iPon Hírek

Leap Motion Orion: vonzó lehetőségek VR és AR fronton

Dátum | 2016. 02. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Leap Motion szakemberei egy új terméket mutattak be, amely speciális szoftverből és hardverből áll, elsődleges célja pedig az, hogy az AR és a VR felhasználói élmény még lebilincselőbb lehessen. Az Orion névre hallgató termékből egyelőre csak a szoftver rész érhető el. Az Orion segítségével a Leap Motion szakemberei szerint minden eddiginél jobb felhasználói élmény érhető el kiterjesztett valóság (AR) és virtuális valóság (VR) alatt, ugyanis a rendszer nagyon precízen és gyorsan képes követni a felhasználók kéz- és ujjmozdulatait, így a szoftverek irányítása új szintre léphet.
Mivel az AR és a VR rendszerek esetében kulcsfontosságú, hogy meglegyen a kellő jelenlétérzet, illetve az is, hogy megfelelően el tudjunk mélyülni a virtuális- vagy kiterjesztett valóságban, így ehhez nem csak minőségi képi megjelenítésre, de élethű, pontos és zavartalan irányítási lehetőségekre is szükség van. Utóbbiakban alkothat nagyot az Orion, hisz az eredeti Leap Motion vezérlőhöz képest jóval sokoldalúbb és sokkal nagyobb teljesítményt nyújt. Az Orion szoftver egyébként a jelenleg forgalomban lévő Leap Motion vezérlőket is támogatja, vagyis végső soron azokkal is használható, de a vállalat vezetője szerint az Orionban rejlő lehetőségeket igazából az új, éppen érkező hardverrel lehet majd maradéktalanul kiaknázni. Az Orion előnye, hogy sokkal precízebben és pontosabban követi a kéz- és ujjmozdulatokat, mint az előző generációs megoldások, valamint hatékonyabban el tudja különíteni a felhasználó ujjait és kezét a háttérben található környezet tárgyaitól, még akkor is, ha a háttér finoman szólva sem rendezett. Ez egyrészt precízebb interakciót tesz lehetővé, másrészt arra is módot ad, hogy kezeinket közelebb helyezzük a különböző tárgyak felületéhez, vagy éppen hozzá és érhetünk azokhoz, miközben a VR vagy AR szoftvert irányítjuk. Ez komoly előrelépés, hisz a jelenlegi megoldások ezen a téren még kihívásokkal küzdenek.
Fontos kiemelni, hogy az ígéretes újítás hardver része ezúttal nem lesz elérhető önálló, kereskedelmi forgalomban is megvásárolható kiegészítő formájában, ugyanis a Leap Motion egyenesen a HMD gyártóknak kínálja azt, így a hardver csak VR/AR headsetekbe integrálva kerül forgalomba. Arról egyelőre nincs hír, hogy a Leap Motion pontosan mely OEM-ekkel lépett kapcsolatba, de az biztos, hogy több céggel is együttműködést folytat. Az Orion SDK már elérhető a fejlesztők számára, így ők már ismerkedhetnek az újdonsággal, és ízelítőt kaphatnak mindabból, amit kínál. Ahhoz, hogy az Oriont a jelenlegi hardverrel is használni lehessen, az érzékelőt HMD-re vagy fejre kell erősíteni, ugyanis a szoftver csak így működik. Ez persze nem is túl nagy meglepetés, hisz a HMD-be integrált Orion hardver szintén a felhasználó fején kap majd helyet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!