iPon Hírek

Különleges X79-es alaplapok az ASUS-tól

Dátum | 2011. 10. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Három új alaplapról érkeztek friss információk, amelyek mind-mind az ASUS műhelyében készültek. A termékek között egy RoG (Republic of Gamers) sorozatú, egy TUF (The Ultimate Force) sorozatú, valamint egy "hagyományos", felsőkategóriás alaplapot találunk.

ASUS Rampage IV Extreme

Az első újdonság a RoG (Republic of Gamers – Játékosok Szövetsége) sorozatban foglal helyet. A jól felszerelt termék LGA-2011-es tokozással ellátott processzorokat fogad és mind az LGA-1366-os, mind pedig az LGA-2011-es processzorhűtők alkalmazását lehetővé teszi. Az X79-es lapkakészlet köré épülő alaplap aktív hűtéssel érkezik és felszereltség tekintetében bizony nem szégyenkezhet, de ez el is várható egy RoG sorozatú megoldástól.


Az alaplap erős digitális tápellátással érkezik, ami komolyabb feszültségemelést is lehetővé tesz az adott processzornál, természetesen Vdroop kontrollal együtt. A VRM áramkör elemeit hőcsővel összekötött hűtőbordák hűtik, amelyek az aktív hűtéssel ellátott X79-es PCH-val is kapcsolatban vannak. A rendszer négy darab DDR3-as memóriafoglalattal gazdálkodhat.

A Rampage IV Extreme négy darab PCI Express 3.0 x16-os bővítőhellyel érkezik, amelyek közül kettő teljes, x16-os módban is tud üzemelni. Négykártyás multi-GPU rendszer építésekor – legyen szó SLI, vagy akár CrossfireX alapú megoldásról – a négy PCI Express 3.0 x16-os slot egyenként x8-as sávszélességgel üzemel. A bővítőhelyek között találunk még egy PCI Express 2.0 x4-es portot, amely a PCH-hoz kapcsolódik, plusz egy PCI Express x1-es slotot is.


SATA 6 Gbps-os és SATA 3 Gbps-os portokból négyet-négyet kapunk, de rajtuk kívül az alaplap hátlapi kivezetései között egy eSATA és egy power-eSATA port is a kínálat részét képezi. USB 3.0-s portokból összesen nyolcat helyeztek el a terméken – ezek közül négy darab port formájában a hátlapon, további négy pedig kivezetés formájában az alaplapon található. Gigabites Ethernet vezérlőből ezúttal csak egy áll rendelkezésre. Az alaplap beépített Bluetooth vezérlőjének köszönhetően igénybe vehető a RoG-exkluzív RoG Connect szolgáltatás is, azaz Bluetooth-os okostelefonon keresztül tuningolhatjuk és monitorozhatjuk a rendszert. A gyártó mérnökei a termékhez ezúttal egy Realtek ALC898-as típusú, 8+2 csatornás HD audió vezérlőt használtak.


A Rampage IV Extreme esetében kifejezetten jó hír, hogy az LGA-1366-os CPU foglalatra tervezett hűtők használhatóak maradnak, hiszen így nem kell lecserélnünk a drága LGA-1366-os CPU folyadékhűtő blokkot, illetve az ugyancsak drága, felsőkategóriás LGA-1366-os processzorhűtőt sem hála az ASUS megoldásának. További jó hír, hogy a VRM áramkör fázisainak működéséről és az áramkör pillanatnyi hőmérsékletéről LED-es diagnosztikai rendszer tájékoztatja a felhasználókat, de ezeken kívül közvetlen feszültségellenőrző pontok is rendelkezésre állnak. A hatékony energiagazdálkodásról ezúttal is az EPU chip gondoskodik. Maga az alaplap redundáns BIOS-szal érkezik, azaz fizikailag két, külön tokozásban elhelyezkedő EEPROM chipre támaszkodik. A BIOS természetesen az ASUS RoG-exkluzív szolgáltatásokkal ellátott UEFI firmware-ére épül.

A zökkenőmentes tápellátásról a 24 tűs ATX és a szokásos 8 tűs, EPS szabványra épülő tápcsatlakozó mellett egy 4 tűs +12V-os CPU tápcsatlakozó, valamint egy hattűs PCI Express tápcsatlakozó is gondoskodik, azaz a stabilitás garantált.


Ha a fent említett extrák nem lennének elegek, a felhasználók megkapják még a Battlefield 3 Special Edition-t is, amely a Return to Karhand DLC-t is tartalmazza.

ASUS P9X79 Deluxe

A hagyományos ASUS alaplapok kínálatát erősíti a P9X79 Deluxe modell, amely a felsőkategóriás megoldások piacán próbál majd helytállni. Az LGA-2011-es processzorfoglalattal érkező, X79-es lapkakészlet köré épülő újdonság következő generációs EPU (Energy Processing Unit) és TPU (TurboV Processing Unit) chipekkel érkezik, amelyek együttesen a Dual Intelligent Processors III technológiát alkotják. A VRM áramkör a processzorfoglalat három oldalán helyezkedik el, minden egyes VRM tömb hűtését külön hűtőborda végzi. Az északi és a nyugati VRM hűtőbordák között hőcső húzódik, a déli hűtőborda pedig az X79-es PCH-val van hőcsöves összeköttetésben. Az LGA-2011-es processzorfoglalat nyolc darab DDR3-as memóriaslothoz csatlakozik, amelyekkel kiaknázhatóak a Sandy Bridge-E processzorokban található négycsatornás memóriavezérlőben rejlő lehetőségek. A memória VRM áramköre egyébként szintén Digi+ technológiát használ.


Az alaplapon elhelyezett hat bővítőhely között négy darab PCI Express x16-os slotot, valamint két darab PCI Express x1-es csatlakozót találunk. Az X79-es PCH jóvoltából SATA 3Gbps-os portokból négy, SATA 6 Gbps-os csatlakozókból pedig kettő áll rendelkezésre, de egy külső SATA vezérlőnek köszönhetően további két SATA 6Gbps-os portot is kapunk. USB 3.0-s portokból a hátlapon hat darab lapul, plusz az alaplapon kivezetés formájában további két USB 3.0-s portot is találunk. Az újdonság 8+2 csatornás HD audió vezérlővel, két darab Gigabites Ethernet vezérlővel és beépített Bluetooth vezérlővel kerül a boltok polcaira.


Az USB 3.0-s portokhoz természetesen jár a napokban bemutatott USB 3.0 Boost technológia, de ezen kívül az ASUS saját SSD gyorsítótárazó megoldását is megkapjuk, amely az Intel SRT technológiájához hasonlóan üzemel. A BT GO! 3.0 támogatás jóvoltából Bluetooth támogatással ellátott okostelefonon keresztül ellenőrizhetjük a rendszer különböző paramétereit, de ezzel együtt tuningra is van mód (órajel- és feszültségemelés). A friss termék az UEFI BIOS legújabb változatával érkezik.

Az alaplap nyomtatott áramköri lapját a gyártó egy olcsóbb modell, a P9X79 Pro elkészítésénél is felhasználja majd. Ez az alaplap szerényebb képességekkel érkezhet, a GbE vezérlők egyike hiányzik majd róla, kevesebb USB 3.0-s port áll rajta rendelkezésre és a hírek szerint ennél a modellnél a BT GO! 3.0-s szolgáltatás sem képezi majd a kínálat részét. A termékkel kapcsolatban további részletek később jelenhetnek meg.

Jön a TUF sorozat legújabb tagja, a Sabertooth X79 is

A felsőkategóriás megoldások közé szánt TUF Sabertooh X79 a fenti két alaplaphoz hasonlóan LGA-2011-es CPU foglalattal és X79-es lapkakészlettel érkezik. Ennél a modellnél a legfőbb szempont a megbízhatóság és a minél jobb strapabíróság.


A CPU Digi+ technológiát alkalmazó VRM áramköre a processzorfoglalat északi és nyugati oldalán lapul. A VRM áramkör komponenseit hűtőbordák hűtik: az északi oldal csak egy egyszerűbb hűtőbordát kapott, a nyugati oldalon azonban már egy komolyabb, 40 mm-es átmérőjű aktív ventilátorral kiegészített hűtő látható. Az X79-es PCH szintén aktív hűtést kapott.

Csak úgy, mint a fenti két alaplapnál, úgy a TUF Sabertooth X79 esetében is 8 darab DDR3-as memóriafoglalat áll rendelkezésre. Az alaplapon két darab PCI Express 3.0 x16-os slotot találunk, amelyek a processzor beépített PCI Express vezérlőjéhez kapcsolódnak, de rajtuk kívül egy PCI Express 2.0 x16-os és két PCI Epxress 2.0 x1-es slot is a kínálat részét képezi – utóbbiak az X79-es PCH-ra kapcsolódnak.


SATA portokból nyolcat kapunk: ezek közül négy darab SATA 3 Gbps-os és két darab SATA 6 Gbps-os az X79-es PCH-hoz kapcsolódik, míg a maradék két SATA 6 Gbps-os portot egy harmadik fél által gyártott SATA vezérlő biztosítja. A hátlapon két eSATA port is lapul, ezek power-eSATA típusúak.

Az alaplap a felsoroltakon kívül 8+2 csatornás HD audió vezérlővel, egy Gigabites Ethernet vezérlővel, USB 2.0-s portokkal, illetve FireWire porttal is rendelkezik. USB 3.0-s portokból négy darab a hátlapon, további kettő pedig kivezetés formájában az alaplapon található.

Az új alaplapok várható ajánlott végfelhasználói árai egyelőre sajnos nem ismertek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. hmisi
2011.10.26. 16:58
Szuper jók ezek, csak az aktív hűtések gagyin néznek ki. Tuti szükség van rá a rognál? A 2ik lap hűtője kénne a rogra is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. seresj
2011.10.26. 17:04
Sabertooth kéne ROG-okról valahogy mindig lefelejtik a PCI-e x1-et
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. uristen
2011.10.26. 18:04
1 darab PCI-E x1 van, bar azert meg minidig erdemes lenne legelore rakni (processzor mellol nezve), hogy elferjenek a videokartyak mogotte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. jozsefm
2011.10.26. 18:28
A Sabertooth aktív hűtése kissé túlzó, és halk sem igen lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. dlaccc
2011.10.26. 19:27
Te atyaég de brutál jól néz ki ez a Sabertooth X79
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Georg17
2011.10.26. 20:15
Hú a mindenit! Ezek nagyon jól néznek ki. Nagyon kíváncsi vagyok mit fog produkálni ez a platform.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. sensejke jozse...
2011.10.26. 20:20
Akkor ehhez mit szólsz?
Haverom kérdezte kell e nekem, de nincs rá szükségem. Az alaplap így is kb 30 fok körül jár. De a sabertooth hűtés tényleg túlzás!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. _DiEGO_
2011.10.26. 20:32
Sabertooth X79
Azok a kicsikis ventik elég hamar sírni fognak ... Amúgy jól eltalált a színhangulatvilága valóban, szép .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. irdatlanno...
2011.10.26. 21:20
Valami okádék a ST!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. szlordzs
2011.10.27. 00:09
ASUS Rampage IV Extreme
azt irtátok hogy 4db ddr3as memo megy bele, és a maradék 4 hely??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kockaharco... _DiEG...
2011.10.27. 00:27
Azok a kicsi ventik olyan 4-6 ezret forognak ugye?!!!
Volt egy asus lapom,amin annyit forgott, két év után nyöszörgött is.
De már most 6 éves és még mindig minden körülmény közt megy!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. seresj
2011.10.27. 07:20
Ha nem tetszik az aktiv hűtés rajta, akkor lekapid és veszel rá egy passzivat

Nekem a szinei miatt tetszik, meg a csatlakozók mennyisége
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Jan88
2011.10.27. 11:13
Videók a lapokról!

http://www.youtube.com/watch?v=hiL_Xx-fbJQ&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=iaxFixw6H-4&feature=player_embedded

Brutális mindegyik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MaximumGam...
2011.10.27. 16:26


Ilyen lesz nem ami a képen van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. piter
2011.10.27. 18:17
" A rendszer négy darab DDR3-as memóriafoglalattal gazdálkodhat."

Megszamoltam fontrol le es lentrol fel,de nekem 8-nak tunik az a negy!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jozsefm Maxim...
2011.10.27. 19:01
Egyel kevesebb, lehet lesz olyan is amin teljesen normál passzív hűtés van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zodiac83
2011.10.28. 10:09
Atyaég mi pénzért fogják ezeket árulni, ha már most is vannak 100 fölött Z68-as lapok?! Lesznek egyszerűbb példányok is vajon barátibb áron? Mondjuk egy P8Z68-V re hajazó, csak 8 RAM slottal, IGP kimenetekkel, és más X79-es finomságokkal. Ezekkel az a bajom, hogy az alsó PCI slot nekem sajnos alapfeltétel (szerk: de lehetőleg ne visítsanak rajta pici ventik). Viszont gondolkodás nélkül telepakolnám olcsó ramokkal a maradék slotokat.

@szlordzs:
Az Z68-as alaplap, azokon csak 4 slot van. Ezek X79-esek.
szerk: bocsi ezt csúnyán benéztem, az a maximus.

@MaximumGame2011:
Én nem látok különbséget a két kép között (azon kívül, hogy az egyik helyen fent van a proci foglalatvédője).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zodiac83
2011.10.28. 10:26
Na ülj le 1-es! Ebből már nem mászok ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zodiac83
2011.10.28. 10:26
Na ülj le 1-es! Ebből már nem mászok ki.

Na szóval örülnék egy mezei LGA-1155-ös 8 RAM slotos lapnak, de álmodik a nyomor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. piter
2011.10.29. 21:36
ocsabi es szerinted 8x4 az mennyi?Pont 32GB annyi amennyi kell!Akinek kell es szuksege van ra az megveszi!En pl 4x4-el vennem es ha lessz ra kesobb penzem es az arak is lejjebb mennek vennek meg 4-et!
Ennyire egyszeru!Es miert vennem meg mert van ra lehetoseg boviteni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!