iPon Hírek

Külső-belső megújuláson esett át a Play Music

Dátum | 2016. 11. 16.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google folyamatosan azon dolgozik, hogy a szolgáltatásai a lehető leghatékonyabb működésre legyenek felkészítve, ennek az elgondolásnak a nyomán került sor a Play Music megújulására is. A frissített zenestreaming szolgáltatás intuitívabb lett, letisztultabb a megjelenése és jobb ajánlórendszerrel lett felvértezve.
Mint általában a legtöbb zenei szolgáltatás, a Play Music is jobbára csak arra az információra támaszkodott eddig, amit önállóan be tudott szerezni a webes felületen vagy a hozzá kapcsolódó alkalmazáson belül. Tehát tudta figyelni, hogy mikre keresett a Play Music-on belül a fiók tulajdonosa vagy milyen zenéket hallgatott meg korábban, és ezekből indult ki, amikor véletlenszerű listát állított össze vagy újdonságokat próbált ajánlani. Ennek viszont mostantól vége. A Google a Play Music szolgáltatás működésének javítását szem előtt tartva itt is bevezeti a gépi tanulás és a kontextuális eljárások alkalmazását. Ezek a módszerek először a Google Now mögött jelentek meg, mostanra viszont már több helyen is sikeresen hasznosítja a keresőóriás, így igazából nem meglepő az, hogy a zenei részlegen is felbukkantak.
Akkor most már a felhasználók számára a lehető legjobb dallamok fogják követni egymást minden helyzetben? Nos, egyáltalán nem ilyen egyszerű a helyzet, a kontextuális ajánlónak a gépi tanulás révén rengeteg információra lesz szüksége annak érdekében, hogy a lehető legjobbat nyújtsa. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy folyamatosan javulni fog a rendszer felhasználva azokat a kisebb-nagyobb információkat, amit maguk az emberek generálnak a készülékek használata közben. Például a Play Music figyeli, hogy esős időben milyen típusú zenéket pakol a lejátszási listájára manuálisan a felhasználó, és legközelebb már ezt a tudásanyagot is alkalmazni fogja, mikor éppen „véletlenszerűen” összeállított zenelejátszás megy. Tudni fogja a rendszer mely időpontban szokott a felhasználó edzésre indulni, és ilyenkor a legjobb motivációs dallamok kerülnek előtérbe, a naplemente időpontjában pedig naplementével kapcsolatos zenék követhetik egymást – természetesen a kedvelt stílusokban. Minden bizonnyal a „Jó napom van” és egyéb egyvelegek is jelentős minőségjavuláson fognak átmenni a folyamatosan gyülekező információk révén. Ez a mostani tehát egy olyan rendszer, ami tanulni, fejlődni fog a lehető legjobb felhasználói élményre törekedve, és nagyon sok változó tényezőt fog figyelemmel kísérni.
Ez mind szép és jó, de ugyanakkor megvan a dolog árnyoldala is. Ahhoz, hogy ez úgy tudjon funkcionálni, ahogy azt a Google elképzeli, illetve ahogy a szakemberek szeretnék, bizony a felhasználó mindennapjaira nagyobb rálátást kell biztosítani a Play Music számára. Az embereknek ezentúl bele kell egyezniük a Play Music használatakor, hogy az esetleg olyan adatokat is szeretne kezelni, amit talán a tagok nem szívesen osztanának meg. Természetesen a Google mindent úgy oldott meg, hogy az információkkal ne lehessen visszaélni, de jól tudjuk, hogy a tökéletes biztonság igazából csak utópisztikus vágyálom. A Play Music a kontextuális rendszer működésekor ráteszi a kezét a lokációs adatokra, az aktivitással kapcsolatos információkra és akár más alkalmazások előzményeihez is hozzáférést nyerhet, így például a YouTube „megfigyelése” is egy kézenfekvő húzás lehet, és sokban segítheti a célok elérését.
A Play Music nyitóképernyője minden eddiginél személyhez szólóbb lett, és sallangmentesebb is, mint korábban volt. Ha az ember kedvenc előadójának megjelenik egy új albuma a Play Music-ban, arról azonnal értesülni fog, senki sem marad majd le semmiről sem a Google elmondása szerint. Ráadásul a szolgáltatás akkor sem fog leblokkolni, ha nincs hálózati kapcsolat valamilyen oknál fogva, ilyenkor szimplán az offline is elérhető zenék szólalnak majd meg a hangszórókból – ezek nem a klasszikus értelemben letöltve, hanem inkább gyorsítótárazva lesznek. A Google minden fontosabb platformon egyszerre indítja el a megújult Google Play Music-ot még ezen a héten. A változásokat tehát hamarosan mindenki tapasztalhatja majd az Android és az iOS operációs rendszert futtató okostelefonokon vagy táblagépeken, valamint a webes felület használatakor is. Világszerte 62 országot céloz a frissítésen átesett Play Music, szóval ilyen tekintetben sem lehet panasz a Google-re, rengeteg felhasználó részesülhet rövidesen az újításokból.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!