iPon Hírek

Lebegő házak földrengés ellen

Dátum | 2012. 03. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Ahogy közeledik a tavalyi japán földrengés első évfordulója, egyre több olyan technológiai fejlesztést mutatnak be, amelyek célja, hogy megvédje az ország lakóit a további természeti katasztrófáktól. Ezek egyike a „házlebegtető-rendszer”, amely rengés esetén megemeli az épületet, légzsákszerűen csillapítva a földmozgás hatását.

A rendszert eddig 88 otthonba szerelték be. Ha megmozdul a föld, az ezt érzékelő szenzorok egy másodpercen belül beindítják a kompresszort, amely levegőt kezd pumpálni a ház alá és így megemeli azt. Minél magasabbra emelkedik az épület, annál nagyobb a biztonság, mondják a fejlesztők.


„Levitációs módban” egy beltéri érzékelő irányítja a lebegést, és gondoskodik arról, hogy minden egyensúlyban maradjon. Az emelkedés maximális határa 3 centiméter. Amikor a földrengés véget ér, az érzékelő leállítja a kompresszort, és a ház lassan leereszkedik.

A tervező Air Danshin System Inc. szerint a fejlesztés működőképes, és mindössze harmadába kerül az egyéb földrengésvédelmi-rendszereknek, és nagyon könnyen karbantartható. A cég most azt tervezi, hogy többemeletes épületekre is alkalmazhatóvá teszi rendszerét, hiszen ezekre még inkább veszélyes a földrengés.


A japán fejlesztők az ország elhelyezkedéséből adódóan mindig is élen jártak a földrengés-védelmi technológiák tervezésében. 2010-ben például a környezet mozgásaihoz alkalmazkodó, rugalmas vasötvözettel álltak elő. Ez megengedi, hogy az épület együtt mozogjon a rengéssel, ugyanakkor egyben tartja a struktúrát.

A cunami veszélyeiről sem feledkeztek meg a fejlesztők. Az előzőek mintájára elkészültek egy úszó rendszer tervei is, amely egy tartós habból álló ágyra emeli a házat, és árvíz esetén az épület gyakorlatilag bárkaként funkcionálva úszik a vízen. A rendszer arról is gondoskodik, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon három napra elegendő energiatartalék ilyen esetekre. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. lorddiablo
2012.03.02. 13:44
Viccnek teljesen jó az ötlet. Derültem rajta egy sort.

Komolyra fordítva: mekkora kompresszor teljesítmény kell hozzá? Egy családi házhoz szerintem már legalább 10 kW nagyságrendű kéne, nagyobb épületekről nem is beszélve. Egyrészt a gép elég drága, másrészt az áramot is ki kell építeni. A másik pedig a szigetelés. Ha gumiból készítik, akkor az idővel elkezd repedezni -> cserélni kell néhány évente, vagy ha nem gumis, akkor az meg a légtömörség kárára megy -> sokkal nagyobb és drágább gépre lesz szükség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Jofo
2012.03.02. 13:58
A normal és a levitating képek vajon ugyanarról az épületről készültek mert a 3 cm emelésen kívül rengeteg különbség van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pistifonok
2012.03.02. 14:15
Ha végignézed a videót utána felajánl egy csomó másikat. ott vannak jobbak is. Amúgy meg faszerkezetes sztem mert téglát brutál lenne megemelni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. vivanto
2012.03.02. 15:06
@Jofo ha megnézed a felső fadarab metszetén látható mintát, ugyanaz a darab, csak az első kép homályosra sikeredett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. PengeB
2012.03.02. 15:11
Kérdés hogy mekkora erősségű földrengést bírna ki ilyen szerkezet nélkül a ház alapja ill. maga az épület.Lehet hogy felemeli de ha az alap összekuszálódik akkor tök mindegy az egész...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Avisto
2012.03.02. 16:50
A cím alapján azt hittem mágneses lebegtetés lesz, mint a vonatoknál, de ez a kompresszoros ötlet elég bizarr.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. LavX
2012.03.02. 18:07
mágnesesen lehet jobb lenne a dolog, hiszen sok áram kell, drága a kiépítés, readásúl a levegőnek vhova mennie kell és elég nagy nyomással teheti ez, ami hangos és veszélyes is lehet, na meg földrengés esetén... van áram?
Mágnessel azonban meg lehetne emelni és a házban lehetne pár percre elegendő szufla a tartáshoz, viszont nem lehet élettanilag valami egészséges ennyi mágnesességgel élni. Azonban, ha előrejelzések alapján csak megemelné a házat és földrengésre fent lenne akkor már jó lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog
2012.03.02. 18:25
par szaz ev mulva pedig feltalaljak majd az alapozasra epitett hazakat,amikert horribilis osszegekert lehet majd hozzajutni.
Viszont garantalni tudjak,hogy nem ebredsz fel a szomszed varos getto kulteruleten tajfun idejen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Helena87
2012.03.02. 18:32
Igen. Ez könnyű szerkezetes háznál még akár be is válhat. Viszont tégla háznál? Beton szerkezetű háznál? Repedések, süllyedés, SÚLY?
Igaz még mindig jobb, ha össze vissza repedezik a ház, burkolat stb, mint ha összedőlne. De elég viccesnek tűnik a dolog.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szaandrea
2012.03.02. 20:09
A katasztófák és a háború szüli az igazán jó ötleteket. Csak miért kell ezekre vérni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. freyr
2012.03.03. 22:40
B**dmeg találják már fel a(z) (passzív) antigravitációt és akkor nem kell kompresszorokkal szórakozni, az épületek eleve épülhetnek a levegőben is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. balikabo
2012.03.05. 09:47
Ha megnéztek 1-2 másik videót látjátok hogy a nagy súly sem akadály neki... Mondjuk ez így szép meg jó de a videón csak oldalirányú mozgás van, egy földrengésnél viszont nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Vendég-Ven... LavX
2012.03.05. 18:41
A mágneses lebegtetéshez szupravezetőre lenne szükség, ahogyan a maglev járműveknél is alkalmazzák. Folyamatosan évekig fenntartani a szupravezetéshez szükséges hőmérsékletet sem olcsó mulatság.

A pneumatika viszont régi, olcsó és jól bevált módszer.

"Mágnessel azonban meg lehetne emelni és a házban lehetne pár percre elegendő szufla a tartáshoz"

A tartáshoz önmagában nem kell sok energia, mivel a szupravezetőben gyak. nulla az ellenállás, a tartás meg nem munkavégzés, csak az emelés. De a fentiek miatt egyelőre nem életszerű a dolog.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!