iPon Hírek

LCD-kijelzőből gyógyszer

Dátum | 2009. 07. 15.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Évente hatalmas mennyiségű elektronikai hulladék keletkezik szerte a világon. Létezik pár újrahasznosítási program ennek a mennyiségnek a csökkentésére, azonban néhány tudós szerint ahelyett hogy újrafeldolgoznánk az elhasznált, kidobott elektronikai eszközt, még nagyobb hasznát vehetjük.

A University of York kutatói szerint egy LCD-kijelzőkben található vegyület, név szerint a PVA (polivinil-alkohol) bizonyos gyógyszerek kulcsfontosságú összetevője lehet a jövőben. Ezt a vegyületet jelenleg széles körben használják LCD TV-knél, amik nagy része manapság szemétégetőben vagy -lerakóban végzi, azonban a kutatócsoportnak sikerült egy olyan módszert találnia, mellyel hatékonyan ki tudják vonni a panelekből, majd olyan öszetétellé alakítani a PVA-t, amit szövetregenerálásra kifejlesztett orvosi termékekben használhatunk fel. Ezen felül a kutatók szerint a kémiai anyag más gyógyszerekben is használható, ahol a gyógyszert a test egy meghatározott részéhez kell elszállítani. A kutatók által kifejlesztett technikával egy "kiterjesztett PVA" nevű termék keletkezik az LCD-folyadékból, mely kémiai anyag gyakorlatilag semmilyen választ nem vált ki az emberi test immunrendszeréből, ezért alkalmas gyógyászati alkalmazásra.

"Az LCD-televíziók nagyon népszerűnek bizonyulnak a vásárlók körében és a 2,5 milliárdnyi életciklus végéhez érő termékkel ez egy hatalmas, potenciális lehetőséggel kecsegtető hulladékmennyiség. Fontos, hogy minél több olyan módot találjunk, melyekkel lehetőségünk szerint egyre több és több elemet tudjunk újrahasznosítani az egyes LCD-kből, így nem kell azokat eltemetni vagy elégetni."- közölte James Clark professzor.

Idén februárban egy másik technológiát is bemutattunk oldalunk hasábjain, mely segítségével az elektronikai hulladékot újra lehet hasznosítani egy új típusú, a maiaknál erősebb aszfaltban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. YuGabe
2009.07.15. 11:19
VISSZA A HIRHEZ

LCD kijelzőn kívül még vagy egymillió másik dologban van PVA. Ez is csak ilyen médiahajhászás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. csatarij
2009.07.15. 11:43
Akkor úgy látszik nem értetted meg a hírt. Arról van szó, hogy találtak egy módszert, mely alapján gazdaságosan ki tudják vonni a PVA-t az LCD-ből, így lehet használni azt gyógyászatban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. TescoZsomi
2009.07.15. 11:59
Ez mind szép és jó, de miután az 5kg LCD-ből kivonják a 10g PVA-t a maradék ugyanúgy megy Kínába...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Juszuffe
2009.07.15. 12:06
Heló mindenki!
Nem piszkálódás képpen mondom a cikk szereksztőjének, de ha leír egy cikket, legalább helyesen fogalmazzon. Mivel a cím már egyszer tartalmazza a "kijelző" szót. mivel az LCD a "Liquid Crystal Display" szó rövidítése lefordítva folyadékkristály kijelző. Szerintem ha valaki benne van már régebbóta az informatikában vagy az elektronikában az nem követ el ilyen hibát egy cikk megírásában. Vagy csak nincs tisztában a rövidítés jelentésével. Most majd mindenki okoskának fog tartani de az ilyentöl a falra tudok mászni. Szép napot all...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. csatarij
2009.07.15. 12:18
Miért ne lehetne így írni? http://en.wikipedia.org/wiki/LCD_screen (LCD-kijelző)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zsottya
2009.07.15. 12:44
Ilyenekbe ne kössünk bele, bár szerintem is jobban hangzana LCD gyógyszer cím de most nem az a lényeg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Juszuffe
2009.07.15. 12:49
nem kötekedés de nyelvtanilag helytelen mert folyadékkristály kijelző kijelző
akárhogyis veszem ez helytelen és még jól se mutat ok hgoy nem ez a lényeg de akkor is irritáló
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. StevyXIX
2009.07.15. 13:04
LCD egy rövidítés is és magában is használják, ahogy írtad egy kijelző típus, amúgy nem biztos, hogy minden olvasó is ilyen szinten tisztában van ezzel, szóval szerintem utolsó utáni kifogás már. (de hát ki hogy gondolja, hisz nem vagyunk egyformák)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. raiden
2009.07.15. 13:06
LCD -> LSD hmmm
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.07.15. 13:59
Ez szerintem veszélyes hulladéknak minősül, ingyen beveszik akármelyik kiskerbe, ha addig nem képes elvinni a jóember és inkább kidobja az út mellé, hát akkor tényleg nagy tehetség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Xeon
2009.07.15. 14:07
lol de jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!