iPon Hírek

Különleges riboszómái miatt él olyan sokáig a vakondpatkány

Dátum | 2013. 10. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A csupasz vakondpatkány az utóbbi években a rák elleni gyógymódok kutatásának középpontjába került. A bizarr kinézetű állat ugyanis azon túl, hogy rendkívül hosszú ideig, akár harminc évig is elél, ami többszöröse a legtöbb ugyanilyen testalkatú rágcsáló élettartamának, a jelek szerint tökéletesen ellenáll a daganatos megbetegedéseknek – még erős karcinogének jelenlétében is. A Rochesteri Egyetem kutatói, Vera Gorbunova és Andrei Seluanov egy nyolcvan példányból álló vakondpatkány-populáción végzik vizsgálataikat évek óta, és több különlegességet is sikerült kideríteniük az állatokkal kapcsolatban. Pár hónappal ezelőtt megjelent tanulmányukban, amelyről mi is beszámoltunk, arról adtak hírt, hogy a vakondpatkányok fibroblasztjai egy hialuronsavban gazdag anyagot termelnek, amely egyfajta védőréteget képez a sejtek körül, megakadályozva azok kóros burjánzását. A pontos hatásmechanizmust egyelőre még nem sikerült felgöngyölíteni, de a szakértők azóta újabb érdekességet tártak fel a rágcsálókkal kapcsolatban: kiderült, hogy a vakondpatkányok riboszómái nagyon különlegesek.

A riboszómák minden élő organizmus sejtjeiben megtalálhatók és kulcsszerepet játszanak a fehérjeszintézisben, itt történik ugyanis a DNS-ről átíródott mRNS alapján az aminosavak sorba rendezése, azaz a transzláció. A Föld legtöbb többsejtű szervezetében a riboszómák két nagyobb darab RNS-ből állnak, a vakondpatkány riboszómái azonban kivételt jelentenek: ezekben ugyanis három RNS van. Amikor a kutatók először észlelték ezt az anomáliát, azt hitték, hogy valamiféle fejlődési rendellenességgel van dolguk, de hamarosan kiderült, hogy ez minden vakondpatkány riboszómára jellemző. A kutatók a következő lépésben megvizsgálták a különös riboszómák működését is, konkrétan arra voltak kíváncsiak, hogy más rágcsálókhoz képest mennyiben működik másképp a transzláció mechanizmusa a vakondpatkányokban. Hamar kiderült, hogy egyetlen egy jelentős különbség van: a vakondpatkányok riboszómái a háromszintű struktúrának köszönhetően jóval pontosabban dolgoznak, mint az egerek riboszómái. A vakondpatkányok sejtjeiben a transzláció során 4−40-szer kevesebb hiba fordul elő. Azt persze ebben az esetben sem tudni egyelőre, hogy ez pontosan hogyan is vezet a hosszú és rákmentes élethez, de a kutatók meggyőződése szerint a különleges struktúrájú riboszómáknak komoly szerepük lehet a dologban.

A szakértők azt is tudni vélik, hogy miért pont ebben a rácsálófajban fejlődtek ki a hosszú és egészséges életet biztosító mechanizmusok. A kopasz vakondpatkányok a föld alatt, rendkívül magas szinten szervezett kolóniákban élnek, így sokkal kisebb az esélye annak, hogy egy-egy egyed fiatalon elhalálozzon. Evolúciós szempontból tehát sokkal inkább megéri számukra olyan sejtszintű megoldásokba „befektetni”, amelyek az egészséges öregkort biztosítják, mint például egy házi egér számára, amelyet születése után egy éven belül jó eséllyel úgyis elpusztít valamilyen ragadozó. A kutatók a következő időkben azt vizsgálják majd, hogy a vakondpatkányokban fellelt megoldások egerek sejtjeibe is átvezethetők-e, és ott is megnyújtják-e az életet, illetve megakadályozzák a rákot.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Phantomstr...
2013.10.04. 17:37
Ezek érdekes eredmények, csak emberi alkalmazásuk nem lesz soha.
Amint valaki szóba hozná az emberi GMO-t, rögtön legalább 3 oldalról támadnák.
- Mindenféle Gattaca szerű vízióval és hogy a gazdasági elit genetikai elit is lesz.
- Aztán lenne bőven nácizás és eugenikára hivatkozás.
- A harmadik pedig vallási oldalról támadná, hogy isten munkájába avatkoznak.

Aztán ott tartunk majd, hogy többetér a vallásos hagyománytisztelet és az egyenlősdi, mint a hosszú és egészséges élet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mikej95
2013.10.04. 18:03
Előbb utóbb meg kell tenni az ilyesféle lépéseket, mert a mai egészségügy a tablettákkal életed végéig módszer(és üzletpolitika) nem vezet sok jóra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Enno
2013.10.05. 12:46
Lehet, de erről szól a fogyasztói társadalom. Ami kevés ráfordítással sok pénzt hoz nekik a konyhára. Aztán csak hagy " fogyjanak ".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Smooth44
2013.10.07. 14:17
Mondjuk nem értem (pláne ilyen mértékű túlnépesedés mellett), mi a fenének kellene erőltetni a hosszabb életciklust, vagy akár örökéletet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Phantomstr... Smoot...
2013.10.07. 14:30
Mivel a világ nem egységesen népesedik túl. A fejlett országok lakossága inkább elöregszik, a putriországokban nő erőn felül a népesség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror Smoot...
2013.10.07. 14:38
Mert a logikád alapján patkánytársadalommá válnánk, nagy populáció, alacsony élettartam, a civilizációs mutatók meg a bányabéka felé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Smooth44 Phant...
2013.10.08. 11:16
Ezzel nem megmagyaráztad, hanem engem igazoltál.

Ha a fejlett országok elöregszenek, akkor ott sincs értelme kitolni ezt az életciklust.

De a Föld szempontjából teljesen mindegy is, hogy mely rétegekben, kontinenseken, államokban van túlnépesedés. Több ember van a kelleténél és ezt még támogatjuk is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabiology7...
2013.10.13. 16:10
A kutatók találtak vmi. érdekeset, hát jó, hogy kutatják -mert megtehetik, mert megválaszolható kérdéseik vannak, mert kíváncsiak.

Méég bőven nem a humán alkalmazásokról van szó!

Sok mindent megtudhatnánk az öregedés mechanizmusáról, konkrétan hogyan oldja meg a természet hogy meghalhassunk.

És a téma már most ilyen izgalmas dilemmákat vet fel amikről írtatok.
-Tabletta vagy "védőoltás"; én a tabira szavaznék, azt le lehet tenni
-Mi történne, ha meghosszabbítanánk az élettartamot, mivé válna az alany, meddig működne, mi adná be a kulcsot, hogyan "módosulna" a tudata?-
-egy elöregedő társadalomban, (ahol még a nők aránya is nől) változik a politikai kérdések pl. háborúk megítélése. Az egykék karaktere is teljesen más, mint a kistesóké statisztikailag, márpedig ha a gyerekem 80 évig velem élne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!