iPon Hírek

Különleges billentyűzet Hall Effect technológiával

Dátum | 2017. 03. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A billentyűzetek piacán néha-néha feltűnik egy-egy olyan megoldás, amely alaposan különbözik a jelenlegi kínálattól, de a legtöbbször ezek a termékek áruk és/vagy dizájnjuk miatt csak egy szűkebb felhasználói réteg számára vonzóak. A legújabb különlegességet José Soltren szállítja, aki XMIT névvel lett híres bizonyos körökben, így a friss billentyűzet az XMIT Hall Effect Keyboard nevet kapta. A Hall-effektust kihasználó billentyűzetek néhány évtizeddel ezelőtt, a 70-es és 80-as évek folyamán már egyszer megpróbálták meghódítani a piacot, ám csak a hadiiparban, illetve az iparban alkalmazták őket, mert gyártásuk elég költséges volt. Pont ezért tűntek el a piacról, ugyanis megjelentek a gumikupolás érintkezőt használó billentyűzetek, amelyeket egyszerűségük miatt sokkal olcsóbban lehetett gyártani.
Kapcsolók terén egyébként ma is jellemzően kétféle irány különböztethető meg: az egyik a már említett, olcsón előállítható membrános megoldás, a másik pedig a gamerek körében kedvelt mechanikus kapcsolóra támaszkodik, amit már drágább előállítani, cserébe viszont strapabíróbb és a kapcsoló típusától függően más gépelési élményt nyújt. Ebben az esetben a billentyű lenyomásakor két érintkező találkozásával záródik az áramkör, amit jellemzően kattanó hang kísér. A gumikupolás és mechanikus billentyűknél az érintkezés létrejötte után előfordul az úgynevezett „bouncing effect”, vagyis az érintkezés után pár ezredmásodpercre újra kinyílik az áramkör, majd újra bezáródik – ezt visszapattanásnak, visszaugrásnak nevezik. Erre az elektronikát felkészítik, így a dolog nem okoz bajt. Viszont a kapcsoló öregedésével ez a „bouncing effect” egyre hosszabb lehet és egyre többször jelentkezhet, így egy-egy billentyű-lenyomást többször érzékelhet a rendszer, ami baj.
A Hall Effect billentyűzetnél ehhez képest egy speciális megoldást használnak, amelynél egy rugóra erősített mágnes mozgása alapján történik a lenyomás-érzékelés. A mágnes egy szenzor előtt mogoz, amikor pedig elhalad előtte, feszültség-változást okoz, így az elektronika „tudja”, hogy most billentyűlenyomás történt. A felépítés és a működés jóvoltából itt a „bouncing effect” abszolút kizárt, hiszen nem történik fizikai érintkezés. További pozitívum, hogy a rendszer felépítéséből adódóan az élettartam is nagyon-nagyon hosszú, hiszen az érzékelést egy egyszerű szenzor végzi, a rugóra erősített mágnes pedig nem tud sem meghibásodni, sem pedig elkopni, hiszen gyakorlatilag súrlódás és fizikai kontaktus nélkül dolgozik a rendszer. A mechanikus billentyűzetekkel szemben itt nem néhány tízmillió, hanem néhány milliárd leütés lehet az élettartam. Az XMIT Hall Effect Keyboard összesen hatféle kivitelben érkezik, ugyanis készül belőle 61, 87 és 104 billentyűs megoldás, amelyeknél a billentyűk lenyomásához 35g vagy 50g erőre van szükség (utóbbiek a szükséges erőkifejtés miatt a Cherry MX Red kapcsolókhoz hasonlítanak). Az új billentyűzetek vízálló epoxy bevonatot kaptak, billentyűik alatt pedig RGB LED alapú háttérvilágítás dolgozik, ami billentyűnként állítható. A gyári kupakok helyére akár Cherry MX kupakok is kerülhetnek, ugyanis a rendszer kompatibilis velük.
Az első billentyűzeteket a Massdropon keresztül kapták meg az érdeklődők, az ár pedig 100 dollár környékén helyezkedett el. A tervező az első szériával szerzett tapasztaltok alapján 50 kisebb módosítást hajt végre a billentyűzeteken, majd ha ezek elkészülnek, újra legyártat egy szériát. Az egyelőre rejtély, hogy mikor lesznek ismét elérhetőek az XMIT Hall Effect Keyboard sorozat tagjai, illetve az sem tudható, mennyibe kerülnek majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. pdx06
2017.03.13. 15:47
Soha többet ilyen jellegű billentyűzetet. Nincs az az isten aki megtakarítja ha retkesek lesznek főleg a belső közökben. Nem véletlenül lett divat a laptop szerű billentyűzet, melyekben minden gomb külön ablakon jön ki és nem magasabbak negyed centinél plusz hangjuk se nagyon van, takarításukat pedig el is lehet felejteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Pendra37
2017.03.13. 16:17
Egy eros magnes vagy elektromagnes azert megviccelheti a felhasznalot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Cathaya Pendr...
2017.03.13. 16:25
Egy nagyon picike mágnesről van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thestock
2017.03.13. 17:03
Nem egyszer találkoztam már 20 éves, hibátlanul működő membrános billentyűzettel, most itt vannak az "elvileg" strapabíróbb mechanikus megoldások, és most jönnek a milliárd ütésre szánt kapcsolók. Ezeket akkor hány évre szánják? Hány generációt kell hibátlanul kiszolgálnia? No meg érdekes hogy minden másnál csak arra törekednek hogy épphogy kibírja a gariidőt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Gyurkov pdx06
2017.03.13. 17:07
Na igen... valami öntisztító billentyűzetet találhatnának ki, ami kiadja magából a koszt alul vagy oldalt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Pendra37 Gyurk...
2017.03.13. 21:02
Van olyan, ami amellett meg kakaobiztos is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. BiroAndras thest...
2017.03.14. 13:47
Nekem a membrános billentyűzetek mindíg elpusztultak pár év után. A régi mechanikusak viszont a világ végéig elmentek. Volt egy, amit apám munkahelyén leselejteztek, mert a feliratok már elég kopottak voltak rajta, én meg hazaittem, és még jó 10 évig használtam gond nélkül.
Persze egy minőségi membrános is sokat kibírhat, például amin most gépelek az egy kb. 8 éves Logitech G110.
De azt is érdemes figyelembe venni, hogy az RGB háttérvilágítás, és a hozzá tartozó bonyolultabb elektronika is hajlamos az elromlásra, és így a billenytűk hiába tartósak.
Hardcore gamer-eknél azért számít a tartósság, mert pl. a WASD gombokat aránytalanul sokat használják. Napi 8 óra folyamatos FPS játék mellett akár 1-2 év alatt összejöhet a 10 millió leütés.
A tartósság mellett a kényelem, és a sebesség is fontos. Sokkal jobb érzés, és kevésbbé fárasztó gépelni mechanikus billentyűzeten, és gyorsabban is lehet gépelni rajtuk. Mechanikus billenytűkből többféle van, különböző felhasználásokhoz. Játékokhoz például az a jó, ha kevés erő kell a gomb lenyomásához, nagyon hamar érzékeli is azt, és utánna gyorsan visszaáll alapállapotba, hogy megint lenyomható legyen. Otthon egy Apex M800-at nyúzok, ami az egyik leggyorsabb. Utánna a G110 olyan, mintha a tükörsíma beton után mély sárban kellene futni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thestock BiroA...
2017.03.14. 15:13
Ezekkel tisztában vagyok,csak fura hogy a mai világban a tartósságra hivatkozva akarnak bármit is eladni. A 2003-ban vásárolt PS2-es chicony-t több mint 10 évig használtam. Csak azért cseréltem le mert már zavartak a megsárgult gombok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!