iPon Hírek

Lábakat növesztő halakat hoztak létre

Dátum | 2012. 12. 13.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A genetikusok régóta kutatják, hogy milyen rejtélyes evolúciós lépés vezetett a lábak megjelenéséhez az első szárazföldi gerincesek őseinél. Ez az a változás, amely lehetővé tette, hogy az élet nagyjából 300 millió éve megkezdje terjedését a vizes élőhelyeken kívül is, vagyis a szilárd felszínen és a levegőben. A téma kutatói nemrég valódi áttörést értek el: a spanyolországi Pablo de Olavide Egyetem tudósainak sikerült genetikailag úgy módosítaniuk néhány halembriót, hogy azok lábakat növesztettek.

A változás kulcsát a HOXD13 elnevezésű géncsoport jelenti, amely a többsejtű szervezetek morfogenezisét meghatározó utasításokat kódolja. Más szavakkal: ez dönti el, hogy milyen formájú lesz a testünk, az ujjaink alakjától és számától kezdve addig, hogy lábat vagy uszonyt növesztünk. Ha ezen régió génjei sérülnek, az komoly problémákat okoz a végtagfejlődésben.


Másrészről viszont a kutatók rájöttek, hogy ugyanezen gének túlzott kifejeződése korábban nem létező végtagok kifejlődéshez vezethet. A Developmental Cell oldalain megjelent tanulmányukban ennek módját írják le a spanyol szakértők, akik a HOXD13 gén transzkripciójának fokozása révén elérték, hogy a kísérletben használt zebradánió-embriók uszony helyett végtagokat növesszenek. A gén korábbinál jelentősebb mértékű kifejeződésének hatására a proliferáció fokozódott, a porcszövetek gyarapodni kezdek, az uszonyredő fejlődése pedig visszaszorult, mondják a kutatók.

Vagyis a génmanipuláció hatására a halak a négylábúak (kétéltűek, hüllők, madarak és emlősök) végtagjaihoz hasonló nyúlványokat kezdtek növeszteni, amelyek leginkább a bojtosúszós halak izmokat és csontokat is tartalmazó uszonyaira emlékeztetnek. És mint köztudott, ezen állatcsoport közeli rokonai közt kereshetjük a szárazföldi gerincesek ősét.

A szakértők úgy vélik, hogy a végtagok kifejlődése az evolúció során annak köszönhető, hogy egy mutáció eredményeként a HOXD13 elkezdett „túlműködni” egyes halakban, ami egyre összetettebb uszonyok, majd lábak kialakulásához vezetett.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. kiskoller
2012.12.13. 17:37
Adásunkat megszakítjuk és a Pablo de Olavide laboratúriumából tudósítunk ahonnan pár órája egy lábakkal rendelkező cápa szökött el més megevett 3 embert meg egy adag KFC-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. David_King
2012.12.13. 17:45
hahahaah!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szefmester
2012.12.13. 18:38
hehhh....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. I.Jozsef83
2012.12.13. 23:30
Keviiiin , hol van az aranyhalam ? Hát anya képzeld, jövök haza és látom ám hogy kedvenced mászik ki az akváriumból ... úgy megijedtem , hogy földbegyökerezett a lábam , mire felocsúdtam látom hogy az ablak felé repül és elszállt ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 7ep3s
2012.12.14. 10:31
Cápaember!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Veisinger
2012.12.17. 14:33
Most végülis akkor létrehoztak egy állatot akinek lába van meg kopoltyúja... marha jó lehet hogy úszni nem tud,de levegőt venni pedig csak a vízben képes,ezért sétál az állat a tó mélyén..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!