iPon Hírek

Különleges alaplapok az ASRock műhelyéből

Dátum | 2010. 07. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az ASRock két új alaplap bemutatásával indította a hetet: az egyik termék egy VIA PV530-as processzorral és a gyártó beágyazott rendszerek piacán méltán népszerű VX900-as lapkakészletével van felszerelve, míg a másik termék már egy valamivel ütősebb, AMD platform köré épülő megoldás.

ASRock PV530: egy szokatlan, alacsony fogyasztású alaplap, asztali rendszerekhez.


A friss jövevény micro-ATX formátumú, legalábbis hosszában. Az ASRock illetékesei központi egységként egy PV530-as VIA processzort használtak, amely 1,8 GHz-es órajelen ketyeg és amely az alaplapra forrasztva érkezik csak úgy, ahogy a beágyazott rendszereknél szokás. A VIA VX900-as lapkakészlettel ellátott újdonság Chrome 9-es sorozatú integrált videó vezérlőt is tartalmaz, amely ugyan szerény 3D teljesítményre képes, de a ChromotionHD 2.0-s motornak köszönhetően a H.264-es, VC-1-es és MPEG2/4-es,a  WMV-HD, az AVS és a Blu-ray videók hardveres gyorsítását azért gond nélkül megoldja. A rendszer egy PCI Express x16-os slotot is tartalmaz, ha esetleg a gyengécske IGP helyett valami komolyabb videokártyával kívánjuk felszerelni a rendszert. Érdekesség, hogy az alaplapon egy DDR3-as és két DDR2-es memória foglalat van jelen, amelyek vagy/vagy alapon működnek, azaz egyszerre nem használhatunk két különböző szabványú modult. A kínálatban a felsoroltak mellett két darab SATA 3 Gbps-os port, egy 10/100 Mbps-os Ethernet vezérlő, egy hatcsatornás VIA V1705-ös integrált audió vezérlő és egy D-Sub videó kimenet is van.


Az alaplap Instant Boot operációs rendszerrel is büszkélkedik, azaz minden szükségeset tartalmaz ahhoz, hogy felhasználásával egy alacsony fogyasztású, kis helyigényű, de a mindennapi feladatokat még éppen ellátó konfigurációt építhessünk. Az ASRock illetékesei a termék ajánlott végfelhasználói árát sajnos nem árulták el.

ASRock M3A UCC: ősrégi lapkakészlettel szerelt alaplap, hatmagos processzorokhoz is

Az ASRock a fent említett VIA alapú megoldás mellett egy komolyabb alaplapot is bemutatott, amely AMD processzorokhoz készült, és amely nem túl bíztató módon egy ősrégi, 2007-ben piacra dobott lapkakészlet köré épül. Így vagy úgy, az AMD 480X típusú lapkakészletével ellátott alaplap Socket AM3-as processzorfoglalatában a legfrissebb kettő-, három-, négy vagy akár hatmagos AMD processzorokat is elhelyezhetjük, sőt, a központi egység mellé akár még négy darab DDR3-1800 MHz-en ketyegő memória modult is bepakolhatunk.

Az alaplapon egyetlen PCI Expres x16-os port, négy SATA 3 Gbps-os csatlakozó, egy hatcsatornás beépített audió vezérlő, valamint egy Gigabites Ethernet vezérlő bújik meg, de rajtuk kívül két PCI Express x1-es foglalat és három PCI port is szerepel a repertoárban.


A rendszer által támogatott technológiák között megtaláljuk az OC Tuner, az OC DNA, az Intelligent Energy Saver, az Instant Flash és a Hybrid Booster szolgáltatásokat, amelyek megkönnyítik az átlagfelhasználók mindennapjait, legyen szó tuningról vagy energiatakarékos működésről. A rendszer ebben az esetben is rendelkezik Instant Boot OS-sel, ami egy Linux alapú instant operációs rendszer. Az alaplap a letiltott processzormagok engedélyezésére is használható lesz.

Az ASRock különleges, vagy inkább furcsa alaplapja hamarosan az üzletek polcaira kerülhet, ajánlott végfelhasználói ára egyelőre ismeretlen, de a felhasznált alkatrészeket elnézve, nem lehet túl drága.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Heroes27
2010.07.26. 13:17
A PV530-as modellnél, ami legfelül van, ramot kb úgy tudsz cserélni, ha kiveszed a VGA-t is. Mi komoly, egyébként ezis valami o-divatú kinézet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. lajthabala...
2010.07.26. 13:44
Készletsöprés, bár lehet, hogy valakinek pont ezekre a lapokra van szüksége. Mint mindig, ezen lapok sikere is az áron múlik majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. norman81
2010.07.26. 14:18
Elképesztő, hogy mit meg nem csinálnak az Asrocknál : "ősrégi lapkakészlettel szerelt alaplap, hatmagos processzorokhoz is" Arra viszont kiváncsi lennék, hogy egy Thuban mit tud ebben azaz mit nem tud ebben a lapban. gondolom a Turbo kilőve, a Ht is alacsony órajelen megy, energia menedzsment.... stb.. Mindenesetre elképesztö ,hogy mindezt össze tudták hozni egy 480x chipsettel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Norbert09
2010.07.26. 14:35
Nagyon sokan fikázzák az ASRockot, de elképesztő, hogy miket tudnak művelni, le a kalappal előttük, hogy ennyit fejlődtek, látszik tanultak a nagy-testvértől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mtrx220
2010.07.26. 17:27
én csak azt nem értem hogy miért nem tudnak arról a szutyok VIA integrált audió vezérlőről leszakadni végre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm
2010.07.26. 18:11
Mert bármilyen hihetetlen is az eladások nagyrészét még mindig az IGP videovezérlők teszik ki a piacon.Sőt a gyártók saját piackutatási eredményei ennek a tendenciának még az emelkedését prognosztizálják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Csocsocx Heroe...
2010.07.26. 22:27
Heroes27!

Szerintem azt egyszer összerakják aztán nem fognak cserélgetni semmit benne megy ameddig megy aztán jó van!
Mondjuk irodába ahol Word,Excel e-mail meg ilyen mennek tökéletes, az árára azért kíváncsi leszek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Heroes27 Csocs...
2010.07.26. 22:59
Jo, most gondoltam nem egy h.Gamer fog ilyen lapot venni, de ne fél centire legyen már a VGA slot a memo foglalat kapcsától. Érted, már csak a szimetriáért is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sarocker
2010.07.27. 13:36
@mtrx220: Mi a bajod a VIA HD Audio vezérlőivel? Kíváncsi lennék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!