iPon Hírek

Legalizálódik a Mininova

Dátum | 2009. 11. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Újabb korszak zárult le a torrentezés történetében: a legnagyobb torrentoldal, a Mininova törölte az összes potenciálisan jogsértő torrentjét, és legalizálódott.

A hollandiai illetőségű Mininova még 2005 elején, nem sokkal a Suprnova után kezdett felfutni, ám a növekvő népszerűséggel együtt egyre inkább magára vonta a kalózvadászok figyelmét is; az EU jogvédő szervezete, a BREIN be is perelte őket, idén nyáron pedig meg is született az ítélet: 5 millió euró bírság, vagy valamennyi jogsértő torrent törlése.

Az ítélet óta eltelt hónapok során a Mininovások a legkülönbözőbb szűrőrendszerekkel és más hasonló eljárásokkal kísérleteztek, ám ezek egyike sem bizonyult kellően hatásosnak. Így a huzavonát megelégelve az illetékesek egyszerűen közölték velük, hogy ennyi, nincs tovább, tessék törölni. Nem maradt hát más választásuk. Csak a Content Distribution szolgáltatásukon keresztül feltöltött torrenteket hagyták meg (ezt 2007-ben indították el; segítségével producerek és művészek tehetik közzé az alkotásaikat a Mininován).

Nem meglepő módon az 'új' Mininova gyakorlatilag kong az ürességtől ahhoz képest, amelyik olyannyira népszerűvé vált, így jó eséllyel a felhasználóinak egy igen jelentős táborát is el fogja veszíteni. Az pedig már a jövő zenéje, hogy legális torrentoldalként mennyire lesz életképes - de próba cseresznye.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. tszaboo
2009.11.27. 14:46
Íme a második áldozat. Ti hol keresitek meg a legújjabb Linux-ISO fájlokat?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. lajthabala...
2009.11.27. 14:48
Mindenki szeret ingyen kapni dolgokat, és mindenki szereti a látogatókat, akik után reklámbevételre lehet szert tenni, ezért önkorlátozással egy torrent-oldal vagy torrent felhasználó sem fogja abbahagyni az illegális tevékenységet. Emberek vagyunk, megteszünk mindent a hasznunk fokozásáért a költségeink csökkentése érdekében. Ha mindent meg lehet kapni ingyen, akkor semmi sem motivál a fejlődésre, munkára, és igy ez a magatartás a társadalom mai fejlettségi szintjén már nem előre, hanem visszafelé mozdit, jó, hogy azok, akik tehetnek ellene, tesznek is.

A Mininova ingyen kinálta más portékáját, lehet sajnálkozni, hogy most egy látogatója sem lesz majd. De miért is érdemelne látogatókat egy oldal, aminek a szerkesztői semmit nem tettek le az asztalra?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. lajthabala...
2009.11.27. 14:55
http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
http://www.debian.org/CD/torrent-cd/
http://www.novell.com/linux/download_linux.html
http://www.knoppix.org/

Soroljam ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. leviske
2009.11.27. 15:06
Miért ne lenne életképes? A Content Distribution szolgáltatással pont, hogy életképesek maradnak. Más kérdés, hogy annyira nagy látogatottsága már biztos nem lesz.

Bár megjegyzem, hogy ennyi perköltségből a stúdiók tudnának már olyan minőséget biztosítani, ami mindenki számára megéri az árát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. lajthabala...
2009.11.27. 15:23
Sajnos a minőség és a népszerűség nem feltétlen jár együtt, a stúdióknak pedig népszerű tartalmat kell csinálniuk, hiszen nem a kritikusok, hanem a hétköznapi emberek tartják fent őket. Ameddig a htköznapi ember nem lesz kritikus, addig kritikán aluli marad a tartalom

Egyedül a játék-ipar fogja megérezni, ha megszűnnek az ingyenes források. Újra lesz jó PC-s játék, mert a kicsiknek is megéri fejleszteni, hiszen már sokkal alacsonyabb eladott példányszám mellett is megérül a befektetés. És több játék közt több eredeti ötlet, több jó játék lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. bunfi
2009.11.27. 15:45
Érdekes érvelés, de ameddig az olyan szemetek, mint a Call of Duty Modern Warefare 2 minden médiarekodot megföntve, egy hét alatt fél milliárd dollár forgalmat termel, addig ugyanúgy nem lesznek normálisabb pc játékok. Ebből kiindulva pedig én és még sokan mások először igenis letöltik és kipróbálják a játékokat és nem vesznek több mint 10000 Forintért zsákbamacskát, amelyet a "szaksajtó" az egekig magasztal, mint a techdemo crysis vagy a need for speed sorozat legújabb része.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. 620hun
2009.11.27. 16:01
A TPB ért nem, de ezért nagyon fáj a szívem
24 összes részét innen néztem, amikor Amerikában adták, adás után 1 órával már fent volt...

KÁr érte...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. 620hun
2009.11.27. 16:03
És valami más: egy cikkbe ne ne írjunk már ilyet hogy próba cseresznye (amúgy se, halálom, mint az igazándiból)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. leviske lajth...
2009.11.27. 16:06
A minőségtelenséget a hétköznapi ember is megérzi és azzal reagál rá, hogy nem veszi meg, csak mikor leértékelik a játékot. Minőség alatt én olyanokra gondoltam, mint a BioWare, vagy a Blizzard játékok. És nem lehet azt mondani, hogy nincs elég hírverés körülöttük.

Bár persze könnyebb arra fogni a minőségtelenséget, hogy a nagyközönségnek van szánva. Csak tudnám, hogy ki az a nagyközönség, aki egy szr játékra komolyabb pénzeket költ. A Crysis tipikus példája a mai játékiparnak. Csak a parasztvakításra adtak, a hírnév megvolt mégse vetted a kutya se...

620hun: Én spec örülök, hogy kezdik a srácok lazábbra venni a dolgot és nem csak nyersen közlik a híreket. A HardWired-ben pont ez a jó, szvsz el lehetne nyugodtan arra indulni. Rideg tényekért elég a PH!-t, vagy a HWSW-t olvasni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. adam0205
2009.11.27. 16:18
tszabo: Na ne viccelj. Az összes nagyobb disztibúciónak van hivatalos honlapja ahol közzéteszik mindig az aktuális OS-t. (Van köztük torrent is.) Sőt a legnépszerűbb Linux disztriknek van magyar honlapja is, mint pl. az ubuntu.hu vagy fedora.hu a kde.hu stb.
Persze aláírom ha sokan seedelik torrenten akkor jóval nagyobb letöltési sebességgel lehet leszipkázni onnan. Megjelenés napján a Kubuntu 9.10 nekem is alig jött 50-60 kbps-sel.

Valahol sajnálom, hogy ez lett a mininova sorsa, bár ha underground együttsek itt teszik majd elérhetővé a split/demo számaikat és lesz seed is akkor az is jó lesz valamire.

Szerk.: Most néztem meg a mininova-n fentvannak a Linux disztrik pl. Gentoo, szóval találj ki jobb érvet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. lajthabala...
2009.11.27. 16:25
bunfi, régen voltak demók, XBOX-ra még most is nagyon sok van, mert érdemes csinálni. PC-re azért nem csinálnak mostanában, mert valóban sokan úgy állnak hozzá, hogy inkább letöltik, aztán ha tetszett, akkor TALÁN kifizetik az árát is, és ezért egyrészt felesleges a demo, másrészt nincs rá pénz, mert a játékosok töredéke fizet a játékért.

Ha sikerül rákényszeriteni mindenkit arra, hogy csak azzal játszon, ami jogosan az övé, megindul majd a verseny a vásárlókért. Most tényleg csak a tuti befutónak tartott játékokat adják ki, és elintézik, hogy olyan marketinget kapjanak, amivel aki költene játékra, az meg is veszi. A COD 6 -ot a neve adja el. Láttam in-game videókat, és nem lett tőle kedvem játszani vele, le se töltöm, meg se veszem. Ugyanez történt a FC2-vel, pedig az első rész a kedvenc játékom, most csak azért töltöttem le, mert az eredeti lemezt otthon hagytam Budapesten - legközelebb már csak Steam-en fogok szoftvert venni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. lajthabala...
2009.11.27. 16:32
leviske

Én elsősorban a filmekre és zenére gondoltam, amikor minőségtelenségről irtam. A játékok valahogy tényleg mások, a közönség jobban tudja, mit szeretne. Gondolkoztam, hogy miért lehet, és arra jutottam, hogy azért, mert hosszabb ideig él benne a játékos, és ezért jobban érzékeli, jobban meg tudja figyelni magán, hogy milyen hatással van rá, milyen érzéseket vált ki belőle. Valamint sokkal több féle képpen stimulál, kihivást, sikerélményt, fejlődés-élményt tud nyújtani, a sok inger közül pedig könnyebb észrevenni, ha valami hiányzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Mikeee
2009.11.27. 18:42
Annyiban lehet rossz ez az egész, hogy ha egy oldalnál elkezdik akkor jön a többi és mindet legalizálják majd (idővel). És akkor nem lesz hova felrakni a külföldi release-eket, hacsak a nagyok helyett nem indul 100 kicsi. Bár az sem jobb. Mert ugye úgy megy, hogy egy nagyobb oldalra felkerül valami, azt onnan egy magyar vki is leszedi és felteszi a magyar oldalakra. De ha nem lesz külföldi oldal ahonnan majd leszedjék azt a cuccot a magyarok akkor már nem lesz annyira jó nekünk. Szóval csak ne legyenek olyan aktívak azok a jogvédők. Bár még ennyire nem vészes a helyzet, remélem nem is lesz.
Hozzászólva a játék/filmiparhoz: A mai gyártók többségének az a célja, hogy minnél kisebb befektetéssel a lehető legrövidebb idő alatt a legnagyobb profitra tegyenek szert. Csak a minőségre nem figyelnek oda. Ha van egy rossz játék/film, lehet akárhogy körbehíresztelve, akkor se fogják sokan megvenni. Ezen a hozzáálláson kéne változtatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. leviske lajth...
2009.11.27. 18:48
Filmek esetén mondjuk tényleg nem feltétlen fizetődik ki a minőség. Az Avatar is necces, hogy visszahozza-e a belefecölt pénzt. Zenék terén viszont meglehetne a minőséget úgy oldani, hogy:
1.: Nem kéne évente új album.
2.: Az MP3/WMA-t dobni kéne és a FLAC-nak kéne lenni a követelménynek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. bunfi
2009.11.27. 20:54
Nagyon percízen megfogalmazott szavak, de akkor ha nincs demó, mert úgyis letöltik, DE én nem akarom letölteni, mert vagyok ennyire törvénytisztelő akkor igenis szükségem lenne rá. Tehát egyrészről támogatják a "torrentelést", mert alapvetően az is reklám, másrészről ott állnak az álszent jogvédő szervezetek mellett és egyre jobb és jobb másolásvédelmet építenek be a játékokba. Azt meg kötve hiszem, hogy nincsen pénz játékdemókra, például a szerintem már előre prognosztizál horribilis bevételből tellett volna MW2 demóra is.

Ha sikerülne mindenkit rákényszeríteni arra, hogy eredeti játékot vegyen rövidúton összeomlana az egész eddig felépített marketing kártyavár. A Blizzardot meg nem kell félteni, nagyon jól megvannak ők a saját játékuk (World of Warcraft) függőjévé tett felhasználók sarcolgatásával. Sőt, lassan minden játékkészítő előtt ez a játék fog példaként állni, hiszen a tökéletes profitszerzés mintapéldája, úgy hogy a játékosok egy rossz szót sem szólnak róla. Míg játszanak vele. Egy álszent baromság az egész dolog. A steamet meg addig isteníted, míg nem találkozol az árnyoldalaival. Egy tipp: ne menjen el a neted, mert akkor a single játékaiddal sem fogsz tudni játszani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. rablax
2009.11.28. 07:45
> Egy tipp: ne menjen el a neted, mert akkor a single játékaiddal sem fogsz tudni játszani.

A Steam-es single játékok játszhatóak akkor is, ha nincs neted. És ezt veled ellentétben nem a neten olvastam, hanem a meglévő köbö 30 Steam-es játékom alapján tudom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bunfi
2009.11.28. 11:47
Ha a bejelentkezési adataid le vannak mentve a clientregistry.blob fájlba, mert különben nem engedi magát offline módban sem elindítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. tompika74
2009.11.28. 19:28
Tudja a fene... Veszel egy cipőt, hazaviszed, otthon rájössz, hogy mégsem tetszik, akkor visszaviheted (vagy legalábbis így kellene ennek működnie az EU-ban).

Ha viszont hazaviszel egy szellemi terméket (film, zene CD), megnézed, és kiderül, hogy baromi rossz, akkor sem reklamálhatsz. Kicsit zsákbamacska-jellege van az egésznek. Ki ne csalódott volna olyan filmben, amit már régen várt? Ki nem csalódott már CD-ben, amin az egyetlen jó szám (még rosszabb esetben az egyetlen jó taktus) a reklámozott szám (rosszabb esetben 10 másodperces taktus) volt?

Pl. Terminátor 1-3 , Terminátor 4
Need for Speed összes , agyonreklámozott NFS Pro Street

Szerintem 10000 Ft elég drága zsákbamacskának. A szellemi javak védelme ott kezdődhetne, hogy az árukat lejjebb viszik. Mondjuk egy közepes könyv ára szerintem éppen megfelelő lenne. Amíg a zenei kiadók, forgalamzók bezsebelik a bevétel 90 százalékát, és a művészek a 10 százalékát (vagy még kevesebbet), addig nincs rendben szerintem ez az ipar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tompika74
2009.11.28. 22:26
Azt, hogy a szerzők nem kapják meg a 10 százalékukat, azt sajnálom. De hogy a kiadók, forgalmazók nem kapják meg a 90 százalékukat, az nem különösebben izgat. Ha ők beérnék annyival, amennyivel a szerzők, akkor azon az áron bárki megengedhetné magának az eredeti CD-ket, DVD-ket, azaz nem lenne bajban a zeneipar, játékipar, filmipar. Mondjuk akkor a kiadók, forgalmazók vezetői nem szórhatnák két kézzel a pénzt, csak eggyel

Egyébként a múlt évben láttam jópár olyan filmet, ami nagyon gyönge volt. Amíg ilyen filmek forgatására van pénz, addig nem hiszek abban, hogy bajban van a filmipar
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ptaylord
2009.11.30. 22:45
620hun - 2009-11-27 16:01:36
A TPB ért nem, de ezért nagyon fáj a szívem
24 összes részét innen néztem, amikor Amerikában adták, adás után 1 órával már fent volt...

én a Lost miatt sajnálom mert én angolul akarom nézni eredeti szinkronnal nem magyarul...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. meridaboy
2009.12.02. 09:43
szerintem:
Amíg egy film kiadásakor pl. 10e FT 2hónap múlva 5e FT és fél év múlva 1990,-
addíg nekem ne akarja senki megmagyarázni, hogy jog ide, torrent oda, stb.-stb.
Nem hiszem el, hogy ne érné meg valakinek mindjárt a kiadáskor mondjuk 1990,- ért adni s kb 2x-3x-4x esetleg sokszor annyit eladni belőle!

"Jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint!"

és hogy csak egy hazai példát hozzak:
CD-DVD sokszorosítás

DVD + nyomtatás + adatírás 132 Ft/1000db
Lemezek védőlakkozása UV szitanyomással 23 Ft/1000db
alles=155 Ft/db minimum 1000 db esetén

Akkor mindenki számolja ki magában kb mennibe lenne mondjuk egy több milliós példányszám előállítása s nem itthon, hanem ahol eddig is csinálták.

Na valószínüleg ugyan annyiba mint amire gondoltatok!

Nem hiszem, hogy most ennél többet adnának érte a készíttetők.


Ismét megkérdem ha itthon nálunk (hun) 155,- 1 dvd előállítása (tételezzük fel)
akkor a hozzáadott (9.990,- mínusz 155,-) 9.835,- a tiszta haszon?
(1.000.000 példány x 9.835,- = 9.835.000.000,-)

GUSZTUSTALAN !!!!!!!!!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SDAW
2009.12.02. 16:27
még ha csak gusztustalan és felháborító lenne.
én mininovárról egy 1989es évekbeli filmet szedtem le Origi angolba. Még jó hogy vágesz az angolt. (amúgy meg szerintem e részről meg sértő) Hisz jobb volt mint egy bolt, vagy egy antikvárium. Sok olyan dolgot fel lelt az ember amit már szinte még ebay és vatera féléken sem talált... és még neten sem rendelhető formában...
itt meg lehet csak jpg-be de le tudtál róla vadászni ezt azt.
És a régi zenékről filmekről ne is beszéljünk, amelyek 75 - 80%ról aszt sem tudják boltokban hogy volt ilyen... és az is szánalom hogy web oldalak is kevés helyen említették....)
Én e szempontból SAJNÁLOM az oldalt... Hisz Halálos biztonsággal (Gleaming The Cube)
http://www.imdb.com/title/tt0097438/ -se meg rendelni se meg vásárolni... És hiába adtam fel hirdetést hogy akkár VHS formában is meg vásárolnám.... Szóval nekem így a régi idők szépemlékei "oszd meg" alapon nem lehet már meg szerezni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!