iPon Hírek

LCD piac: a Samsung kivásárolja a Sony-t

Dátum | 2011. 12. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A Sony és a Samsung újfajta üzleti modell bevezetésén dolgozik az LCD panelek piacán: a váltás értelmében a 2004. április 26-án közösen alapított S-LCD teljes egészében a Samsung tulajdonába kerül. A felek szerint ez a lépés mindkét gyártó versenyképességére pozitív hatással lesz.

Az S-LCD-ben a Samsung Electronics-nek eddig 50%-nyi plusz egy részvénye volt, a Sony pedig a fennmaradó részvény mennyiséget birtokolta. Ez a helyzet a közeljövőben megváltozik, ugyanis a Samsung a Sony összes S-LCD részvényét felvásárolja, így az S-LCD teljes egészében a cég tulajdonába kerül. Ezzel együtt természetesen a két vállalat továbbra is együttműködik majd az LCD panelekkel kapcsolatos technológiák fejlesztésében, legalábbis a hivatalos közlemény erről árulkodik.

A stratégiaváltásra az LCD panelek és a televíziók piacán tapasztalható változások miatt volt szükség: az utóbbi időben a túltermelés miatt az LCD panelek árai esésnek indultak, ami a gyártókat érzékenyen érintette. Erre a helyzetre reagálva hozták meg a döntést a vállalatok illetékesei. A Samsung ennek értelmében 1,08 billió koreai wont fizet a Sony-nak az S-LCD-ben lévő tulajdonrészéért cserébe, így az S-LCD teljes egészében Samsung érdekeltséggé válik. A 3,3 billió koreai wonos alaptőkével rendelkező S-LCD-nek Dél-Korea mellett Mexikóban is van egy LCD panel készítő üzeme.

A Sony a fenti lépéssel éves szinten hatalmas költségeket spórolhat majd meg, igaz, a cégnek a tranzakció során az árfolyamváltozásból fakadóan egyszeri, 66 milliárd jenes veszteséget kell majd elkönyvelnie. Ezután éves szinten 50 milliárd japán jent spórolhat majd meg a cég azzal, hogy nem kell többet gyárüzemeltetéssel kapcsolatos költségekre költenie. A Sony tulajdonrésze eladása után is az S-LCD-től szerzi majd be a különböző LCD paneleket, a stratégiaváltással felszabadult összeget pedig befektetheti.

A tranzakció a tervek szerint 2012. januárjának végéig lezárulhat, amennyiben az illetékes szervek is jóváhagyják a Sony S-LCD-ből történő kivásárlását.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. hpeter105
2011.12.28. 08:30
ha ezt is megcsinálja, már tényleg csak az LG marad az ellenfél elég monopol lesz...addig jó, amíg az áru minősége marad a mostani, megfelelő szinten
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. alfoldi
2011.12.28. 10:56
Hát igen lassan a samsung lesz a világ legnagyobb elektronikai cége, pedig emlékszem még a kilencvenes években még mindenki fikázta hogy ilyen meg olyan gagyi, lám hogy kinőtte magát,világszinvonalú temékeket gyárt, és most már az akkor etalonnak számító sony is tőle veszi az alkatrészeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Samanoske
2011.12.28. 11:23
A sony már rég nem a régi minőség,'90-es években szar is volt a samsung és még most se csúcs!Több Lcd tvje táphibás és a Philips is odaveri.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.12.28. 11:35
Az lehet hogy a philips megveri de nézd meg az ár különbséget... Akkora különbséget viszont én nem látok, hogy plusz 10eft-okat adjak ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tompika74
2011.12.29. 07:30
Az utóbbi 2 évben a következő márkákat volt szerencsém közelebbről megismerni: Sony, Philips, LG. Sony, LG nagyon rendben van. Philips-szel képben, hangban semmi baj, de a menüjén besírok. A távirányítóján nem lehet eligazodni. A hangerőszabályozó ikon a képernyő KÖZEPÉN hatalmas helyet foglal el. Többnyire programhibái vannak, amiket remélem, hogy már orvosoltak. (1 - 1,5 éves a TV)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. alfoldi
2011.12.29. 11:39
Nekem Most samsung van, és tökéletesen megvagyok vele elégedve,ami nagyon mellette szól hogy kaptam rá annó 3 év garanciát, mert az előző Philipsem 1 éves garanciája alig telt le s behalt a készülék, aminek a javíttása nem volt éppen olcsó, a samsugnál ahogy az előző hozzászóló is írta a menürendszer sokkal profibb, áttekinthetőbb tehát egyszóval sokkal inkább felhasználóbarát a képminősége pedig tökéletes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!