iPon Hírek

Kritikus biztonsági frissítést kapott a Windows XP

Dátum | 2017. 06. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft kritikus frissítést adott ki a Windows XP-hez, ahhoz az operációs rendszerhez, amelynek már a kiterjesztett terméktámogatása is régen lejárt, ennek pedig oka van: így szeretnék megállítani a WannaCry zsarolóvírushoz hasonló próbálkozásokat. Mint ismeretes, a WannaCry sikeresen aknázott ki egy Windows specifikus platform-hibát, amelynek köszönhetően minden eddiginél hatékonyabban terjedt, ezzel sok-sok felhasználó mindennapjait keserítette meg. A zsarolóvírusok lényege, hogy az áldozat számítógépére kerülve azonnal munkához látnak, titkosítják a különböző fájltípusokat, majd a munka végén egy zsaroló üzenet jelenik meg: ha a felhasználó vissza szeretné kapni fájljait, ki kell fizetnie a váltságdíjat a megadott határidőn belül.
A Windows XP Patch pont azt a biztonsági rést foltozza be, amelyen keresztül hasonló támadások érkezhetnek. Persze a Microsoft szerint továbbra is az az ajánlott megoldás, hogy a régi, elavult operációs rendszert újabb, modernebb kiadásra kell cserélni, ám ezt bizonyos felhasználók nem tudják, vagy éppen nem akarják megtenni. Az ő védelmükben érkezett a kritikus besorolású frissítés, amelynek köszönhetően csökkenthető a támadásokkal szembeni kitettség. A Microsoft természetesen továbbra is „nem támogatott platformként” tekint a Windows XP-re, így a továbbiakban maximum csak nagyon indokolt esetben, nagyon ritkán érkezhet hozzá egy-egy kritikus besorolású biztonsági frissítés. A szóban forgó frissítést a letöltőközpont mellett a Windows Update szolgáltatáson keresztül is beszerezhetik az érintettek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Kogeru
2017.06.15. 13:23
" régi, elavult operációs rendszert újabb, modernebb kiadásra kell cserélni, "

A wannacry a microsoft műve, így akarják elérni hogy használjuk a win10-et !!4!4!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.06.15. 13:42
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.06.15. 14:29
pár programon, és a játékokon kívül használ még bárki bármi másért windows-t?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Neuronetic axe
2017.06.15. 14:53
Már rég nem, windows csak a Warframe meg a Wot miatt megy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. BiroAndras axe
2017.06.15. 15:50
Linux-on is vannak hasonlóan súlyos biztonsági rések, szóval ez gyenge indok. Ráadásul nem hiszem, hogy egy 16 éves Linux kapna még frissítést.
Kompatibilitásban, hardver és szoftver támogatásban, és kényelemben pedig a windows jobb. A stabilitásuk se különbözik, ha az ember ésszel használja őket. A Linux előnye itt az, hogy elsősorban szervereken és beágyazott eszközökön fut, ahol a hardver és a szoftver környezet is kevésbbé változatos, és jobban karbantartott. Rakj Linux-ot 1 milliárd random alkatrészekből összerakott teszkós PC-re, mindenre kattintós júzerekkel, és ugyanúgy rommá fog fagyni, mint a Windows.
Jó példa az Android, ami átlag vason fut és átlag júzerek kezében van. Se nem gyors, se nem stabil, se nem biztonságos, pedig az is Linux alapú.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. sleepingdr... axe
2017.06.15. 16:47
A műhelyben van egy régi celeron-os laptop, megy róla a zene, oda pont jó az XP. Üzleti szériás, jól bírja a port
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.06.15. 17:55
mivel nyílt forráskódú, így akár naponta hegesztik a rendszert tudtommal.
Kompatibilitásban egyre jobban áll, és atom stabil. servereken pont ezér használják, a beágyazott eszközökön pedig csak a lényeges sorok futnak. a random összerakott pc-n is futni fog, és ha nagyon muszáj, wine-ban futtatható 1-2 program eléggé korlátozottan. javítsatok ki ha tévedek. ráadásul a steam-en is egyre több játék kompatibilis
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.06.15. 17:57
az android rossz példa, mer amikor kijött és nem volt teleszórva szeméttel nagyon gyors volt és stabil, de pl az ios is linux alapú mégis elvileg biztonságos, stabil, gyors. (csak i6p-m van, de soha semmi probléma nem volt vele, asztalit nem próbáltam)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. BiroAndras axe
2017.06.15. 18:50
Igen, pont ez a lényeg, tiszta szoftver és hardver környezetben könnyű jól működni.
Az iOS se annyira biztonságos ám, és a régi készülékek támogatása se a legjobb. Sokan panaszkodnak arra is, hogy a régi telefonjuk használhatatlanra lassul az update-ekkel. Ez valószínűleg a tervezett avulás esete.
Azért tud stabil és gyors lenni, mert fix a hardver és zárt a szoftver környezet. Ez végtelenszer egyszerűbbé teszi a fejlesztést és a tesztelést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. BiroAndras axe
2017.06.15. 19:11
A nyílt és a zárt forráskódnak is megvan a maga előnye. A stabilitás és a biztnság nem ezen múlik. Elvileg a linux forráskódot többen javítják, de a támadóknak is sokkal könnyebb a dolga, szóval ez egyáltalán nem egyértelmű dolog.
Szervereken a windows is atom stabil. Üzemeltettem NT4 és 2K szervereket, akkor kellet hozzájuk nyúlni, ha kihalt alóluk a vas, vagy új felhasználót kellett felvenni. A mostani munkahelyemen viszont van vagy két tucat linux szerver, amikkel folyamatosan gond van. A különbség az, hogy ezek sokkal-sokkal több dolgot csinálnak, mint a régi windows szerverek, így több dolog tud elromlani.
Pont ezért vagyok benne elég biztos, hogy random filléres kínai alkatrészekből összetákolt PC-n a linux se lenne sokkal stabilabb, mint a Windows.
A Windows-os problémák általában csak a felhasználók nagyon kis részét érintik, de egy milliárd felhasználónál, ha csak millióból egyszer jön elő egy hiba, az is 1000 embert érint, és mindegyik telesírja az internetet.
A linux előnye, hogy ingyen van és sokkal részletesebben konfigurálható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim BiroA...
2017.06.15. 20:35
"A nyílt és a zárt forráskódnak is megvan a maga előnye."

Az ingyenmunkásnak van egy főállása, családja, kutyája, macskája, akkor kapok javítást, meg új verziót, mikor sorra kerülök.

A fizetett programozó bemegy a munkahelyére, útiterv szerint előállítja a hibajavítást, ütemezve adja ki az új verziót. Amíg ez a konzisztencia hiányzik az open source-ból, addig nem vagyok hajlandó "zárt" szoftver helyett használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.06.15. 23:36
> addig nem vagyok hajlandó "zárt" szoftver helyett használni. Így jártál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. noPublicFG ny
2017.06.16. 02:39
Van egy Lenovo x121e laptopom, amire kétszer raktam linuxot. Egyszer próbáltam, Ubuntu-val, egyszer Suse-val. Azóta is Windows van rajta. Hogy miért? Próbáld ki, és megtudod! ;)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Asagrim ny
2017.06.16. 02:44
Jaja, fú de szar nekem, nem látom a rendesen frissülő programom forráskódját, úristen, most mi lesz! Tuti az összes botnet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.06.16. 11:47
Pontosabban csak azután, hogy egy ugyanilyen fejlesztő megcsinálja belőle a csomagot az aktuális distro verziódhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hgabi84
2017.06.17. 07:29
Üdv.! A Linux és Windows kompatibilitásáról szóló vita tisztázásához egy kis olvasnivaló: Windows-ról Linux-ra való áttérés -> Mennyire felelhet meg az elvárásunknak az új rendszer? Jó döntést mindenkinek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.06.21. 17:58
* A linuxot szabadidejükben programozzák.
* Amíg szabadidejükben programozzák, addig nem használok semmit ami nyílt.
* A nyílt cuccok egyetlen előnye, hogy látom a forráskódot.

Most próbálj valamit ami igaz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!