iPon Hírek

Laptophűtés ventilátorzaj nélkül

Dátum | 2007. 09. 24.
Szerző | Gabriel
Csoport | NOTEBOOK

Az idei IDF egyik legérdekesebb fejlesztése az itt bemutatásra kerülő fedél-alapú laptophűtési technika a Compal-től, amely a képernyő hátoldalát használja hőleadó felületként.

A hagyományos laptopok esetében a CPU hőjét - csövek közvetítésével - egy ventilátor szívja el és fújja ki nagy sebességgel a hűtőbordán. Ahogy azonban a laptopok egyre vékonyabbá és forróbbá válnak, úgy lesz a légáramlás is egyre gyorsabb, a hőbordák egyre kevésbé hatékonyak, a zaj egyre hangosabb, a fokozódó áramfogyasztás miatt pedig az akkumulátor-élettartam is egyre rövidebb.

A Compal ezért egy teljesen új megközelítést választott: a hőt a laptop képernyőjének hátoldalán található terjedelmes alumínium- vagy szénlemezbe vezetik, ami kívülről teljesen szokványosnak látszik, viszont teljes igénybevétel esetén valóban felmelegszik. Mivel a hőt a csuklópánton vezetik át, így annak maximálisan megbízhatónak és hőállónak kell lennie. Nem csekély a technikai kihívás, de a Compal ezek szerint sikeresen megoldotta.

Ezzel a hűtési technikával egy 17W-os CPU teljes hője eloszlatható, ami így nagyjából a felét teszi ki egy csúcstechnikájú 35W-os mobil CPU-chip abszolút csúcsjáratású fogyasztásának. A TDP tanúsága szerint azonban normál igénybevétel esetén a CPU soha nem éri el a maximális fogyasztást - amiből pedig az következik, hogy ezzel a hűtési eljárással akár teljes egészében is nélkülözhetővé válhatnak a belső ventilátorok. Szükség esetén természetesen lehet használni egy támogató-ventillátort, de ha a 17W-os határ alatt tartjuk a fogyasztást, akkor tökéletesen zárt laptopunk is lehet, ami a belső porosodásnak is hatékonyan elejét veszi.

A képernyő elvileg 50 fokot bír ki maximum. A két mintapéldány, amit a Compal az IDF alkalmával bemutatott, csak közepesen volt meleg. A technika következő nemzedékénél a Compal konvekció-alapú hűtést is alkalmaz majd. Ahelyett, hogy szigetelő műanyaggal látná el a hőlemezt, elhelyez majd egy nyílást a fedlap és a lemez közé, ami így lefelé és fölfelé is tud majd szellőzni; amikor a laptop működik, a hőáramlatok alulról beszívják a hideg levegőt, a meleget pedig felül fújják ki. Az eredmény egy teljesen ingyenes légkondicionáló-rendszer plusz egy szigetelő levegőnyílás a fedélhez.

A nagyüzemi használat szintjére ugyan még nem jutott el ez a technika, de már csak néhány apróbb módosítás, tesztelés és igazolás választja el ettől. A lehetőségei mindenesetre rendkívül ígéretesek - egészen új távlatokat nyithat a laptopok energiahatékonysága, megbízhatósága, tisztasága, mind kisebb mérete, és természetesen hűvössége terén.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.09.24. 11:08
Az idei IDF egyik legérdekesebb fejlesztése az itt bemutatásra kerülő fedél-alapú laptophűtési technika a Compal-től, amely a képernyő hátoldalát használja hőleadó ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!