iPon Hírek

Kvantumakkukat terveznek Illinois-ban

Dátum | 2010. 01. 04.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Rendkívüli ugrást ígér az akkuk fejlesztésében az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem egy új, ún. digitális kvantumakku révén - bár egyelőre még csak az elméleti alapoknál tartanak.


Úgy tűnik azonban, hogy meglehetősen biztosak a dolgukban - vagyis abban, hogy többmilliárd nanoléptékű kondenzátor, valamint különleges kvantumeffektusok atomi szintű alkalmazásával a jelenlegi lítium-ion akkuk legjobbjainak kapacitását is megduplázhatják - vagy, legjobb esetben akár meg is tízszerezhetik.

Hagyományos kondenzátorok esetében már pusztán a makrolépték miatt is veszendőbe megy a tárolt energia egy jelentősnek mondható része. A kvantumakkuk esetében azonban az összehasonlíthatatlanul kisebb lépték miatt a pazarlás mértéke is sokkal csekélyebb.

Külön pozitívuma az elképzelésnek, hogy a tervezett kvantumakkuk gyártása igen olcsón megoldható már a jelenlegi litográfiás eljárásokkal is. Becsléseik szerint már egy éven belül elkészülhet az első prototípus, amennyiben a DARPA-tól megkapják a kérvényezett támogatásukat. Mi több, még adattárolási alkalmazási lehetőséget is látnak a technikában, bár ezt az oldalát egyelőre nem fejtették ki bővebben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. P100
2010.01.04. 15:40
Valljuk be őszintén, hogy a notebookok jelenlegi 1,5-5 órás akku üzemideje nevetségesen kevés, amire 10-15 év múlva körülbelül úgy fognak nézni, mint most ma mi az első számítógépek pár KB-os tárolókapacitására.

Szurkolok az Illinois egyetemnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dlaccc
2010.01.04. 17:55
Átjelentkezek oda mindjárt Reméljük nemsoká lesz kézzel fogható eredményük
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. GabenIpon
2010.01.05. 09:50
maghasadásos reaktor kéne a gépekbe max ha tönkremegy látsz egy baszottnagy gombát a szomszédban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!