iPon Hírek

Kvantum-Google

Dátum | 2011. 12. 16.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A madridi Complutense University két kutatója olyan algoritmust írt, amely alapvetően változtathatja meg a világelső keresőmotor működését, mivel használata megtöri a weboldalak hálózati topológián alapuló hierarchiáját. A Google rendszerében ez a hierarchia, vagyis a PageRank, úgy működik, hogy egy oldal annál előrébb helyezkedik el a keresési eredmények között, minél népszerűbb, és minél több fontos írás mutat rá, tehát a idézők fontosságát, tekintélyét is figyelembe veszi. Giuseppe Paparo és Miguel Martín-Delgado ennek az algoritmusnak a kvantumváltozatát készítették el, és eredményeiket Google in a Quantum Network címen publikálták.


Az első dolog, amiben más az új algoritmus, a sebesség ugrásszerű növekedése volt. További jelentős eredmény, hogy a gyökéroldal kvantummódszerrel mind fagráf, mind irányított gráf esetében előrébb sorolódott a keresés során, mint a hagyományos algoritmussal.


A kvantumhálók gyakorlati alkalmazása még gyerekcipőben jár, ám sokan úgy vélik, hogy ez lesz a jövő útja az internet rendszerében is. Ez a módszer is egy lépés lehet ebbe az irányba. A szerzők hangsúlyozzák, hogy nem a Google algoritmusa ellenében kívánnak fellépni, hanem inkább fejleszteni akarták a PageRank-ot a kvantumváltozat létrehozásával. Céljuk egy keresőmotor létrehozása volt arra az időszakra, amikor kvantumhálóként működő internet már van, de kvantumszámítógépek még nincsenek használatban.

A kutatók követező lépése a módszer további fejlesztése lesz, hogy az nagyobb méretű hálózatok, végső célként a világháló-méretek esetében is működőképes legyen.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. rootshaper
2011.12.16. 18:05
ooo dafuq? DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller
2011.12.16. 18:45
ennek mi köze a kvantumokhoz?

(a kvantum szó jelentése egység, innen kapta a nevét a kvantummechanika, mert megtalálták a hőnek vagy magának az energiának az egységét)

Esetleg a kvantummechanika leírásához szükséges matematikához van köze?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. morgyi
2011.12.17. 10:08
Az elektromágneses sugárzásnál fedezték fel először hogy kvantált, az energia úgymond kis "csomagokban" érkezik, és ezek az egységek a foton energiájával egyenlők.

Amúgy az egésznek a kvantummechanikához van köze, és a kvantum összefonódáson alapul, ezekben a rendszerekben nem bitekben, hanem kvantumbitekben tárolják az adatot, ami kettő helyett négy állapotot vehet fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Jools
2011.12.17. 21:30
Mikrobi: történelmi pillanat, magamat linkelem, remélem ez valamelyest segíti a megértést

http://ipon.hu/hir/kvantumhalozat_a_gyakorlatban/18498
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Jools
2011.12.17. 22:51
Azt is csak most linkeltem be, hogy egyértelműbb legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!