iPon Hírek

Laptopot kapnak a hazai általános iskolások

Dátum | 2009. 08. 04.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Több mint 3 000 darab Intel Classmate PC-vel indul az új tanév, a HEFOP 3.

1.

3/B pályázaton nyertes intézmények számára. Az Albacomp által forgalmazott diáklaptopot és a hozzá kapcsolódó oktatási módszertant Közép-Kelet-Európában Magyarországon vezetik be elsőként az oktatásban. Az Albacomp és az Intel szerint ez hatalmas áttörés a magyar oktatásban, hiszen több mint száz intézmény kezdi a tanévet a Classmate PC-vel, ezzel nemzetközileg elfogadott oktatási platformot biztosítva diákjainak. Az Intel és a magyar kormány képviselői még 2007 végén írtak alá szándéknyilatkozatot arról, hogy az Intel World Ahead program egyes oktatási projektjeit Magyarországon is kipróbálják. Ennek keretében a Classmate PC-t eddig két budapesti iskolában használták, az itt és a nemzetközi képzésben megszerzett know-how-t akkreditált továbbképzéseken tudják majd elsajátítani a tanárok.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. polarx
2009.08.04. 12:28
VISSZA A HIRHEZ

És mégis minek egy 3.ikosnak laptop? bezzeg a mi időnkbe őrültünk ha gépet láttunk.. hülye tekivel kellett foglalkozni, néha játszottunk wolfeinsteinnel doom-al meg hát ugye a dos.. ezek meg?!.. pff
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. iker222
2009.08.04. 12:31
szégyen hogy erre van pénz, az ország fellendítésére meg nincs...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. polarx
2009.08.04. 12:35
hát azért ez a téma megint más kérdés.. mert ez pályázat.. EU ad rá pénzt valószínűleg.. nem pedig a magyar kormány. szóval azért ne ezt feszegessük. tény hogy máshogy kéne csinálni azt amit csinálnak vagy próbálkoznak de nem sok köze van szerintem a 2-nek egymáshoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. hexisoft
2009.08.04. 12:41
Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz....abszolút felesleges. Polarx, csak aztán nehogy rajtunk verje le a kormány aki azt mondja hogy EU parancsra veszik el a lóvét
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. byzzah
2009.08.04. 13:01
szerintem ebből semmi de semmi nem lesz. majd pont ezt a pénzt nem nyúlják le. figyú: nálunk is volt ilyen (erdélyben), lesz lesz lesz, aztán nem lett semmi, csak pár gazdagabb politikus
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. polarx
2009.08.04. 13:04
hát lehet nem 3-adikosoknak de akkor is fölösleges.. amúgy igen kitelik tőlük hogy rajtunk huzzák le az egészet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. szedy
2009.08.04. 13:37
Na elmehetnek a jó édes *****. Minek egy általános iskolásnak laptop?
Főiskolások/egyetemisták akik tényleg használni is tudnák tanulásra azok meg még fizessenek is tandíjért mi? Ez a kemény...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Bxkleg
2009.08.04. 13:38
Állítólag több százezer gyerek él az országban jóval a szegénységi küszöb alatt, rengeteg iskolában telente alig van lóvé a fűtésre de ilyen meg digitáblás projektekre van pénz. Egyébként fogadok hgy a gépeket a piaci árnál 300%al fogják drágábban beszerezni,csak hogy meglegyen a "tisztességes" nyereség valamelyik havernak. Egyébként ami az EUtól van az sincs ingyen, megfizetünk(megfizettünk) mi mindenért, kamatostul...
A kisdiákoknak nem ilyesmire van szüksége hanem arra hogy egyáltalán eljárjanak az iskolába(épp ez a gond az igazán szegény és elmaradott családokkal hogy nem járatják a gyereket oda se), türelmes, a szakmájukat értő, megfizetett és megbecsült pedagógusokra, rendes tananyagra, és egy nem omladozó iskolára a lakhely közelében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. byzzah
2009.08.04. 14:00
Tényleg azt hiszitek lesz belőle valami is a hírverésen kívűl?

ugyanmár, mondom én nektek itt nálunk ugyanazt már lefolytatták mint nálatok, digitábla amit a franc sem használ (ahol meg használnák, ott a forgalmazó cég elfelejtette felinstalálni a gépekre - az informatikusok meg annyira nem értenek hozzá, hogy a másik gépről a drivereket átrakják.. m1)

aztán laptopprojekt... mi is azt hittük lesz belőle valami, szeptemberben volt a hírverés, aztán pénzhiány és elmehetünk a francba
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. polarx
2009.08.04. 14:16
hát a mi sulinkba kb 6-7 aktív tábla van abból 5 használva a is van rendszeresen úgy ahogy kell. a maradék 2-nek nem volt hely terembe az csak van mert nyerte az iskola.. annyi ész már nincs hogy áron alul eladják és újítsanak valamit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. oldone
2009.08.04. 14:19
Hát igen, ez a szép új centralizált világ... Mivel most ugye a demokrácia korát vagy mit éljük, mindenki azt tesz - elvileg - a törvényes kereteken belül - amit akar. És annyi a lehetőség! És egy csomó dolog ingyen van! Mer Állam bácsi aggya! Meg az EU aggya! Hát szuper... Ki az, aki így gondolja, hova küldjük a TV-stábot, amelyik Matiz bácsinál meg az Ojjektumnál is járt?!? Emberek, nehogy má éntőlem halljátok először, hogy a világon semmi sincs ingyen? A mi adónkból telik erre is, és ha valaki azt mondja, hogy nem is, mert a nagyvállalatok jótékonyak, vagy az ő iparűzési adójukból, akkor mondja meg azt is, hallott-e már olyat, hogy egy vállalat ezeket nem terheli át a fogyasztóra?!? Mer én nem. Persze megin más, ha a gov. az arányokkal igyekszik jáccani, és a szerencsejátékból, dohány és alkohol cikkek jövedéki adójából teremti meg rá a pénzt... Persze ez utóbbit sem feltétlenül jónak tekinteni, mert ugyebár van az a - z elképzelt ?!? - sztori, miszerint egy bizonyos észak-amerikai titkosszolgálat drogüzletekkel finanszírozta a - z országot mentő ?!? - tevékenységét...
jujj, de messzire kanyarodtam...
Persze, nem vitatom, hogy ez az egész jó is lehet, hisz vannak családok, akik 20 000 Ft-ot se engedhetnek meg maguknak egy nyomorult PC-re, így a gyerekeik jelentős hátrányt szenvednek.
...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Konkii
2009.08.04. 14:21
Ahelyett, hogy egyetimistáknak vagy gimnazistáknak adnák a tanulmányi eredményeikért...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. HULK
2009.08.04. 15:17
Azért szerintem ez nem igazság. Miért kapjanak a kölkök laptopot, amikor nekem sem vett senki. Most lehet fikázni, hogy, de miért sajnálom tőlük.
Amelyik család 20 ezret sem engedhetnek meg magának, azoknak mi a francnak pc? Ennyi erővel nagy mamámnak is lehetne adni, de szegény azt sem tudja, hogy hol kell bekapcsolni. Az a család lehet, hogy vágná hol a bekapcsoló gomb, de számukra nem lenne a gépnek értelme. Mert ha gépre nem tellik, akkor logikus, hogy netre sem fog nekik, hogy onnan tájékozódjanak vagy éppen tanuljanak (vagy majd azt is fizetik az adómból? "igen az adómból, ugyanis az állam az adómból gazdálkodik részben, sőt az EU is bármennyire is furcsa ez egyeseknek).
Ha pedig nincs net, akkor értelmét veszti az egész, mert max passziánszozni tud.
Házit megint hiába írná meg rajta a kölök, mert hogy mutatja meg a tanárnak? Ugyanis hogyha nincs pénz gépre, akkor nem lesz pénz pendrivra sem, illetve más adathordozóra.
Ha pedig van pénze a családnak, akkor meg vegye meg nekik a szölő, ha tényleg olyan nagyon szükség van rá.

A másik pedig itt írtatok a szegénységi küszöb alatt élő gyerekekről.
Azoknak meg még áram is úgy van, hogy lopják (tisztelet a kivételnek).
Illetve aki még nem találkozott a "szegénységi küszöb" alatt élő emberekkel az örülhet is neki, ugyanis azok álltalában a kishazánk büszke kisebbségét jelenti, akik amúgy is az unokatesóktól várják a következő gyerekeiket, amelyik megint lehet, hogy debil lesz és nekik aztán notebook maximum arra kell, hogy a Tesco parkolóban megkérdezzék, hogy nincs e szükségem egy ilyen csúcs gépre.

Remélem senkit nem sértettem meg, de jelen magyar állás szerint hazánkban sok mindenre szükség van, de erre pont nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.08.04. 22:29
Átkos 40-be sok mindent nem kaptak a gyerkőcök, ilyen mint banán is kuriózum volt egy időbe, akkor te se adsz a kölyköknek banánt?
Ez egy fejlődés, 10 éve a mobil se volt bevett, már elég elterjedt volt, de nem mindenkinem volt min 1-3 db mint napjainkban, sőt iskolába is teljesen alapvető dolog, nekem nem volt közép iskolába se mobilom, most már furcsa, de akkor még eszembe se jutott egyszerűen, ma meg már, teljesen alap dolog, már szerintem általános iskolában is, nem hogy középiskolában ...

"Amelyik család 20 ezret sem engedhetnek meg magának, azoknak mi a francnak pc?"
Ez jogos, de nyilván akkor nem ők a megcélzott vásárlói réteg.

"Ennyi erővel nagy mamámnak is lehetne adni, de szegény azt sem tudja, hogy hol kell bekapcsolni."
Lehet neki, vannak akik fogékonyabbak az ilyesmire és öreg koruk ellenére is megtanulják használni.

"Az a család lehet, hogy vágná hol a bekapcsoló gomb, de számukra nem lenne a gépnek értelme."
Miért ne lenne értelme? Ma már bármit megtalálsz a neten, sok hasznos dolog van, még szórakozásra is jó (vicces videók vagy akármi, mondjuk zenehallgatás)

"Mert ha gépre nem tellik, akkor logikus, hogy netre sem fog nekik, hogy onnan tájékozódjanak vagy éppen tanuljanak (vagy majd azt is fizetik az adómból? "igen az adómból, ugyanis az állam az adómból gazdálkodik részben, sőt az EU is bármennyire is furcsa ez egyeseknek). "
Nem feltétlenül, mivel van ahol nagyon olcsón is lehet internetre előfizetni. Lehet, hogy hátrányos helyzetű családoknak a te adódból fizetik, nem kizárt. Az EU nem közvetlenül a te adódból gazdálkodik, hanem a tagállamok befizetéseiből, persze az államunk a te adódból fizeti ezt is, ha ennyire fáj akkor pályázz uniós forrásokra, akkor visszajön egy része a zsebedbe.

"Házit megint hiába írná meg rajta a kölök, mert hogy mutatja meg a tanárnak? Ugyanis hogyha nincs pénz gépre, akkor nem lesz pénz pendrivra sem, illetve más adathordozóra. "
Mailbe elküldi, ha más nem leugrik a könyvtárba ahol a jó lelkű néni ingyen engedi netezni (netán hátrányos helyzetből adódóan alanyi jogon napi szinten netezhet bizonyos ideig az önkormányzat támogatásával), pendrive meg nevetségesen olcsó, 1,5k Ft-ot azért ki lehet spórolni, ha meg annyira szegények, hogy ennyit se tudnak spórolni, akkor nincs miről beszélni, ilyeneknél lehet villany sincs a házban, mivel tartozás miatt kikötötték stb, ez esetben kár ilyenről beszélni, ez az a réteg aki maximum fotón látott számítógépet és valami megmagyarázhatatlan dolognak tartják.

Kisebbséget hagyjuk, jó részüknek eszükben sincs még minimálisan se szocializálódni, ők egy réteg saját "kultúrával, életmóddal és szokásokkal" egy részük "megélhetési bűnöző" segély és "egyéb jövedelemszerző tevékenységgel" ami nem ilyen, az lehet még rosszabb, azok igazi bűnözők, kis részük pedig alkalmazkodik a társadalmi elvárásokhoz és beilleszkedik a társadalomba (igen ilyen is van, bármilyen furcsa, sokan ismernek "normális" cigányt, csak nagyon keveset az a baj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2009.08.05. 15:04
1970 környékén diákkoromban a NYELVI LABOR volt a menő, arra kellett a közpénzek egy részét költeni. A tranzisztorra a Nobel díj még csak 14 éves, de már sokcsatornás keverőpult, mindenkinek mikrofon és fejhallgató, na és ami igazán sokba került, hogy mindenkinek egy olyan pad, amely oldalfala hangnyelő és a tanár fele pedig vastag diákálló üveg. Legalábbis a minta iskolákban.

Tapasztalat: helyettem semmilyen technika nem tud AKARNI, nem tud KITARTANI és nyelvet megtanulni. Ezek a nyelvi laborok leginkább csak vitték az értékes időt. A klasszikus poroszos/oroszos tanároktól a klasszikus módszerekkel lehetett sokat tanulni.

Várom, hogy az oktatáspolitikusok fantáziáját mikor fogja meg az ŰRKORSZAK. ÉS AKKOR MINDEN ÁLTALÁNOS ISKOLÁBA EGY ŰRSIKLÓT ÉS MINDEN DIÁKNAK ŰRSÉTA RUHÁT.


Máshogy: ha valaki NEM tudja, hogy hová akarjon/kell menni, azon NEM segít, ha gyaloglócipőjét lecseréled egy autóra.

A tanulás eredményessége NEM a kor technikáján múlik, hanem a tanulás technikáján, ami a 'technika' szó ismétlődése ellenére nagyon más dolog, és e kettőnek nincs köze egymáshoz.

Oktatáspolitikusaink és oktatási szakértőink között hány olyan van, aki évente ért el komoly helyezést valamilyen komoly tudományos versenyen? Ezek fiatalon tudtak komolyan hajtani, komolyan tanulni?

Vagy az újítási ötleteikkel közvetve azt mondják, hogy ők azért nem tudtak, mert hiányoztak ezek a világmegváltó oktatástechnikai újítások.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!