iPon Hírek

Közösen tör a térbe az Ericsson és STMicro

Dátum | 2008. 08. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Bejelentette az Ericsson és az STMicroelectronics, hogy közösen szállnak ringbe a wireless chipek és programok piacán, lényegében az öt nagy mobilgyártóból négyet ellátva így a termékeikkel. Meglehetősen jók is az esélyeik, mivel az ST nemrég bekebelezte a holland NXP lapkagyártót, és így a világ harmadik legnagyobbjává vált e téren, míg az Ericsson továbbra is a legnagyobb világszerte jelenlevő mobil telekommunikációs felszerelés-gyártó.

Így közösen minden erőforrás is rendelkezésükre áll ahhoz, hogy versenyre keljenek az olyanokkal is, mint a Qualcomm, vagy a Texas Instruments; a megegyezés keretében az Ericsson 700 millió dollárt fizet az STMicro-nak, 400 milliót pedig a közös vállalkozásba fektet, míg az STMicro 1,2 milliárd dollár értékű felszerelésekkel, alkatrészekkel és egyéb vagyontárgyakkal járul hozzá a közös tervhez. Természetesen mindketten 50-50% részesedéssel rendelkeznek majd az új cégben.

Az egyedüli mobilgyártó, aki nem számíthat a termékeikre, a Motorola lesz; az ST azonban hozta magával az általa már eddig is kiszolgált Nokiát és Samsungot (plusz maga a Sony-Ericsson is vásárolt tőlük eddig is), az Ericsson pedig az előbb említett saját márkanevén kívül az LG Electronics-szal gyarapította közös vásárlóik körét - akik így együtt (leszámítva még a Sharp-ot) 80%-át teszik ki a piac "mobilosainak".

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!