iPon Hírek

Különleges hűtés az Nvidia videokártya-szörnyetegéhez

Dátum | 2008. 04. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A VapoChill termékcsaládjáról ismert Asetek most egy új hűtési megoldással jelentkezik a piacon: a gyártó az Nvidia két GPU-val felvértezett csúcskártyájához, a GeForce 9800 GX2-höz kínál egy vízhűtő rendszert, amelynek segítségével a hosszú, forrófejű és nem utolsó sorban erős kártya könnyedén hűvösen tartható.


Az Nvidia újdonsága két gpu-val van felvértezve, az egység két darab nyomtatott áramköri lapból áll. A rendszer hűtése a kártya felépítése miatt nem túl könnyű feladat, ám az Asetek szakembereinek sikerült egy hatékony, különleges hűtőblokkot készíteniük az újdonsághoz. A hűtőalkalmatosság tulajdonképpen egy hibrid megoldás: a videokártya GPU-inak hűtését a gyártó egy vízhűtő blokkra bízta, míg a memória chipek, és az áramellátásért felelős alkatrészek hűvösen tartásához léghűtő rendszert alkotott.

Az egység vízhűtő része nagyjából 25 Celsius fokkal tartja hűvösebben a GPU-kat, mint az átlagos referenciahűtők, ez pedig egyáltalán nem rossz eredmény. Az Asetek terméke jóval halkabban is üzemel, mint a referenciahűtők ventilátorai: a gyártó állítása szerint a hűtőalkalmatosság 22 dB-es zajszint mellett dolgozik, ami kevesebb, mint a fele a normál referencia ventilátorok zajszintjének.


Az Asetek GeForce 9800GX2-esekhez készített hűtője az OEM gyártók számára hamarosan elérhető, az egység várható árával kapcsolatban egyelőre nem szolgált információkkal az Asetek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások