iPon Hírek

Laborban növesztett izmot ültettek be egy egérbe

Dátum | 2014. 04. 01.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ahhoz, hogy a kutatók tényleg használható izomszövetet tudjanak létrehozni a laborban, nem elég a sejtek megfelelő struktúrában való egymásra építése. A kész izomnak képesnek kell lennie arra, hogy erősebbé váljon, regenerálódjon, és ha beültetik az élő szervezetbe, engedelmeskedjen a kapott utasításoknak. A tudomány jelenleg még nem tart ezen a szinten, a PNAS oldalain azonban a napokban megjelent egy tanulmány, amely egy lépéssel közelebb hozza az áhított célt. A Duke kutatói ugyanis olyan egérizmot hoztak létre, amely erejében felveszi a versenyt a természetes izmokkal, és a sérülés esetén képes a gyógyulásra is.
A laborban növesztett izom
A kutatók egy zselatinhoz hasonló hidrogél mátrixba keverték bele egy újszülött egér progenitor sejtjeit. Ezek olyan sejtek, amelyek számos különféle szövet építőelemeivé fejlődhetnek tovább, az őssejtekre jellemző végtelen számú osztódásra való képességüket azonban már elvesztették. A keveréket apró hengeres formákba adagolták, majd két hétig ezekben növesztették. A sejtek ez idő alatt megfelelő struktúrába rendeződve erős izomrostokat kezdtek létrehozni. A végeredmény tízszer erősebbnek bizonyult, mint bármilyen eddigi izomnövesztési próbálkozás, mondja Nenad Bursac, a kutatás résztvevője.
A kobraméreg hatásai és a gyógyulás
A szövet regenerálódó képességét úgy tesztelték, hogy kobramérget fecskendeztek a sejtek közé. A méreg alig 30 perc alatt szétszaggatja az izommembránokat, Bursac elmondása szerint azonban a laborban növesztett izom még ebből a súlyos állapotból is képes volt tökéletesen meggyógyulni. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a progenitor sejtek egy része megőrizte eredeti állapotát, és a mérgezést követően akcióba lendült a károk kijavítására. A következő lépésben a szakértők egy élő egér hátába ültették be az izmot, amelyet egy átlátszó anyagból készült kis lappal fedtek le, így az „ablakocskán” át folyamatosan figyelemmel tudták kísérni a szövet állapotát. A rágcsáló két hét elteltével hajszálereket kezdett növeszteni az új izom környékén, amelyek aztán lassan benyomultak a szövetbe, bevonva azt a vérkeringés rendszerébe.
Így épül ki a hajszálerek rendszere
A beültetett izmot irányítani sajnos még nem lehet, mivel a kutatók egyelőre nem tudják azt rákapcsolni az állat idegrendszerére. A szakértők továbbá emberi progenitor sejtekből is megpróbáltak hasonló módon izomrostokat létrehozni, a végeredmény azonban közel sem lett olyan erős, mint a rágcsáló sejtjeiből előállított izom. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy ennek mi lehet az oka, az eredmény azonban mindenképpen figyelemre méltó. Ha sikerülne emberi izomszövetet létrehozni laborkörülmények között, az még idegek nélkül is nagyon nagy eredmény lenne, hiszen számtalan hatóanyagot lehetne tesztelni a mesterséges eszközökkel épített szöveten, biztonságosabbá téve ezzel a gyógyszerek emberi kipróbálását.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. SoulEater7...
2014.04.01. 20:19
Így már értem a CoD sorozatot.
Visszagyógyulsz
Már látom a terminátorokat a jövőben, akárcsak Syndicate-ben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!