iPon Hírek

LCD-ből gyógy- és fertőtlenítőszer?

Dátum | 2010. 06. 21.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Az e-hulladékok újrahasznosítása terén mindmáig sok a kérdőjel, ám konkrétan az LCD-ket illetően az angliai Yorki Egyetem kutatói érdekes új, gyógyászati és egészségügyi jelentőségű megoldással álltak elő.

A jövő gyógyszereinek alapanyaga?
Sikeresen átalakítottak ugyanis egy, az LCD-kben fellelhető vegyi elegyet antibakteriális anyaggá, ami hatékonyan pusztítja az olyan fertőzéseket, amiket például az Escherichia coli, és a Staphylococcus aureus egyes törzsei idézhetnek elő.

Emellett felsejlett a lehetősége annak is, hogy ezt a kezelt polivinil-alkoholt (PVA) akár egyfajta "szerv-állványzatként" is lehetne használni, ami hathatósan elősegítheti a sérült testrészek gyógyulását; esélyes továbbá a gyógyszerekben és orvosi fertőtlenítőszerekben való felhasználás lehetősége is.

Dr. Andrew Hunt, a Yorki Egyetem zöld vegyészeti kiválósági központjának egyik illetékese rámutatott, hogy becslések szerint mintegy 2,5 milliárd LCD-készülék közelít az élettartama végéhez, és hogy az e-hulladékok közül ezeknek a mennyisége gyarapodik a leggyorsabban az EU-ban - ezért is bír kiemelt jelentőséggel a munkájuk.

Az eljárás, amit alkalmaznak, viszonylag egyszerű: a PVA-t előbb felmelegítik, majd lehűtik, végül pedig etanollal víztelenítik. Ennek eredményeképp egy nagy felületű, mezoporózus (2 és 50 nm közti átmérőjű pórusokkal rendelkező) anyagot kapnak, ami rendkívül jó gyógyászati adottságokkal rendelkezik; az antibakteriális hatását ezüst nanoszemcsékkel még tovább is tudják fokozni.

A kutatás következő lépése a már jelenleg is kereskedelmi forgalomban lévő vegyületekkel való összehasonlítás lesz, hogy kiderüljön, pontosan mennyire is hatékony azokhoz képest. Ezután már csak a megfelelő engedélyeket kell beszerezni az ezüst nanorészecskék alkalmazásához.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. gargantu
2010.06.21. 14:19
"zöld vegyészeti kiválósági központ"

???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. djwolf
2010.06.21. 14:20
Háát ez baromi jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Caine
2010.06.21. 14:40
megbetegedett?? rágja el monitorát!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2010.06.21. 15:33
Nagy lcd panel gyartok belepnek a gyogyszer reklam teruletere is. Hasznalja a specialis adalekanyagokat tartalmazo paneljeinkbol keszult kopteto szert: masfelszer olyan messzire fog kopni tole, ha tuleli a szokatlan adalekanyagot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. E.D.
2010.06.21. 16:07
Na, ezentúl írhatják bele a monitorok használati utasításába, hogy "fogyasztása nem ajánlott"... Ugye mint a mikróéba, hogy ne tegyünk bele macskát/egyéb élő állatot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uristen
2010.06.21. 18:12
A végén látást javítanak a monitorok... Nah az már mi lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!