iPon Hírek

Le a farmerekkel!

Dátum | 2009. 06. 30.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

A kínai kormány egy az egyben betiltotta az arany farmolást. Törvénytelennek minősítette minden nemű virtuális vagyon átváltását valós pénzre. Mivel Kína a legnagyobb farmer nemzet a virtuális világokban (80-85%-os arányban uralják a terepet), így ez döntő befolyással lehet az iparágra (igen, határozottan annak mondható).

Több százezer emberről van szó, akik évente 200 millió és 1 milliárd dollár közötti forgalmat bonyolítanak le. Ez az érték évről évre emelkedik, mindegy 20%-os növekvő tendenciát mutat. Ha leállna az ipar, az több milliárd yuan kiesést jelentene az országnak (1 milliárd yuan = 146 millió dollár).

Egy átlagos munkanap... az étekzés is gép mellett folyik.
"A virtuális deviza, egy bizonyos átváltási szorzóval valós pénzre való váltása csak annak lesz engedélyezett, aki az alapszolgáltatást nyújtja" (azaz WoW-os aranyat, csak a Blizzard árulhatna). A Kínai Kulturális és Kereskedelmi Minisztérium célja, hogy gátat szabjon az online szerencsejátéknak és mindenféle más illegális aktivitásnak.

Az új szabályzás minden bizonnyal nagy hatással lesz a 300 millió kínai internetező mindennapjaira, főleg az olyan MMORPG-k felhasználóira, mint a World of Warcraft vagy a Lineage II. A fenti idézet értelmében viszont elvileg az még engedélyezett, hogy in-game tárgyakat pénzért árusítsanak, persze ezek után lehet rá számítani, hogy hamarosan ez a kiskapu is bezárul.

Rengeteg online játék alakított ki virtuális gazdaságot magában, ma már teljesen mindennapossá vált, hogy valaki PayPal-on keresztül adja-vegye virtuális javait...

A farmerek élete:
                                   

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

32. Memoryan
2009.06.30. 17:56
VISSZA A HIRHEZ

Úristen! Mi van ma? Csak ilyen rossz hírek vannan? Drágul az Win7, megvették a PrivateBay-t.

Egyébként nagy hülyeség... Minek kell mindenbe beleszolnia az államnak?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Ati83
2009.06.30. 18:10
Magyarországon is csak hírből ismerik mi a demokrácia, hát még ott...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. jadam92
2009.06.30. 20:41
sok wowkocka olyan gazdag hogy pénzért adja az aranyát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. gebana
2009.06.30. 20:54
sok wowos álma ez, ami a videóban van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Mar.le.Ton
2009.06.30. 22:08
Te jó ég, azt hittem ilyen nincs a valóságban. Amit a hapsi mond a végén, hogy nem tud aludni, folyamatosan a játék van a fejében... pff, nem semmi. 0_0

Biztos jó játék ez a WoW, de én még életemben nem próbáltam ki. És nem is fogom. =D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Konkii
2009.06.30. 22:13
Amúgy a dolog amúgy sem legális, ha jól tudom. Hiszen minden virtuális tárgyad az adott céghez tartozik, tehát nem árusíthatod pénzért az ő tulajdonukat.
Szóval nem tudom, hogy lesz-e valami változás a törvény miatt, bár szerintem elég gáz hogy ilyen törvényeket kell bevezetni.

Sajnos a videót nem tudtam végignézni, idegesít, hogy németül beszélnek és angol felirat van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. TescoZsomi
2009.06.30. 22:43
Konkii: Nos, ami azt illeti, jogi értelemben, miután én pénzzel fizettem a WoW-aranyért, az már többé nem képezi a Blizzard tulajdonát, mivel ők a pénzt eltették, az adásvétel létrejött. Onnantól kezdve a PTK értelmében és azt veszek a WoW-aranyomért, amit csak kaphatok, és onnantól kezdve az is csak az én tulajdonom, attól engem meg nem foszthatnak. Ha mégis, akkor lopásról van szó. Tehát felmerül a kérdés, hogyha a Blizzard-tól pénzért vásárolt arany nem az én tulajdoonom, akkor beszélhetünk-e vásárlásról? Mitöbb! Van-e joga a Blizzard-nak pénzért semmit adni? Jogilag ez lehetséges-e?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Konkii
2009.07.01. 02:43
Én úgy tudom, hogy a te azért fizetsz, hogy játszhass a Blizzard szerverein és ott egy accountot bérelhess (!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. sandorga
2009.07.01. 09:37
Kedves zsömle,

szerintem valahol hiba van a logikádba.

Tegyük fel, hogy két jólszituált úriember, este 11 körül, mikor mész hazafelé elkéri a nagyon menő cipődet a keleti környékén.

Két percel az események után, egy sarokkal arrébb elpasszolják a cipődet valakinek.

Kérdésem akkor, hogy kinek a tulajdona a volt cipőd, akár PTK szerint is, mert ugye fizettek érte, a tranzakció létrejött.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Szedah
2009.07.01. 10:48
Azért ez állami szinten érthető álláspont, mivel megszünteti azt a bizar helyzetet, hogy néhány (jó sok) ember úgy tudjon megélni, hogy közben semmi hasznot nem termel az államnak (nem termelnek, csak játszanak, és az adózás is kérdéses ilyen esetben), csak a pénzt nyomják ki egy külföldi cégnek.
Kínában meg ugye névleg sincs demokrácia, így az állam hatékonyan tudja menedzselni magát, letojva a náluk nem nagyon létező személyiségi jogokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. d311c
2009.07.01. 11:16
Ez a pénzért virtuális javak vásárlása pont olyan mint a cheat kódok. Egyszerű tönkretétele egy játéknak - függetlenül, hogy jó vagy rossz játék.

Ha pénzért vagy trükkökkel érek el magasabb szintet egy játékban, akkor már a játékélmény oda is veszett. (Sosem értettem a cheat kódokat használókat, akkor sem ha egyébként előtte mindig vesztettek.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Sytyx
2009.07.01. 11:23
Lehet én vagyok a hülye, de levezetnék valamit:
Megveszem a WoW-ot (Ez már a saját tulajdonom) és előfizetek rá (bérelem az accountot és a szervert). Ezek után az accountomat eladni lenne törvénytelen, nem pedig az accountommal szerzett virtuális javakat. Ha kibérelek egy ingatlant, akkor azt eladni tilos mivel az nem az én tulajdonom (account), de a benne termelt javakat eladhatom, irodaként használom és könyvelőként dolgozom ott (WoW karakterek és az általuk szerzett tárgyak, aranyak).
Vagy rosszul látom?
Az adózás része már tényleg más tészta, mivel a játék interkontinentális, így nem lehet egy állam adótörvényét sem rászabni, csak külön ilyen tipusú MMO adótörvény lenne megoldás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. arkman
2009.07.01. 12:19
Látszik hogy senki sem olvassa el azokat a fránya hosszú szöveget amit TOS nak hívnak, és amiben bennevan hogy nem a te tulajdonod az account, és semmi ami rajta van, a használatért fizetsz nem a tulajdonjogért...
TOS
7 es pont, 10 es pont olvasni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Sytyx
2009.07.01. 12:43
Ezek szerint, ha nem a vásárló tulajdona az account, akkor a Blizzard bármikor törölheti a hozzá tartozó karaktereket és cuccokat, és még csak meg se kell magyaráznia. Szép. Hála égnek nem játszom ilyen .....-al
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Mav063
2009.07.01. 13:11
Nem merülök bele jogi dolgokba mert nem értek én hozzá annyira. De a lényeg amit sokan nem értenek meg. A játékos CSAK BÉRLI az account-ot. Nem tulajdona, semmit se birtokol rajta. Igen, a Blizzard akármikor letörölheti az accountodat vagy módosíthat rajta mert az Ő TULAJDONA. Akármit farmolsz, akármilyen cuccaid vannak, nem a tiéd. (bár ezt nem teszi mert nem akar előfizetőt elveszíteni) A játékos a Blizzardnál a legaljanép, akinek annyi joga van hogy a bérelt szolgáltatás tökéletességéért esetleg reklamálhat. (bugreport, account lopás, stb) Aki jön azzal hogy milyen meg milyen ez, az tényleg olvassa el a TOS-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Konkii
2009.07.01. 13:56
Sytyx: a példa egy kicsit rossz volt, más szemszögből kéne nézni. Ez kb. olyan volt, mintha a WoW-ban dolgoznál és azért legálisan pénzt kapnál.
Ez inkább olyan, mintha kibérelsz egy ingatlant és megjavítod a tetőt, esetleg építessz egy garázst a kertben, attól még nem fogják neked adni az ingatlant.

És igen, az is benne van a pakliban, nem csak a WoW-nál, hanem minden MMO játéknál, hogy kitilthatnak, vagy törölhetik az accountodat (na erre még mindig nem találtam semmilyen szép magyar szót...), anélkül hogy meg kéne indokolniuk. Persze az más tészta, hogy ezt nem teszik meg, hiszen az nekik nem a legjobb üzlet, ha játékost veszítenek, na meg az image romlás.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Sytyx
2009.07.01. 14:28
Az oké, hogy ezt teljesen nyílvánvaló indokok miatt megteszik. Mármint, hogy akár bannolhatnak vagy akármi, ha nem tartod be a játékszabályokat, DE: Ha az idióta amcsi arra élvez el, hogy x dolcsiért egy űberkirálybrutál virtuális fegyvert, vagy akármit, hát miért ne tehetné? Ha ilyen idióta, magára vessen. Nem pártolni akarom ezt a farmolok és pénzért eladom dolgot, ne értsen félre senki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Konkii
2009.07.01. 15:17
Mert akkor ennyi erővel a Blizzard is árulhatná azokat az überbrutálkirály virtuális fegyvereket és akkor ők keresnének pénzt vele, a saját tulajdonukat adnák kölcsön és nem más árulná a Blizzard tulajdonát.
Persze akkor meg az lenne, hogy sokan befizetnének a legjobb cuccokra, akiknek meg nem tellik rá, azok meg szidnák a Blizzardot és abbahagynák a játékot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. jadam92
2009.07.01. 16:22
(Mar.le.Ton @ 2009 Jun 30, 21:08) Te jó ég, azt hittem ilyen nincs a valóságban. Amit a hapsi mond a végén, hogy nem tud aludni, folyamatosan a játék van a fejében... pff, nem semmi. 0_0

Biztos jó játék ez a WoW, de én még életemben nem próbáltam ki. És nem is fogom. =D
Olyan mint a cigi . sose próbáltam ki. a wowal is ez lesz..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Sytyx
2009.07.01. 16:59
Akkor én most szidjam az Intelt, mert olyan csórikám vagyok, hogy nem tellik egy maxos i7-es procira, az Asus-t, mert nem tellik hiperszuper alaplapra .....
Miért nem árulhatná pénzért a cuccokat a Blizzard. Van esély a droppra annak, akinek nem tellik vagy hülyeségnek találja a megvételét. Ez nem épp jó érv.

U.I. Egyáltalán játszott valaki WoW-ot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. StevyXIX
2009.07.01. 17:33
Mert ez rontaná a játékélményt és pénz ellenében előnyhöz juttatna más játékosokat ekkor jön a kérdés, hogy miért fizetek, ha a javakat meg kell venni? Szóval olyan előnyt biztosítana ami a játékegyensúlyt veszélyezteti, nem mellesleg előfizetés is megkérdőjelezhető lenne. (persze kérdés kinek játékélmény a szüntelen farm)
Egyébként lehet USA-ban is tiltott eleve az ilyen tevékenység (nem tudom, csak gondolom).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Sytyx
2009.07.01. 20:13
Tehát valós alapú lenne: " pénz ellenében előnyhöz juttatna"
Mintha nem ez lenne a való világ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Konkii
2009.07.01. 22:21
Sytyx, nem igazán értem, hogy mire gondolsz.
Ha mindenki annyira meg lenne elégedve magával a világgal, akkor nem csínálnának virtuális világokat. A többit meg gondolom kitalálod magadtól is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Szedah
2009.07.01. 22:30
Sytyx:
Az ember azért játszik, hogy kikapcsolodjon (a valóságból).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. danee91
2009.07.04. 12:57
(jadam92 @ 2009 Jul 1, 16:22)
A WoW-ot én is kihagyom, meg úgy az MMORPG-ket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. StevyXIX
2009.07.04. 13:37
(Sytyx @ 2009 Jul 1, 20:13) Tehát valós alapú lenne: " pénz ellenében el?nyhöz juttatna"
Mintha nem ez lenne a való világ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Caine
2009.08.31. 16:26
amugy virtuális űberfegyvert meg ilyeneket senki se tud árulni wowba, van a játékban ellene védelem (soulbound) ha egy karakterrel felveszed utána csak törölni tudod (a rosszabb itemeket lehet csak eladni de az meg hullik mint a szemét és senkinek se kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX
2009.09.18. 14:20
Caine:
Egyszerű nem kell felvenni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Multitask
2009.09.18. 15:53
Ott kell hagyni a földön és csoportosan nézegetni meg alkudozni rá és aztán aki megtalálta az leüti az árverést és megengedi a győztesnek, hogy felvegye. :lol: :lol: :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.09.18. 16:03
Inventoryba lehet, csak ha kézbe vagy magadra veszed akkor "nevesíti" vagy tévedek? Én így hallottam, tény fingom sincs a WoW-hoz szóval nyugodtan ki lehet javítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Caine
2009.11.01. 20:06

egy kicsit későn de a "felveszed"-et nem úgy értettem hanem úgy h felveszed a táskádba vagy ahova akarod, onnantól nem tudod csak törölni

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. StevyXIX
2009.11.01. 20:46

Szóval felveszed a földről a lootot, így értem és ha nem a kasztodnak való? Vagy csak akkor nevesíti ha neked is való? Vagy csak kaszodnak esik cucc (ez hülyeség lenne)? Csak érdeklődök, mert szerintem kicsit hülyeség ez így, pont a játékbeli kereskedelem van korlátozva, pesze a kínai se tudja így eladni jó pénzért a drága cuccot ez is igaz.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!