iPon Hírek

Külön agyi központ végzi a mennyiségek megbecslését

Dátum | 2013. 09. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A különböző mennyiségek összehasonlításának képessége lehet az ember „hatodik érzéke”, a látás, a hallás, a szaglás az ízlelés és a tapintás mellett, derül ki egy új kutatás eredményeiből. A mennyiségek megbecslését végző agyi terület ugyanis nagyon hasonló módon épül fel és működik, mint a szagló- vagy a látóközpont: a neuronok itt is jóval szorosabb és összetettebb kapcsolatban vannak egymással, mint az agy többi régióban. Az eddig ismeretlen érzék központjának létezését az Utrechti Egyetem kutatói igazolták. Ahogy Benjamin Harvey, a kutatócsoport vezetője elmagyarázta, a mennyiségek megbecslésének képessége nem azonos a számolással. Ez utóbbi során ugyanis az egyes mennyiségekhez rendelt szimbólumokat értelmezzük, és inkább az írott szavak olvasása során is alkalmazott formafelismerést és a formák feldolgozását végezzük el. A számolás tehát alapvetően más módon (és más agyi területen) zajlik, mint a most felfedezett agyi központ, amely egy alapvetően másfajta vizuális elemzést, egy eltérő szempontokon alapuló képfeldolgozási metódust használ a kérdéses mennyiség − például egy tálnyi babszem − körülbelüli meghatározására.

A szakértők kutatásuk során olyan kísérleteket végeztek, amelyek keretében különböző mennyiségű pöttyből kirajzolódó alakzatokat mutattak a résztvevőknek, közben funkcionális MRI-vel figyelve agyi reakcióikat. A kísérletek során kiderült, hogy kisebb mennyiségek az agy más területén kerülnek feldolgozásra, mint a nagyobbak, és arra is fény derült, hogy ezek a terültek nagyon jól körülhatárolhatók, és minden alanyban körülbelül ugyanott helyezkednek el, a többi érzékszervi központhoz nagyon hasonló szerkezetű struktúrákat alkotva.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Humbuk
2013.09.10. 23:03
Ez nagyon érdekes! Vajon mit mutatna az MRI ha például valaminek a súlyát kellene megbecsülni úgy, hogy a kezünkben fogjuk és nem nézünk rá?

Bár a cikk a látáson alapuló becslésről beszél, van még pár, amit lehetne tesztelni.
Ez inkább egy kiegészítő rendszernek tűnik, mint fő rendszernek. (de ki tudja?)
Kiváncsi leszek mit hoz a kutatás jövője ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agyturbini...
2013.09.11. 11:47
Na ha ezenyemet megvizsgalnak lehet lennenek a bajban...Sok gyakorlassal tokejre fejlesztheto a saccolas szemre,(akar tomeg akar terfogat, akar tavolsag). en meg messze allok de sokszor centiken belul vagyok, toltom suly alapjan, folosleges viz nelkul pont ammenyit szukseges...Lehet kicsit autista vagyok...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!