iPon Hírek

Különleges, tuningolt GeForce-ok érkeznek

Dátum | 2011. 04. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A videokártyák piacán az elmúlt napok során hatalmas pörgésnek lehettünk szemtanúi: sorra mutatták be az egyes gyártók újabbnál újabb termékeiket és úgy tűnik, hogy a folyamatnak továbbra sincs vége. Ezúttal a Gigabyte GeForce GTX 580 Super Overclock modelljéről, valamint a PoV és a TGT által közösen elkészített, folyadékhűtő blokkal is ellátott, gyárilag megemelt órajelekkel érkező GeForce GTX 590-es videokártyáról hull le a lepel.

Gigabyte GeForce GTX 580 Super Overclock

A Gigabyte különleges videokártyáját először a CeBIT alkalmával csodálhattuk meg, ám a termék azóta sem került a boltok polcaira. Most viszont kiderült, hogy pontosan milyen specifikációkkal rendelkezik majd, ha egyszer végre elérhetővé válik a nagyközönség számára. A GV-N580SO-15I termékkóddal ellátott videokártya szörnyeteg a természetesen Gigabyte Ultra Durable VGA+ technológiájára alapoz, ami többek között annyit jelent, hogy a termék nyomtatott áramköri lapja (PCB) kétunciányi rezet tartalmaz.


A GF110-es GPU-val rendelkező termék 512 CUDA magot kínál, a GPU és az 1536 MB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memória között pedig szokás szerint most is 384-bites adatsín húzódik. A GPU 772 MHz helyett 855 MHz-en, a CUDA magok pedig 1544 MHz helyett immáron 1710 MHz-en ketyegnek. Természetesen a fedélzeti memória sem úszta meg órajel emelés nélkül: a GDDR5-ös memóriachipek 4008 MHz helyett 4,1 GHz-es effektív órajelen üzemelnek.


A videokártya egy egyedi hűtőt is kapott, ami WindForce 3X névre hallgat. Ez a megoldás hőkamrás alapokra építkezik, de ezen felül három hőcsövet, valamint három PWM támogatással ellátott légkeverőt is magába foglal. A PhysX, CUDA, 3DVision, DirectX 11 és háromutas SLI támogatással is ellátott termék két DVI és egy mini-HDMI videó kimenettel kerül a boltok polcaira. Az új videokártya hamarosan megjelenhet kereskedelmi forgalomban, de hogy ajánlott végfelhasználói ára pontosan hogyan alakul, az egyelőre rejtély.

Érkezik a PoV és a TGT harmadik tuningolt GeForce GTX 590-es videokártyája

A Point of View és a TGT együttműködésének gyümölcseként két tuningolt GeForce GTX 590-es videokártya már született, ám a két gyártó szakemberei úgy gondolták, hogy van még hely a piacon egy harmadik, folyadékhűtő blokkal is ellátott különlegesség számára.

A GTX 590 BEAST Edition egy egyslotos folyadékhűtő blokkal érkezik, amely teljes körű hűtést biztosít a videokártya számára. Az egyslotos hűtő ellenére a videokártya hátlapja, ahol a videó kivezetések is találhatóak, továbbra is két slotnyi helyet foglal el, de ez nem túl nagy meglepetés.


Az újdonság két darab GF110-es grafikus processzorral érkezik, amelyek összesen 1024 CUDA magot kínálnak. A GPU-k 2 x 384-bites adatsín segítségével kapcsolódnak a 3072 MB-nyi GDDR5-ös típusú fedélzeti memóriához. A gyártópáros a GPU esetében 607 MHz helyett 691 MHz-es órajelet alkalmazott, így a CUDA magok 1214 MHz helyett immáron 1382 MHz-en ketyegnek. A fedélzeti memória esetében a 3414 MHz-es effektív órajelet 3710 MHz-re tornázták fel, azaz összességében elég combos tuningot alkalmaztak a két GPU-val ellátott videokártya szörnyeteg esetében.

Maga a videokártya egyébként két darab nyolctűs PCIe tápcsatlakozó alkalmazását követeli meg a stabil működés érdekében. A termék DirectX 11-es, CUDA, PhysX, 3D Vision Surround és SLI támogatással egyaránt rendelkezik. A videó kimenetek között három darab DVI portot és egy HDMI csatlakozót találunk.

A Pov/TGT GeForce GTX 590 Beast Edition már előrendelhető, a termék ára 778 euró körül helyezkedik el.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. noPublicFG
2011.04.19. 10:33
pont ezt akartam írni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. atiboy67
2011.04.19. 11:33
Hát nem tudom gyerekek, engem a vízhűtéstől valahogy ver a víz Egy csöpp két csöpp
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. szabtam
2011.04.19. 11:37
engem az érdekelne, (de csak miután összeszedjük magunkat az előző pár, fergeteges, váratlan poéntól való szétszakadásunkból), hogy az 590 a tuning során hogyan fog viselkedni?
a tesztekből jól látható volt, hogy ekkor a driver-be(?) épített védelem leszabályoz, ami a fps-okban, bench pontokban jól tetten érhető volt.

itt ezt ki tudták iktatni? tehát szabadjára van engedve?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. szabtam
2011.04.19. 11:50
szerkeszteni nem tudom a hsz-t... (karbantartás, vagy mifene...)

tehát: az OCP-re gondoltam. az itt hogy dolgozik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Cukrosbacs...
2011.04.19. 11:52
"Egy csöpp két csöpp" magas feszültségű trafó olajat öntsetek a vízhűtőbe ha csöpög is nem gond nem vezeti az áramot legfeljebb foltot hagy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. atiboy67
2011.04.19. 11:54
"trafó olaj" Mindig tanul az ember thx.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. szabtam
2011.04.19. 12:28
ocsabi

megértettük, hogy megint poénos kedvedben vagy. ok, megvolt. mi sem offoljuk szét az esetleg téged érdeklő témákat, pl. hogy a raid-be kötött winyóid 20 MB/sec-cel többet írnak, meg hasonló...

engedd meg, hogy veled elentétben a téma minket érdekeljen, és az "on" hsz-ainkat átlássuk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. _DiEGO_
2011.04.19. 13:06
trafó-olaj nagyszerű dolog , több száz Amper sem okoz neki gondot , ezzel hűtik meg a nagy áramfelvételeket az olajhűtésű mágneskapcsolókban is, egy szem szikra ( ív ) nem mehet ki onnan , no meg a hűtés is tökéletes ott bizonyos időközönként lekell cserélni itt szinte örökös lenne - nem olcsó dolog az sem .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Meteorhead
2011.04.19. 14:16
Bár én se gondoltam volna korábban, de ocsabinak szeretném mondani, hogy vannak olyan helyek ahol lehet, vagy ad abszurdum kell is. Szokták kérdezni, hogy "minek kettő ilyen egy gépbe?!". Akkor inkább azt mondom, hogy kettőt nem éri meg egy gépbe rakni, de 8-16ot már talán.

HPC szegmensbe előfordul, hogy 256 videokártyából építenek klasztert, és ott centrális tud lenni, hogy 10%-ot emelj a kapacitáson új szekrények nélkül, ha a légkondi még elviszi.

Nem minden barbárság, ami megalomániának látszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jozsefm
2011.04.19. 16:55
Nem egészen értem ezeket a brutális hűtőket.A nemzetközi hírneves tesztoldalak ódákat zengtek róla mennyire hűvös és halk a referencia GTX590(ha már más egyéb erősséget nem lehetett hangsúlyozni),akkor most mégis mi értelme ezeknek, a ref.hűtésű modelleknél is drágábban, ugyanazon teljesítmény mellett?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. szabtam
2011.04.19. 18:04
józsef m.

"...ugyanazon teljesítmény mellett"

magasabb órajel, teljesítmény. így valszeg magasabb gpu fesz is hozzá.

és mit írnak a tesztoldalak. hagyjuk... egy ilyen jelegű kártya refhűtőjére senki ne mondja, hogy halk. semmihez képest sem.

lehet, hogy halkabb, mint egy 480-é, de a vízhűtés biztos halkabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jozsefm szabt...
2011.04.19. 18:53
Na éppen ez a dilemma másik része, hogy a múltkor arról írtak, megoldották a kezdeti driver problémákat( amelyek nem nyújtottak kielégítő védelmet a kártyának) Ez a módosítás pont arról szólt,hogy bármilyen teljesítmény növelésre tett user kísérletet az új driver azonnal megtorol, és még az alapórajeles teljesítménytől is visszább veszi a kártyát,megelőzve a szétrobbantható GPU-k jelenségét, egyszer és mindenkorra megnyugtató és végleges módon,egyben elvéve a kísérletezők kedvét is ,a próbálkozástól.

Akkor ez a védelem is megkerülhető!?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szabtam
2011.04.19. 19:37
nem vagyok benne biztos, de:

az ocp nevű eljárás valami olyasmi, hogy vannak a vga-n chip-ek, amik nem engedik, hogy a specifikációnál nagyobb teljesítményt vegyen fel a kártya. ez az ocp a driver-ből profilozható.

de gondolom, a gyártó dönti el, hogy mi a specifikáció, azaz, mi számít túlterhelésnek. ha eleve magasabban húzza meg a határt, akkor gondolom a védelem is később szabályoz le. és ezt megteheti, mert vízhűtés van.

így nem láttam összevetve sehol, csak több helyről olvasva próbáltam következtetni...

szerk:
ja, és újabb gpu-z már tudja tiltani az ocp-t, tehát így is kikerülhető...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. piter
2011.04.19. 19:43
Gondolom az overclock valami 15 rongy felarral kerul forgalomba!Tobbet nem bagyon er meg!Max ha tesznek hozza valami pluszt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uristen
2011.04.19. 20:11
590 -nel inkabb azt az otletet ertekelnem, ha odabiggyesztenenek meg egy 6 tus tapcsatit a ketto darab 8 tus melle, ez a ketto darab nyulc tus csatlakozo csak egy kis szellentes eme brutalis kartya szamara.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!