iPon Hírek

Különleges VAIO noteszgépeken dolgozik a Sony

Dátum | 2011. 03. 21.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Sony műhelyében két különleges noteszgép is készül, amelyek közül az egyik az Intel Thunderbolt technológiájának támogatásával próbálja majd felhívni magára a figyelmet, a másik pedig egy Chrome OS alapú megoldás lesz, amely Tegra 2 SoC köré épül.

Az Apple után a Sony is alkalmazza az Intel Thunderbolt technológiáját

A legfrissebb MacBook Pro noteszgépek érkezésekor, valamint egy picit később is ejtettünk néhány szót arról, hogy pontosan mire is képes az Intel Thunderbolt technológiája, amely 10 Gbps-os adatátviteli sebesség mellett zajló, kétirányú kapcsolatot biztosít az egyes eszközök között. Az eljárás - amelynek fejlesztése Light Peak néven zajlott - összesen két fontos technológiát egyesít, amelyek közül az egyik a PCI Express, míg a másik a DisplayPort szabvány. Előbbit szokás szerint most is adatátviteli és egyéb kommunikációs célokra lehet majd használni, míg utóbbinak köszönhetően ugyanazon a kábelen keresztül, amelyen adatforgalom is zajlik, videó folyamot, valamint akár nyolccsatornás audió folyamot is továbbíthatunk.


A Thunderbolt technológiát alkalmazó ultravékony Sony VAIO noteszgépről egyelőre csak keveset lehet tudni. Az már biztos, hogy az optikai meghajtó nélkül érkező, 1,13 Kg-os súlyú notebook Core i7-es sorozatú processzorral rendelkezik majd, az adattároló szerepét pedig egy SSD meghajtóra bízzák. Az Intel Wireless Display támogatással is felvértezett újdonsághoz egy különleges, többfunkciós dokkoló is jár majd, amely tartalmaz egy Radeon HD 6700M sorozatú, 1 GB-nyi fedélzeti memóriával ellátott mobil videó vezérlőt és egy Blu-ray meghajtót is. Utóbbi egység lehet egyszerű kombó meghajtó, de akár Blu-ray íróval is kérhetjük majd a dokkolót. Az eszközön a felsoroltak mellett lesznek USB portok és egy Ethernet port is, sőt, még HDMI, valamint D-Sub videó kimenetet is kínálni fog a különlegesség.

Az új VAIO noteszgép pontos típusjelzése egyelőre nem ismert, de az már tudható, hogy egyetlen akkumulátortöltéssel akár 16,5 órán át is képes lesz működni a rendszer. A Sony illetékesei egyelőre nem árulták el, hogy mikortól kezdve és pontosan mennyiért lehet majd megvásárolni a különleges VAIO noteszt. Reméljük, hamarosan a hiányzó információkról is lehull a lepel.

Jön egy Tegra 2-es, Chrome OS-t futtató noteszgép is

A Tunderbolt technológiával érkező különlegesség mellett egy Tegra 2 SoC egységgel ellátott notesz is feltűnik majd a Sony kínálatában, amelyen a Google várva várt Chrome OS operációs rendszere teljesít szolgálatot. Az új termék 11,6 hüvelykes képátlójú, 1366 x 768 pixeles natív felbontás mellett üzemelő kijelzővel érkezik. A már jól ismert Tegra 2 SoC mellett 1 GB-nyi rendszermemória és 16 GB-nyi eMMC tárterület is a felhasználók rendelkezésére áll. A WiFi támogatással is ellátott rendszerben elhelyezett akkumulátor egyetlen töltéssel 8 órás üzemidőt kínál majd az ARM alapú noteszgép számára.


A pletykák szerint a VAIO családba tartozó Chrome OS alapú konfiguráció Bluetooth és GPS támogatással is elérhető lesz, ám ez utóbbi két opció a készülék nyár folyamán történő megjelenésekor még nem lesz elérhető.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. polarx
2011.03.21. 14:43
A Chrome OS-ről lehet még hallani?! csoda. Tudtommal lehet nem is lesz Chrome vagy ha lesz is megszűnik majd hamar mert igazán nagy értelme nincs. Inkább vonnák egybe az androiddal aztán volna egy alapvetően online os de ha offline vagy is használható bizonyos funkciók (szövegszerkesztő ez az) ha meg online vagy tolna egy szinkront az online adatbázissal vagy hogy is akarják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!