iPon Hírek

Különleges fagyasztás forradalmasíthatja a szervátültetést

Dátum | 2014. 06. 30.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A transzplantáció céljából kiemelt szervek a jelenleg alkalmazott tárolási és hűtési eljárásokkal nagyjából fél napig maradnak használhatóak, vagyis ennyi idő áll rendelkezésre az orvosoknak ahhoz, hogy egy élő szervezetbe ültessék be az adott szervet. Egy patkányokon végzett kísérletsorozat eredményei szerint azonban ez az időkeret akár több nappal is megnyújtható lehet, amennyiben fagyálló oldatokkal pumpálják tele a szervet, majd nulla fok alá hűtik azt. A sikeres transzplantációhoz nem elég, ha megvan a megfelelő donor, az időzítésnek is tökéletesnek kell lennie, vagyis semmit sem ér az egész, ha a szerv nem ér időben a pácienshez. Már a rendelkezésre álló idő egyetlen nappal való megnyújtása is óriási változásokat eredményezne, hiszen így bőven lenne idő a szerv átszállítására, és a szerv, illetve a páciens műtétre való előkészítésére, mondja Bote Bruinsma, a Harvard kutatója. Bruinsma és kollégái kidolgoztak egy hűtési eljárást, amely lehetővé teheti mindezt. A módszert egyelőre csak patkánymájakon próbálták ki, de az eddigi tesztek alapján tökéletesen működik. A fagyasztás előtt két anyagot pumpálnak a kiemelt szervbe: az első kitölti a sejtek közti teret, és megóvja a sérülékeny sejtmembránokat, a második pedig a sejtekbe beáramolva csökkenti az azokban található víz fagyáspontját. A kezelés eredményeként a nulla Celsius fok alá hűtött szervek folyadéktartalma nem fagy meg, hanem cseppfolyós marad, így nem alakulnak ki a sejtek épségét veszélyeztető jégkristályok. A módszert 18 patkánymájon próbálták ki, majd az újra felmelegített szerveket be is ültették néhány kísérleti állatba. Azok az állatok, amelyekbe három napon át fagyasztott májat transzplantáltak, egy hónappal az átültetés után is kiváló egészségnek örvendtek. A négy napig fagyasztásban tartott szervek recipiensei közül 54 százalék volt életben egy hónappal a műtét után. Az elképzelések szerint az emberi szervek esetében a donor vérének kiöblítésével egy időben mosnák bele a vegyszeres oldatokat a szövetekbe. Amint kellően átitatták a sejteket, mínusz 6 °C-ra hűtenék azt, amikor pedig eljön a műtét ideje, felengednék a szervet, és kiöblítenék belőle a fagyálló anyagokat. A kutatócsoport jelenleg nagyobb testű állatokon teszteli az eljárást, hogy megtudják, nagy tömegű szervek esetében is alkalmazható-e a technika. Minél méretesebb ugyanis egy szerv, annál nehezebb minden sejthez eljutni az oldatokkal, és egyenletes hűtést biztosítani a szöveteknek. Folyamatban vannak az emberi szervekkel kapcsolatos tesztek is, hiszen Bruinsma és kollégái olyan donor májakkal is kísérleteznek, amelyeket transzplantációra végül nem találtak alkalmasaknak az orvosok. Az új módszerrel vélhetően azon esetek száma is csökkenthető lehet, amelyek során a transzplantálásra váró máj az említett fél napos időszakon belül, a hagyományos hűtési eljárások következtében válik használhatatlanná. Bruinsma szerint, ha minden jól alakul, már három-négy éven belül megkezdődhetnek a klinikai tesztek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. raiden
2014.06.30. 18:11
óriási előrelépés lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. _DiEGO_
2014.06.30. 20:11
Rettenetesen pozitív hír


*****
Jools
Köszi ezt a jó hírt/írást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Renhoek
2014.06.30. 20:50
Egy lépés az emberi hibernáció felé. Amit már ha jól tudom alkalmaztak is traumás betegeknél 5 órás hibernációt.

Ha sikerül hetekre, hónapokra, évekre kitolni az időtartamot, és egész szervezetre is kiterjeszteni, akkor annak óriási hatása lesz a traumás betegek kezelésénél. Sőt későbbiekben a jelenleg gyógyíthatatlan betegek hibernálásával elérhető lesz várni addig amíg megfelelő kezelés nem lehetséges. Na meg óriási haszna lenne a hosszú távú űrutazások során.

Másik érdekes terület a hidrogénszulfidos kezelés, ami jelentősen lelassítja az életfunkciókat, tetszhalottá tesz.

Szerintem hamarosan igazi áttörés lesz ebben a témában (kriogenika egyébként) de addig még nagyon sok problémát, és etikai akadályt kell legyőzni (pl a lefagyasztott személy jogai stb...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Szefmester
2014.06.30. 20:59
Elég nagy kibaszás lenne a pénzkéregetős dokiknak akik arra hivatkoznak hogy épp nincs megfelelő szerv, miközben két nappal azelőtt még volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Tommy7
2014.06.30. 23:12
Hmmm, ti mit értetek a ' gyógyíthatatlan betegek ' alatt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mikej95
2014.06.30. 23:14
Durván lerövidítené ez a várakozási időt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Resike Renho...
2014.06.30. 23:26
Szerintem előbb fogunk 3D szerveket printelni, mint a már meglévőket használni normálisan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sensorprim...
2014.06.30. 23:59
http://cdn.hiconsumption.com/wp-content/uploads/2013/08/Han-Solo-Frozen-in-Carbonite-Refrigerator.jpg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. crowly
2014.07.01. 02:41
Mi lenne ha fagyasztás helyett tápanyag és oxigéndús vért pumpálnának át rajta szállítás és tárolás közben, hogy életben maradjon???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Rotyoka Szefm...
2014.07.01. 10:56
Főleg, hogy a dokiknak ehhez semmi közük, ők csak berakják és kiveszik a dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek crowl...
2014.07.01. 14:35
Pont, hogy egy érdekes hatás, hogy ahelyett, hogy pumpáljuk az oxigéndús vért, inkább oxigénhiányt kell előidézni. (Hidrogénszulfidos kísérlet)

Sok sejt teljesen anaerob környezetben is képes fennmaradni (pl a petesejtek a nőben)

Ezért maradhattak életben azok az emberek, akik megfulladtak a jeges vízben, és több óra után sikerült agykárosodás nélkül feléleszteni őket. Ez még erősen újdonság, és kutatás alatt áll...

Tehát a cél, a sejteket olyan állapotba hozni, ahol nem igényelnek oxigént, mégsem pusztulnak el. Fel kell függeszteni a működésüket, ahelyett, hogy telepumpáljuk őket oxigénnel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!