iPon Hírek

Különös őssejtgyár működik a fogakban

Dátum | 2014. 08. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A biológiai fejlődéssel kapcsolatban a legtöbb esetben az a kép van előttünk, hogy az nagyrészt egyirányú: az őssejtekből specializálódott sejtek, például neuronok vagy gliasejtek képződnek, amelyek aztán ellátják a számukra kijelölt feladatokat. A stockholmi Karolinska Intézet kutatói ugyanakkor nemrégiben érdekes felfedezést tettek: a fogak belsejében ráakadtak egy különös sejtcsoportra, amelynek tagjai idegszöveti sejtekből őssejtekké alakulnak vissza. Az újonnan azonosított őssejtforrás új lendületet adhat a szervek és szövetek előállításával kísérletező projekteknek. Igor Adameyko vezető kutató elmondása szerint a nyilvánvaló fogászati alkalmazási lehetőségeken túl a megtalált őssejteket porc- és csontszövetek pótlására, regenerálására is használni lehet majd, és még ki tudja mi mindenre. A szakértők egy ideje már tisztában vannak azzal, hogy a fogak lágy, belső része, a fogbél vagy pulpa kis mennyiségben mezenchimális őssejteket tartalmaz, amelyekből a test számos különböző sejttípusa létrejöhet a csont- és porcsejtektől kezdve, az izmokon át, egészen az idegsejtekig. Arról azonban mostanáig nem volt fogalmuk a kutatóknak, hogy ezek a multipotens sejtek honnan származnak.
Adameyko azért kezdett bele a sejtek tanulmányozásába, mert úgy gondolta, hogy ha fejlődésük menetét felderíti, esetleg képes lehet azt a laborban lemásolni, és így az őssejtek előállításának egy új módszerét dolgozhatja ki. Kollégáival éppen ezért egerekben kezdte tanulmányozni a fog neuronjait körülvevő gliasejteket. A kísérletek során a kutatócsoport tagjai fluoreszcens címkékkel látták el a sejteket, és észrevették, hogy az idők során egyes gliasejtek elvándorolnak az idegsejtektől, és a fogak belseje felé kezdenek haladni. A fogbélbe érve aztán ezek a sejtek mezenchimális őssejtekké alakultak át, amelyekből később odontoblasztok képződtek, és dentint kezdtek gyártani. A kísérletet megelőzően a szakértők meg voltak győződve arról, hogy az idegrendszer sejtjei nem képesek őssejtekké alakulni, így igen meglepő volt ténylegesen megfigyelni egy ilyen folyamatot, mondja Adameyko. A tudományos közösség jelentős része úgy hitte, hogy természetes körülmények között egyik érett sejttípus nem tud egy másikká átalakulni, a gliasejtek azonban minden jel szerint képesek erre, folytatja a szakértő. Ha a kutatóknak sikerülne felderíteni, hogy milyen hatásra indul be a gliasejtek átalakulása, egy egészen újfajta őssejt-létrehozási módszert dolgozhatnának ki. „Rendkívül izgalmas felfedezésről van szó, amely ellentmond sok mindennek azzal kapcsolatban, amit a mesenchimális őssejtek eredetével kapcsolatban tudni véltünk” – mondja Ophir Klein, a Kaliforniai Egyetem fejlődésbiológusa. A szakértő ugyanakkor hozzátette, hogy mielőtt a korábbi elméleteket végleg leírnánk, az eredményeket más módszerekkel is meg kell erősíteni. Ha viszont valóban beigazolódik a felfedezés, és emberekben is hasonlóan működik a folyamat, az új őssejtforrás nélkülözhetetlenné válhat a regeneratív orvoslás jövőjében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. JokerPRO
2014.08.01. 08:18
Azért ez az emberi szervezet is tartogat még meglepetéseket a közeljövőben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nyerek01
2014.08.01. 09:19
Szerintem az egyetlen érdekes része az embernek az agya, a többi része átlagos, több ezer faj több millió egyedével azonos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gabesz7630
2014.08.01. 12:23
1.
Ja mint az a rejtozo inszalag amit a terdben talaltak cirka 2 eve.
De "tokeletes" szimulaciokat alkottak mar az emberi mozgasrol ugy, hogy azt nem vettek figylembe.
Es meg is mukododtt a dolog.
Akkor rohadtul hiteles lehetett.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. I.Jozsef83
2014.08.01. 15:04
Ahhoz , hogy pontosan tudjanak mindent - mérni , látni , feltérképezni , tapasztalni , statisztikázni stb ... egészséges embereken kellene kutakodni / boncolni / fúrni / faragni / metélni stb ... de ugye ki a a barom aki ebbe belemegy tök egészségesen ?
Senki nem ellensége magának ! Így maradnak a .... ( mindenki tudja) , de az nem az igazi .
Rengeteg mindent nem tudnak az ember "" működéséről . Sok mindentre már rájöttek , de sok minden még rejtély ... még ha nehezen is beismerhető .

gabesz7630

+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester gabes...
2014.08.01. 17:31
Láttad te hol helyezkednek el azok a szalagok és mekkorák? Mit tippelsz mennyire fájna ha elszakadnának? Jó eséllyel betudnád egy komolyabb rándulás miatti egyre múló fájdalomnak...
Tisztára úgy beszélsz róluk mintha mozgásképtelenné válnál ha elszakadnának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.01. 21:26
Az őssejtekhez képest gigantikus méretűek, mégsem találták....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester axe
2014.08.01. 22:12
Az egy dolog, de mivel olyan helyen van, nem is igazán találhatod meg csak úgy.

Mellesleg ő azért hozta fel mert kritizálta a szimulációkat. Persze mondhattam volna simán hogy akkor vajon egy epehólyag nélküli, vakbélműtött, és ínysorvadás miatt fogatlan embert vajon akkor lehetetlen e szimulálni, de nem mondtam mert orbitális köcsögség lett volna. Pont mint a kritika...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zuldker
2014.08.03. 12:40
Kb 15 évvel ezelőtt láttam a delta című tudományos tv-adásban (lehet még régebben volt) hogy dohánylevélből kifejlesztettek valami levet ami kb fél-egy évre teljesen megakadályozza a fog szuvasodását. Kérdezem én hol van ez ma ? Lehet a fogorvosoknak nem lenne érdeke? Meg a nyírfacukor is valami hasonló tulajdonsággal bír, bár más miatt( az eredeti nyírfa kéreg cukor ) . Na ennyit arról hogy majd a fogorvosok így meg úgy használják az új hatalmas felfedezéseket , lehet de 6 számjegyű lesz a kezelés ára....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.03. 15:58
Hát ja, pedig simán kimehetnének maguk leszedni ezeket a gyógynövényeket, fizetnék én nekik. Persze, érdekbeli különbség a zsé. "10 dolcsi" helyett 6 számjegy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!