak mellé egy hordozható akksit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. feher.agos...
2010.02.19. 18:31
pont ettől féltem, amikor bejelentették a linuxaik egyesítését...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. djshootah
2010.02.20. 11:44
Tiszta vicc Senki nem hasznal mar nokiat...Mindenkinek BB-je meg iPhone-ja van. Talan 10eve meg ovek volt a piac, de azota nem tudnak lepest tartani a technikaval es arulgatjak a gagyi cuccaikat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Peterku
2010.02.20. 12:06
A klasszikus Nokiák még mindig ott vannak a legmegbízhatóbb telefonok között, az E-széria pedig rendkívül népszerű üzleti körökben. Munkahelyi "workhorse" mobilokban még mindig a finnek a nyerők. Az irodámban is Nokia- és iPhone-egyeduralom van, én meg Blackberryn tolom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pal07
2010.02.20. 21:23
Én most is n80-at használok és semmi baja minőséget csinál a nokia van 1 9éves 7650-em és az is hibátlanul üzemel szoval nálam az 1 helyen vannak nem ugy mint ezek a sok divat telefonok pl.: samsung.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. axe
2010.02.21. 13:59
Samsung nagyon jó telefon (kivéve ugye a saját rendszerrel szerelteket mer aztok kb semmitn em támogatnak, de egy winmo-s már nagyob jó).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. straw
2010.02.22. 09:50
Az hogy Linux, nem jelenti feltétlen az X86-os architetktúrát, sőt, külön hangsúlyozták hogy ez a közös OS támogatja mind az x86-ot mind az ARM-et ezért lesz alkalmas telefonokra és PC-kre egyaránt, az már más kérdés, hogy ha a Nokia ügyesen csinálja akkor két chipet, fejlesztenek, egyet valóban ARM-re telefonokba, esetleg Tabletekbe, és egyet X86-ra Netbookokba.
Vagy hagyják a pics@ba a x86 és mint az Apple csinálnak valóban egy ARM SOC-ot, csak jól skálázhatónak kell lennie.

djshootah: Nem tudom te hol tájékozódsz, de az összes elemzés szerint az okostelefonok piacán a Nokia vezet torony magasan, bár csegyre csökkenő részesedéssel, az is igaz hogy megragadtak egy ponton de én nem írnám azért le, a Moto is hamvaiból éledt újjá, ráadásul az Apple mutatói is csökkennek, szóval most kezdődik csak a változás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!