iPon Hírek

Leállt a WD thaiföldi merevlemezgyára

Dátum | 2011. 10. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Thaiföldön jelenleg meglehetősen cudar időjárás uralkodik: régóta tartó, rendkívül komoly áradások tapasztalhatóak az országban, amely rengeteg problémát okoz mind a háztartásoknak, mind pedig az ország infrastruktúrájának, így az iparnak is.

A probléma súlyosságát jól jellemzi, hogy több gyártónak is le kellett állítania a termelést a térségben, az egyik ilyen cég pont a Western Digital, akinek hatalmas érvágást jelent thaiföldi üzemének leállítása. A leállásra az instabil infrastruktúra, a víz által jelentett veszély és a munkavállalók védelme érdekében volt szükség. Mivel a helyzet óráról órára változik, így pontos forgatókönyv egyelőre nem áll rendelkezésre a jövőt illetően.

A cég számára egyébként azért hatalmas érvágás a thaiföldi merevlemezgyár termelésének leállítása, mert a térségben található üzem nagyon fontos szerepet tölt be a termelésben. A július elsejével véget ért negyedév folyamán csak a thaiföldi gyár 32 millió merevlemezt szállított le, ami a Western Digital teljes termelésének 60%át teszi ki, ez pedig nem elhanyagolható mennyiség.

Hogy mi várható a gyárleállítást követően? Nos, ha a probléma elhúzódik, akkor a raktárkészletek elfogyása után – illetve már valamivel azelőtt is – elkezdődhet a merevlemezek árainak emelkedése. Reméljük, hogy a helyzet hamarosan megoldódik és rövid időn belül minden visszatér majd a megszokott kerékvágásba.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. patrik2991
2011.10.12. 15:26
Kíváncsi vagyok hány perc alatt kapkodják el azokat a raktárkészleteket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. absolom
2011.10.12. 15:43
A Nike cípőket is Kínában gyártják, a Pumát meg Vietnámban. Tehát ha ilyen márkákat veszel, akkor olyan cégeket támogatsz, amik kizsákmányolják a munkavállalókat, azokat a létminimum alatt tartva. Miért pont a WD lenne más? Az is csak a kizsákmányolással tudott meggazdagodni. Itthon is rengeteg cég van, amelyik behozza az olcsó munkaerőt, na én meg ezeket záratnám be, vagy kényszeríteném őket magyar munkavállalók alkalmazására. Persze ehhez az is kellene, hogy a kormány ne fizettessen annyi illetéket az emberekkel. Peace.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. lajthabala...
2011.10.12. 16:12
absolom -

Nem azokat kell okolni, akik kitalálják, vezetik a multikat. Azok tartják életben a rendszert, akiknek gyorsabb, újabb, jobb, több kell, és nem akarnak érte többet, jobban dolgozni, ezért inkább olcsóbban próbálják megszerezni a termékeket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. johnny312 lajth...
2011.10.12. 16:48
lajthabbalazs -
Amit írsz, az az emberek alaptermészete. Mindenki minél jobbat szeretne minél olcsóbban. Ki nem? Ezért nem az embereket okolnám. Nem is a multikat, akik szintén megpróbálnak mindent minél olcsóbban előállítani. Ki ne csinálná? Az, akit nem hagynak!
Tehát itt van a kulcs, hogy miért hagyják. Ezt úgy hívják, hogy szabályozás, és ez a kormányok kezében van. Ez sokszor elégtelen, így jöhetett létre pl. a pár éve tartó pénzügyi válság, vagy a frankhitel-mizéria is.
Ez egy örök dilemma, hogy mi a jó, ha nagyon szabályozok, vagy ha semennyire (hátha a piac beszabályozza magát). Ha a kettő között, akkor meg mennyire?
Sajnos az is biztos, hogy bár nagy érvágás ez a WD-nak, de pár napos/hetes kiesés az éves bevétel mondjuk 5%-t jelenti. Ezért még nem fognak visszatelepülni Európába, ahol a költség minimum dupla annyi lenne. Tehát 5% áll szemben 100%-kal. Gondolom nem kell sokat matekozni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. szabtam
2011.10.12. 17:01
ez a kizsákmányolós, multis, stb. duma baromi jól hangzik, de merő képmutatás az egész. úgyis elmegy az ember, és megveszi a legjobb ár/érték arányú cuccot, és nem a gyerekmunkásra gondolok, amikor másolom az olcsó TB-okat...

a minőség: már messze jobb műszaki termékek készülnek ázsiában, mint pl. európában. a német precizitás már csak szertefoszlott duma. új technológia van, és ot az emberek még dolgoznak is.
drezdában jürgen már szerda délben vakarja a tökét, mert a péntek délutáni sörözésre gondol klausszal.
pár évvel ezelőtt egy bútorrendelésemet elq*-ták. karácsony előtt pár nappal a kamion hibásan összeállított csomagot hozott németországból. fent említett jürgen pár alkatrészt tévesen pakolt be. hiába reklamáltam, azt mondták, hogy sajnos január végéig ott nem fognak a kezükbe egy csavarhúzót sem, nemhogy pótolnák a cuccot.
és majd utána az 1. kamion elhozza. március elején itt is volt. 2,5 hónappal csúszott a költözésem.

azóta ha 2 terméken ez ál: made in german, made in china, az utóbbit választom. jürgen meg legyen munkanélküli, és inkább épüljön a kínai diktatúra...

merevlemezhiány. ezt is túl fogjuk élni szerintem. a japán földrengés okozta kieséseket sem éreztük itthon meg. annyira a balkánon vagyunk, hogy mire elér az ilyeneknek a hulláma, addigra ki is alszik....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. absolom
2011.10.12. 17:35
szabtam:

Gondolom te nem emlékszel arra, amikor az egyik ram gyár leégett. Anno a 90-es években. A 20 ezer forintos 256 MByte Ram hirtelen 70 ezerbe került. Tehát én óvatosan dobálóznék ezzel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. szabtam
2011.10.12. 17:51
valóban nem. akkor nem vásároltam alkatrészeket. csak 10 éve érzékelem a hardverárakat. 90-es években csak felhasználói szinten, és úgy is ritkán találkoztam a pc-vel.

de akkor szerintem lényegesen kisebb volt a termelés és forgalom, így az arányok miatt sokkal jobban kihatott az ilyen.

de az is igaz, hogy a wd 60%-a kiesik, az már jelentős.

szerk:
de most értelmezem. 90-es években volt már olyan, hogy 256 mb ram? ha igen, akkor is az nagyon csak a vége felé lehetett. 2002(?)-ben raktam össze az első olyan gépet, ami a sajátom volt, 2*256 mb-tal, és az még akkor sem volt egyáltalán kevés....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. absolom
2011.10.12. 18:07
Azt hiszem összekevertem a 128 megással. Igazad lesz. A 128-as volt. De mondjuk a dolog lényegén nem változtat. Az tuti, hogy csak 2 gyár volt, ami a chipeket gyártotta a ramok-ra. És az egyik leégett, erre hirtelen megháromszorozódott az áruk.

Ugye most kérdés, hogy a WD gyára mikor tud visszaállni termelésbe. Nekem pl. 4 WD20EARS 2 terás pötyög a gépemben jelenleg, és tervezem, hogy most mivel 20 ezer az ára, veszek még párat. Lehet egy hónap múlva meg 50 lesz majd. Ki tudja ezt kiszámítani előre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. szabtam
2011.10.12. 18:33
akkor is kizártnak tartom az áremelkedést. maximum a verseny hozta árcsökkenés ütem lassul be, mert a konkurencia nem lesz rákényszerítve.

és a wd pedig önmagában nem drágulhat, mert akkor 1 db-ot sem ad el, hiszen ott a többi gyártó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CyberPunk6... absol...
2011.10.12. 18:56
leégés != átmeneti leállás
199' != 201'


Van elég konkurencia, aki meglovagolja a helyzetet és ezért senki nem fog árat emelni, csak a wd bevétele lesz szerényebb, vagy esetleg némileg mínuszos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. szabtam
2011.10.12. 20:26
sőt. igazából ismerve az emberi butaságot, miszerint ha kell, ha nem, vegyünk gyorsan abból, ami esetleg hiánycikk, vagy drágább lesz. így majd sokan vásárolnak a hír hallatán olyanok, akik későbbre, vagy egyáltalán nem tervezték...
pontosan az ilyen idióták rohanták meg a pénzváltókat euro-t venni, amikor felszökött 309 ft-ra....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Heroes27
2011.10.12. 20:32
na, akkor vinyót nem veszünk mostanában, mert van egy érzésem, hogy plus 3-5000 forint emiatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kissrubee
2011.10.12. 20:38
Jó, hogy most van elég helyem, majd később... Június fele fogok "feltankolni", addig remélem rendbejönnek az árak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. NeoX
2011.10.12. 22:26
Nem kár érte, a 160/250-es szériák hullottak mint a legyek, a kék320-asok közül több "belassult" SMART hiba nélkül, az Olcsó green széria pedig k*vára lassú!!
Samu F3 1TB az utolsó mohikán ár/gyorsaság/garancia bajnok, Nálam 140MB/s el tud másolni! Ezt nem sok olcsóbb 7200rpm-es HDD tudja..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. absolom
2011.10.13. 00:06
NeoX:

Nekem rohadt mindegy, hogy 100 megával másol vagy 140-nel. Most ki az, aki állandóan másolgat. Amúgy meg úgyis belassul, ahogy telik a vinyó, mindegy melyik típust választod. A zöld különben is tárolásra van, nem arra, hogy arról futtasd Paksot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. gargantu
2011.10.14. 09:51
Látom, elért a hír az Ipon árcédula-íróihoz is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. absolom
2011.10.29. 23:19
Na tessék, nem nekem lett igazam, kedves lehurrogók. Most nézzétek meg az árlistát. Ugye ugye?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!