iPon Hírek

Különleges szervtok segíthet a szívbetegeken

Dátum | 2014. 02. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Illinoisi Egyetem kutatói ultravékony, a szív formáját teljes mértékben követni képes tokot hoztak létre, amely flexibilis elektródák hálózatával van ellátva, így az élő szervre helyezve képes annak minden fontos adatát figyelemmel követni, a hőmérséklettől az elektromos aktivitásig. A John Rogers vezette kutatócsoport által kifejlesztett tok egyáltalán nem korlátozza a szív mozgásait, ugyanakkor annak minden rezdülését rögzíti. A projekt célja egy olyan rendszer létrehozása, amely képes a szív működésében jelentkező legkisebb anomáliák észlelésére is, így idejében jelezni tudja például egy szívroham közeledtét, és saját elektródáinak enyhe áramütéseivel akár meg is tudja előzni azt. Hasonló rendszerek a nyolcvanas évek óta léteznek, a kezdeti időkben azonban nem voltak túlságosan kifinomultak: egy nagyjából a szívnek megfelelő formájú szövetzokniba belevarrtak néhány nagyméretű elektródát. Ezek nem igazán tudtak felfeküdni a működő szerv felszínére, így túlságosan sok hasznos információval sem szolgálhattak. Az elmúlt évtizedek miniatürizálási törekvései, illetve a flexibilis elektronika fejlődése azonban sokat lendített a fejlesztésen. A folyamat a következőképpen működik: kutatók először is felvételeket készítenek az adott páciens szívéről, majd ezek alapján kinyomtatják a szerv három dimenziós modelljét. Az elektronikát ezen a modellen rakják össze, majd amikor a tok elkészült, lehántják a nyomtatott szívről, és ráhelyezik az igazi szervre. A tokot egy kicsit szűkebbre szabják a szív tényleges nagyságánál, így kiválóan felfekszik a szervre, ugyanakkor kellően rugalmas ahhoz, hogy ne akadályozza annak mozgását.
A tok apró, négyzetes egységei számos különböző szenzorból állnak össze: mérik a hőmérsékletet, a nyomást, a pH-t, az elektromos tevékenységet, és aprócska LED-ekkel is el vannak látva, amelyekkel például feszültségváltozásokra érzékeny festékeket lehet megvilágítani. Az érzékelőtömböket hajlékony, S-alakú vezetékek kötik össze, amelyek könnyedén nyúlnak meg és húzódnak össze a szív mozgásaihoz igazítva a hálózat alakját. A kutatócsoport eddig izolált, tehát a szervezetből kiemelt nyúlszíveken, illetve egy elhunyt szervdonor szívén tesztelte a rendszert. A szíveket közben mesterséges eszközökkel működtették, illetve folyamatosan változtatták azok különféle faktorait is, így tesztelni tudták, hogy valóban működőképesek-e a szenzorok. A jelek szerint igen, az elektródák a legkisebb ritmuszavarokat, illetve az egyéb változásokat is észlelték. Rogers szerint a fejlesztést rövidesen élő pácienseken is kipróbálhatják, az orvosok részéről legalábbis fokozott a várakozás. „Bár tudósként alapvetően konzervatív a hozzáállásunk, az orvosok véleménye is érthető, hiszen haldokló betegeik vannak” – mondja a szakértő. „Nagyon várnak minden olyan fejlesztést, amely segíthet a helyzeten.” Jelenleg a legnagyobb problémát a készülék önálló energiaellátásának, illetve a vezeték nélküli kommunikációnak a megoldása jelenti, hogy hosszú ideig a helyén maradhasson a tok. Rogers a későbbiekben olyan részekkel is szeretné kiegészíteni a rendszert, amelyek közbe is tudnak avatkozni, ha gond van a szívvel. A készülék azonban monitorozásra már jelenlegi formájában is jó lehet, és a gyógyászati hasznosításon kívül tudományos szempontból is érdekes, hiszen általa mindennél többet tudhatunk meg a szív működéséről.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Renhoek
2014.02.27. 16:42
Szép munka Valami piezoelektromos áramellátás kellene neki... és akkor nem kéne áramforrás sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2014.02.27. 16:49
A következő szint az amikor a tok már összehúzódni és elernyedni is képes lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. YellowFlas...
2014.02.27. 20:55
Rákötünk egy aksit, aztán újra is tud éleszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. raiden
2014.03.03. 03:50
Szerintem következő lépésként nem a tok fog tudni öszehúzodni, hanem a szív izmait fogja tudni stimulálni... tulajdonképpen jöhet majd a zombi-apokalipszis

Szia, Józsi vagyok, 67 éves, de már 4 éve megállt a szívem. Azóta a szívzacsi tart életben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!