iPon Hírek

Különleges DDR4-es rendszermemória NAND Flash tárhellyel

Dátum | 2014. 10. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az SK Hynix előrukkolt a világ legnagyobb kapacitású NVDIMM memóriamoduljával, amelynek különlegessége, hogy az illékony DRAM-ok mellett kétszer nagyobb adattároló kapacitást kínáló, nem-illékony típusú memóriachipekkel is rendelkezik, azaz némi NAND Flash tárhelyet is kínál. Az új termék alapját egy DDR4-es memóriamodul képezi, ami 20 nm-es osztályú gyártástechnológiával készített 4 Gb-es DDR4-es memóriachipeket tartalmaz, méghozzá 16 GB-nyi teljes kapacitásban. A fedélzeten kétszer ekkora adattároló kapacitással rendelkező NAND Flash tárhely is található, amibe az NVDIMM képes átmásolni a DRAM-ban tárolt adatokat, és ennek köszönhetően akár helyre is állítható később a DRAM tartalma. Az NVDIMM fedélzetén 1,2 voltos üzemi feszültséget igénylő DDR4-es memóriachipek lapulnak, amelyek 2133 MHz-es effektív órajelen ketyegnek. A 64-bites memória-adatsínen keresztül egy-egy ilyen modul másodpercenként 17 GB-nyi adat mozgatására képes.
Az újdonságból már több mintapéldányt is kiküldtek a partnerekhez a vállalat illetékesei, a szervereket és operációs rendszereket fejlesztő cégek részéről pedig egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a különleges termék iránt. Az SK Hynix reményei szerint a friss termék jóvoltából új piaci igény kialakulására lehet számítani a nagy mennyiségű adattal dolgozó szerverek szegmensében. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően az SK Hynix tovább erősítheti piaci pozícióját a nagysűrűségű DDR4-es szervermemóriák szegmensében. Áprilisban a gyártó elsőként mutatott be 128 GB-os DDR4-es memóriamodult, 64 GB-os DDR4-es memóriamodulja pedig a piac egyetlen olyan DDR4-es megoldása volt, amely az Intel legfrissebb jóváhagyási procedúráján minősítést kapott. A frissen kifejlesztett 16 GB-os NVDIMM sorozatgyártása várhatóan a következő év első felében indulhat meg. Várható árazásról egyelőre nincs információ.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. kekegsm
2014.10.22. 18:08
Ez királyság! Ha még kombinálnák egy akksival is, ami legalább egy másodpercig ellátja árammal áramszünet esetén, akkor meg is lenne nemfelejtő ram.

De mondjuk hibernálásra is egész jó lehet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Nirvanus kekeg...
2014.10.23. 06:59
Én úgy tudtam, hogy a NAND Flash memória nem felejt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sogron83
2014.10.25. 23:50
Az nem is, csak ugye ha kapsz egy áramszünetet, akkor a saját akksi miatt képes lenne átlőni az adatokat a nand flash memóriába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!