iPon Hírek

Közösségi segítséggel frissült a Steam Controller

Dátum | 2015. 12. 11.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Már több mint egy hónapja elérhető a Steam Controller, és a játékosok láthatóan elégedettek vele, azonban számos ponton adtak visszajelzéseket is a Valve-nak, a stúdió pedig az ezek mentén eszközölt változtatások egy részét már szoftverfrissítések formájában elérhetővé is tette. A közösség olyan dolgokra jött rá, amire még a Valve sem gondolt volna. Az egyik ilyen a giroszkópos célzás használata FPS-ekben, vagy shooterekben. A játékosok kitapasztalták ugyanis, hogy a trackpad remekül használható gyors fordulatokra, nagyobb kameramozgások kivitelezésére, a finomabb, precízebb célzás pedig elvégezhető a kontrollerbe épített giroszkóp segítségével.
A kontrollertámogatással érkező játékok alapesetben arra számítanak, hogy a kamerát az egyik analóg karral kezeli majd a felhasználó. Ez nyilvánvalóan nem ad lehetőséget olyan pontosságra, illetve olyan jellegű mozgásra, mint az egér - pedig a PC-s játékosok ezt szeretnék. Néhány játék támogatja, hogy egyszerre érkezzen input a kontrollertől és az egértől, ebben az esetben ez nem probléma, a Steam Controller ugyanis ilyenkor képes az egér pontosságát biztosítani. Számos játék azonban ezt nem támogatja, éppen ezért a Valve eleve beépített a szoftverbe egy olyan lehetőséget, amivel emulálni tudják az analóg kar mozgását, de közben az a NeoGAF egyik felhasználója, mntorankusu előállt egy jobb megoldással. Ezt a Valve elnevezte Mouse-Like Joysticknak, és a segítségével egér szintű pontosságot tudunk elérni csak a gamepad inputot használva. Szintén jópofa dolog a Mouse Regions bevezetése. Ennek segítségével a trackpadet hozzárendelhetjük a képernyőn látható felhasználói felület bizonyos részeihez, ami főleg komplexebb stratégiáknál és szerepjátékoknál jöhet jól. Például a bal vállgombot nyomva tartva a trackpadddel automatikusan a minimapon navigálhatunk.
Ehhez hasonló egyébként a Touch Menu is, amit főleg a ritkábban használt gyorsgombok elérésére talált ki a Valve. A menüt minden játékhoz testre szabhatjuk, és 16 gombot helyezhetünk el rajta, amit aztán egyszerűen érhetünk el a trackpad segítségével.
A Valve azt is tapasztalta, hogy sokan a játékokon kívül is használnák a Steam Controllert, leginkább a tévére kötött HTPC-jük vezérlésére. Ezt is igyekeznek folyamatosan megkönnyíteni egy bárhol előhívható képernyőbillentyűzettel, illetve egyénileg kialakítható konfigurációkkal, amikkel például olyan dolgokat rendelhetünk a kontroller egyes gombjaihoz, mint a hangerőszabályzás, vagy a play/pause. Ezek a lehetőségek folyamatosan bővülni fognak a következő frissítések során, mint ahogy hamarosan a Steam Controller használható lesz a nem Steamen vett játékokkal is - ha azokat betettük a Steam könyvtárunkba. Így készül a Steam Controller Végül pedig a Valve közzé tett egy videót, amin azt mutatják be, hogyan készül a Steam Controller. Érdekes, hogy mikor a Valve eldöntötte, hogy nem csak megtervezik, de ők maguk fogják gyártani is a hardvert, úgy gondolták, hogy ehhez egy teljesen automatizált gyártósorra lenne szükség. A cég célja az volt, hogy emberek egyáltalán ne kelljenek a gyártósorokra, pusztán csak néhány szakemberre legyen szükség felügyeleti célból. Ez annyira jól sikerült, hogy végül az Egyesült Államok egyik legnagyobb teljesen automatizált gyártósorát készítették el.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. axe
2015.12.11. 16:41
elfogadnék egy ilyen gyártósort
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. mamahe
2015.12.11. 18:06
Az Aperture Laboratories felirat poén
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Antos
2015.12.11. 21:26
Hol tudok venni egy ilyet? Vagy ha a steam-en megrendelem, házhoz szállítják? Vagy hogyan működik ez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. 5hR3kY Antos
2015.12.12. 00:37
55 Euro + 9 Euro a posta azaz összesen 64 euró ami körülbelül 20 000- HUF .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Zedas 5hR3k...
2015.12.12. 10:53
Shipping & Handling:15,80€
Az 55 stimmel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Flegeton
2015.12.12. 11:51
Volt alkalmam kipróbálni és nem túl jó. A gameday iroda is betesztelte,.. egyet tudok velük érteni. 55 euróért jobb kontrollert lehet venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Antos
2015.12.12. 17:37
Köszi srácok.

Flegeton: Milyen kontrollert ajánlanál akkor? Én a Microsoft-ost akartam venni, de arról sem írnak valami jókat. Egyértelműen ezt a Steam kontrollert ajnározzák agyon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tyaty Antos
2015.12.12. 19:21
PS3-é a legjobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. sutyko_hop...
2015.12.12. 20:32
Konkretan nekem ott figyel az asztalomon es kibontas utan elso fogasra uberfoccsontott benymast keltett.
Aztan megnyomkodtam a touchok alatti gombokat.
Akkora kattogas jott belole es hallatszik, hogy "jo" az akusztika benne mert zeng mint a haz.
Olcso kinai otvar hatas.
A digi pad helyen levo touch ertelmetlen.
Kazeleskor a zizges (nem a forcefb) furi, de jo otlet.
Autos jatekot baromi rossz vele jatszani.
A box utan szokni kell.
Hozza teszem nekem annak az elrendezese jobban bejott mar elso probalkozaskor is.
Egy 10-esnel tobbet nem er.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. sutyko_hop... tyaty
2015.12.12. 20:34
Nem.
Az a masodik leggagyibb kontroller amit fogtam.
Ha a ps4-re irtad volna akkor se ertenek egyet, de az merfoldekkel jobb mint a 3-ase.
A box kontrollerek a legjobbak.
Kb olyanok mint a derekszog nincs mit fejleszteni nagyon rajtuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. sutyko_hop... Antos
2015.12.12. 20:38
Ajnarozzak olyanok akik nem is hasznaltak meg.
20 rongyert valami retyo gaz az egesz.
box360 vagy ha win 8.1-et hasznalsz esetleg 10-est xone kontroller mert azokhoz van wireless dongle driver.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim
2015.12.12. 21:07
A videót elnézve, már értem miért ilyen drága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. peti198706... sutyk...
2015.12.12. 22:49
A robotok csak "SZArt" tudnak készíteni(Science with Zero Arting), azaz nincs érdemi "emberi" érzékelésük a minőséghez.(Peace to aperture technology..) Vedd úgy h maga cég aki készíti is lehetőleg "új" a szakmában s a kiforratlansága is ebből eredhet. Lásd a zsákmányolt berendezéseket amik ezeket készítik. -Tényleg Kínából vannak - csak keres rájuk De a cél szentesíti az eszközt így csak-csak elkészült a maga a tény eszköze
-De nem minden kontrollerre mondható el, h a közösség folyamatosan fejlesztette - ez pedig a másik félre nem nézhető tény
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sutyko_hop... peti1...
2015.12.13. 09:15
Ez mind gyonyoru amit irsz bar elsore eleg nehez volt ertelmezni, csak azt az apro nem elhanyagolhato tenyt felejted el, hogy vagy 3 ev volt a fejlesztese es volt belole vagy 6 prototipus.
Jobb cegek ennyi fejlesztessel urraketat csinalnak..
Mind "mernokileg", mind anyaghasznalat teren uvolt az olcsosag az egeszrol.
Latszik az, hogy:- jo ez, csak jojjunk mar ki vele mert gabe-nek el kell adni lassan a yacht-ot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 5hR3kY sutyk...
2015.12.14. 08:11
Nem véletlenül akartak a közepére egy touch screent, de el is vetették, mert akkor gondolom 30-40 alatt nem jött volna ki árban, annyit meg végképp nem adtak volna érte az emberek. Ezzel a tapicskolós megoldással a konzolellenes vér pistikéket akarják a nappaliba terelni, hogy ez nem olyan mint a konzolos kontroller, és ezzel már lehet FPS-t tolni könnyen és jól, így vegyenek ilyet meg mellé Steam Boxot. De szerintem aki tud játszani billentyűzettel meg egérrel, és mezei kontrollerrel, nem biztos hogy meg akar tanulni egy harmadik fajta irányítást. Én megmaradok az 5000 Ft-os Trust kontrolleremnél, meg hozzá az Xbox Kontroller emulátornál. Amennyit kontrollerrel játszok, fölösleges drágábbat vegyek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.12.14. 10:16
XBox 360 kontrollere nem tartós, mivel az analóg kar kilazulása után egy FPS már játszhatatlan lesz vele a holtjégtéka miatt.
XONE-é se tűnt jpbb minőségűnek nekem.
PS4 ott bukott, hogy analóg karok kopnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mullerdavi...
2015.12.14. 11:33
Én világ életemben PS karokhoz voltam szokva. Szerintem teljesen jó az elrendezése, így PCn is ilyet használok az alaplapra integrált Bluetooth-al. Az egyetlen probléma, hogy ezzel elveszted a sima BT funkcionalitást, de nekem pl eddig sose lett volna rá szükségem.
Én legjobban az akkumulátort és a tölthetőséget hiányolom a Steam kontrollerből. Lehetett volna hasonló megoldás mint az X360 kontrollernél, ha már elemet akarnak használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sutyko_hop...
2015.12.14. 22:43
#16
Hat nem tudom nekem mar lassan 3 eve meg van a 360-as es semmi gondom vele.
Mondjuk en csak autoshoz, meg platformerhez hasznalom fps-hez soha.
De ha ezzel akarsz fps-t jatszani, ki kell abranditsalak nem sokkal jobb mint a sima kontroller.
Falloutozni jo, de hard resettel ami jo porgos ugyanolyan fos.
De nem vagyok kontrollerrel fps-t hivo.
Hamarabb fogom satuba a hereim...
Amugy ami meg gaz, hogy a konfiguralashoz a nagykep mondba kell lepni ahol a ma esti firmware frissites ota nem eger a bal pad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. wilika
2015.12.30. 15:06
Hát lehet, hogy van aki szerint szar, meg minden, de mióta megérkezett legszívesebben állandóan játszanék (ami nem túl előnyös, mert dolgozni is kell valamikor ).
Végignyomtam a Bioshock 1-2-t, és a Portal2-t is vele. A gyro-t bekapcsolva már tök finoman lehet célozni.
Az anyaghasználat csakugyan vitatható, mert a ~4500-ért rendelt Xbox360 kópiám tényleg elsőre jobb fogású, de ezt úgy egy órányi játék után el is felejtettem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!