iPon Hírek

Különleges memóriahűtők a Corsair-től

Dátum | 2009. 05. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Corsair visszatért a hűtők piacára, a vállalat most két új memóriahűtő megoldást kínál a felhasználóknak. Az újdonságokat a vállalat Dominator és Dominator GT névvel ellátott felsőkategóriás memóriacsalád tagjaihoz fejlesztették ki. A hűtők közül az első darab egy vízhűtésen alapuló megoldás, míg a másik már egy ütősebb darab, amely termo-elektromos (TEC) megoldással hűti le a memóriachipeket a környezeti hőmérsékletnél hűvösebbre.

Corsair Hydro Series H30
A vízhűtő rendszerekbe illeszthető memóriahűtő a Hydro Series H30-as típusjelzést viseli. Ez a termék összesen hatféle Dominator memória modullal használható, amelyeknek gyári hűtőbordáik könnyedén leszerelhetőek. A különleges vízhűtő blokkokon 3/8 hüvelykes csőcsonkok foglalnak helyet, amelyek állíthatóak, pontosabban elforgathatóak, hogy az adott körülmények között a lehető legjobb csőelhelyezésre nyíljon lehetőség. A Hydro Series H30-as vízhűtő blokkért 60 dollárt kér el a gyártó, de az egység használatához még szivattyúra, csövekre, hőleadó radiátorra is szükség van, ha nem rendelkezünk vízhűtő rendszerrel.


A második megoldás már a komolyabb tuning eredményekért hajtó overclockerek számára készült. A találó névvel ellátott Ice Series T30-as megoldás termo-elektromos módszerrel hűti a rendszert. Az úgynevezett Peltier elemmel ellátott megoldás lényege, hogy áram hatására a különleges lapka egyik oldala lehűl, míg a másik felmelegszik, így a hideg oldal segítségével hatékonyan hűthetőek a memória chipek. A meleg oldal hűtéséről egy külön vízhűtő blokk gondoskodik, gyakorlatilag így teljes a rendszer. A termo-elektromos hűtőrendszer TEC alrendszerből, vízhűtő blokkból, valamint egy különleges elektronikából áll, amely az érzékelők segítségével megpróbálja a hűtőteljesítményt szabályozni annak érdekében, hogy minimális páralecsapódás alakuljon ki. A TEC rendszer a Corsair közleménye szerint a környezeti hőmérsékletnél akár 20 Celsius fokkal alacsonyabb hőmérsékleten tartja a memória chipeket.


A különleges, Ice Series T30-as memóriahűtő 200 dolláros áron érhető el, de ehhez a megoldáshoz is kell egy komplett vízhűtő rendszer, hogy a Peltier elem meleg oldalát hatékonyan hűteni tudjuk. Egyszóval nem olcsó mulatság.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. yoman3d
2009.05.14. 19:53
VISSZA A HIRHEZ

erdekes ez a termo-elektromos hűtőrendszer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bszoke88
2009.05.14. 20:35
az, csak rossz a hatásfoka...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nano
2009.05.14. 22:12
No.1.!

Amit te írsz az a hűtőteljesítmény. Azért rossz hatásfokú, mert egy egységnyi energia elvezetéséhez úgy 15 egységnyi elektromos energia betáplálására van szükség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Movolif
2009.05.14. 23:25
meg más kérdés, hogy mit ér az egész, kb 2 százalékkal gyorsabb is lesz a gép, azt csak a hűtőrendszer egy laptop árát elviszi (+villanyszámla)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Vendég-Ven...
2009.05.15. 00:13
Amacs: Pl. a kompresszoros hűtés sokkal jobb hatásfokkal működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. smate1990
2009.05.15. 08:50
meg sokkal hangosabb is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vendég-Ven...
2009.05.15. 23:16
A hangerő nemigen érdekel egy olyan fanatikust, aki +2% teljesítményért képes kifizetni egy átlag gép árát. Igaz, őt a Peltier-elemes hűtés hatalmas fogyasztása sem érdekli. Csak hát a Peltier-vel az is a gond, hogy el kell vezetni azt a baromi sok hőt, amit maga a Peltier-elem termel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!