iPon Hírek

Lecsap a nem licencelt zenei anyagokra a Twitch, törlődnek a régi VOD-ok

Dátum | 2014. 08. 08.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Hónapok óta terjeng a pletyka, mely szerint a YouTube felvásárolná a Twitch-et, és habár ezt eddig egyik fél sem erősítette meg, a Twitch most bevezetett egy olyan intézkedést, ami eddig leginkább a Google szolgáltatására volt jellemző. Miről van szó? Nos, arról, hogy a rögzített videókat (VOD) a Twitch átellenőrzi az Audible Magic technológiájával. Az ellenőrzés 30 perces szakaszokban történik, és ha ezen belül bárhol olyan jogvédett zenei anyagot talál a rendszer, mely megtalálható az Audible adatbázisában, akkor egész egyszerűen a teljes 30 perces blokkot elnémítja, még akkor is, ha mondjuk csak fél percnyi jogsértő anyagról van szó. "Tiszteljük a jogtulajdonosokat, így saját magunk kezdeményeztük ezt az ellenőrzési procedúrát, ami által megvédhetjük mind a közvetítőinket, mind pedig a tulajdonosokat" - szól a Twitch közleménye, mely szerint az ellenőrzésbe beletartozik a hangulatelemként használt muzsika is. Utóbbi miatt aggódhatnak leginkább a közvetítők, hiszen például két mérkőzés közti szünetben rendszeresen tesznek be zenét, de a beszélgetések, interjúk alatt is jellemző a halk aláfestés. Érdemes megemlíteni, hogy az ellenőrzés az élő streamekre nem vonatkozik, tehát csak a már befejezett, és a Twitch rendszerébe elmentett, később VOD-ként megnézhető videóanyagokat fésüli át a rendszer. Az elő stream tehát nem fog hirtelen megszűnni, vagy elnémulni a jogsértő anyag miatt, később azonban már problémás lehet a visszanézés, ha csak erre nem figyelnek mostantól oda a közvetítők. A Twitch figyelmeztet, hogy a rendszer nem feltétlenül működik 100%-os hatékonysággal, így előfordulhat, hogy fals-pozitív eredményt ad vissza. Ebben az esetben kapcsolatba léphetünk a platform üzemeltetőivel, és kérhetjük a figyelmeztetés és némítás eltávolítását. Érdekes egyébként, hogy még a Twitch saját, heti adása is érintett, mely rendszeresen összefoglalja az adott hét legfontosabb eseményeit. Az alant látható videóban például szót ejtenek a The International Dota 2 bajnokságról, az EVO bajnokságról, és egyéb (akkor) aktuális dolgokról. Aztán hirtelen a 30. perctől a 60. percig jön a síri csend.
Az elmentett videók sem maradnak már meg örökre Változást eszközöl a Twitch az elmentett, majd később VOD-ként visszanézhető tartalmak kezelésében is. Kikerül a rendszerből az örökre elmentés lehetősége. A highlightok, vagyis a kiemelt, érdekes részek továbbra is megmaradhatnak a végtelenségig, de a teljes múltbéli videók már nem. A Twitch magyarázata szerint ugyanis a tárkapacitásuk 80%-át olyan múltbéli közvetítések teljes mentett anyagai teszik ki, melyeket gyakorlatilag soha nem nézett meg senki - és itt több petabyte területről van szó. A Twitch három hét múlva kezdi meg a régi VOD-ok eltávolítását a rendszerből, így a felhasználók számára azt javasolja, ha ezeket meg szeretnék őrizni az utókor számára, akkor exportálják ki a videókat, vagy készítsenek belőle highlightokat. A folyamat zökkenőmentes levezényléséhez a Twitch egy új video menedzser alkalmazással is készült:
YouTube-bá válik a Twitch? A Google videoszolgáltatását számos kritika éri hónapról hónapra. A YouTube nem, vagy csak nagyon lassan veszi figyelembe a tartalomkészítők kéréseit, a kommunikáció nem megfelelő a két fél között, ami főleg az egyre népszerűbb játékos streameket és videókat érinti. Nem csoda, hogy a mindössze két éve a Justin.TV-ből létrejött Twitch ilyen hamar tudott ilyen népszerűvé válni. A Twitch vezetői láthatóan értették, mire van szüksége a játékosoknak és az eSportnak, a kommunikáció megfelelő volt, és a rendszer fejlesztése is a visszajelzések alapján zajlott. Ez az utóbbi időben látszik megdőlni. Először is a Twitch idén bevezette az élő közvetítések késleltetését, ami miatt bizonytalanná vált, hogy a közvetített anyag mikorra ér oda a nézőkhöz, ami pedig megnehezített a streamelő és a nézők közötti addig remekül működő, közvetlen kapcsolatot. Sem erről, sem pedig a most érkező ellenőrzésről, illetve a régi VOD-ok eltávolításáról nem kommunikált megfelelően a Twitch, az eddig jól működő kétoldali kapcsolat egyre inkább megdőlni látszik, ahogy a szolgáltatás rohamos léptékben tovább növekszik. Maga a Twitch is elnézést kért a rossz, és legfőképpen elég kései kommunikáció miatt, melynek következtében a tartalomgyártóknak most rohamléptekben kell kimenteniük anyagaikat a rendszerből.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Ronan
2014.08.08. 17:45
Ház igen ez történik ha a googléé megvesz valamit még azt is elb@sszák ami jó volt benne..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Kerty Ronan
2014.08.08. 17:50
már a gugli vásárlás előtt is tervbe volt ez, ne idegesítsd ezen magad
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. YellowFlas...
2014.08.08. 18:40
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. DogTheDog
2014.08.08. 19:08
Szep,megy akkor ez is a levesbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mikej95
2014.08.08. 21:02
Jól elqrják ezt is, mint a Youtube-ot. Ott is letiltanak minden szart fellebbezni meg nem lehet, a teljes filmek (egy videóban mind a 90-180 perc) nézettsége meg 30 millió fölött van és nem törődik vele senki, mert az ügyfélszolgálatot a Google droidokra cserélte. A fair use része a szerzői jognak meg csak papíron létezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Egedke
2014.08.09. 12:23
Vannak gondok, de hátha az ilyen fasságok miatt kicsit több figyelem terelődik az Azubu.tv-re. Habár a Google szerintem abból a szempontból jó lesz, hogy (remélhetőleg) több szervert nyomnak Twitch alá.
Viszont az hihetetlen gáz, hogy van olyan idő, amikor lehetetlen Source-ban (esetleg Highon) nézni valami közvetítést, mert akadozik. Mindezt úgy, hogy 2300kbit/s a bitrátája a streamnek Source módban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. YellowFlas... Egedk...
2014.08.09. 15:54
Ott van még a hitbox és ustream is. Hirtelen ez a 2 jutott eszembe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Lazahunter DogTh...
2014.08.10. 11:31
Miért menne? Rengeteg olyan több ezres nézettségű csatorna van, ahol a játék alatt nem adnak külön zenét, hanem az ingame hang és a komment megy ... miért is kéne valami hülye tuc-tuc-ot nyomatni olyan alatt, amihez nem is illik. Mostantól majd ezek sem nyomják, aztán annyi. Ettől nem hinném, h kevesebb néző lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.10. 14:57
A butaság az határtalan az is biztos,de hát ugye mindent uralni kell.Szerintem twitch jó volt úgy ahogy volt.Terjeszkedés nem árt neki a biztos de nem ilyen áűron ezt is el fogják kurni mint a többi esetben is googlé plussz meg fécsür juhturobol nem lett valami nagyon nagy durranás és van bőven választék videó megosztok terén is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog Lazah...
2014.08.11. 10:21
az a gond,hogy nem a random popzenek fognak hianyozni.
En kizarolag olyan streameket neztem,ahol az eredeti hanganyag ment,minimum a hatterben.Na ezeknek kb befellegzett itt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. asdsa
2014.08.11. 10:28
Igaza van YellowFlashnek, ott a Ustream is például, ami ráadásul magyar kötődésű fejlesztés.
Részben igazuk is van a Googliéknak, de szerintem úgy kéne kinéznie, hogyha egy Forintot is keres vele, akkor egy kunyi jogdíjas zenét ne rakjon bele (max. játékzenét), de ha teljesen ingyen csinálja az adott videót (jó, mondjuk ott van a donation is), akkor hadd rakjon már bele azt, amit akar. Egy gameplay videóval ugyan mivel károsít egy kiadót/zenészt? Youtubenál ez még érthető, de itt..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. and1ao asdsa
2014.08.12. 09:37
Donate + sub minden subért 2.5 dollárt kap a Twich és nem tudják megoldani a jogdíjat?

Amúgymeg mi va nakkor ha én elkezdek Streamelni, és a saját megvett teszem azt Metalica albumomat kezdem el hallgatni, és azért kifizettem a pénzt és jogdíjat és akkor letiltják azt amit megvettem nem értem hogy fog ez működni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ThePoweR and1a...
2014.08.12. 13:20
Hát olvasd el a jogszabályt. Ne itt kérdezgesd. Gondolom úgy működik mint a szoftvereknél. Amíg saját használatra másolgatod addig oké, de mihelyst odaadod valakinek vagy feltöltöd valahova már illegális.

Egyébként nem értem ez mért éri meg egy kiadónak. Mondják már meg hogy ki fog mondjuk az útszán hallgatni egy lol-os streamet mert megy alatta egy jó zene úgy, hogy közbe pofáznak meg megy a játék is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. and1ao ThePo...
2014.08.12. 23:20
Hiába olvasom el ha nincs benne erre így kifejezetten leírt szabályozás vagyis én nem találtam de köszi tippet.
Maybe next time.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim and1a...
2014.08.13. 02:23
Pedig eléggé egyértelmű, és ott is van feketén-fehéren nem a törvényben, hanem a lemezborítón, vagy az internetes szolgáltató végfelhasználói licenszszerződésében. Az általad megvásárolt hanganyagot tilos nyilvánosan sugároznod, mert nem fedi a sima vásárlás a nyilvános sugárzást, személyes használatra vetted a hanganyagot.

A klasszikus zenénél szoktak a legtöbben megbukni ezen a ponton, mert sokan azt hiszik, hogy ha a szerző már rég halott, akkor a zenei mű felhasználása teljesen jogdíjmentes, ugye? Nem! Az előadókat illeti a jogdíj, akik ezeket a zenei műveket előadják, nem magyar törvények, hanem nemzetközi jog szerint.

Egyébiránt az internet tömve van "royalty free" azaz jogdíjmentes zenékkel, amiket direkt arra találtak ki, hogy zenei kíséretet, aláfestést adjanak dolgokhoz, aki meg Two Steps From Hell-nél alább nem adja a videóiban, az lehetőleg minél kevesebb részletet használjon fel egy-egy címből, említse meg kísérő szövegben az előadót, adjon linket a tartalomhoz ahol esetleg meg is vásárolható, hivatkozzon a fair use törvényre ha egyesült államokbeli szolgáltató weboldalán teszi közzé az így született tartalmat, és reménykedjen hogy nem lesz kimoderálva. Eddig nekem bevált.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!